Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel?

Agrofórum Online

Kérem válaszukat a következő kérdésekre: Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel? Miért kell palántát nevelni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Palántát általában a hosszú tenyészidejű és melegigényes zöldségfajok magjaiból szokás nevelni, ezzel ugyanis fejlődésük gyorsítható, vagyis hamarabb szüretelhetők lesznek terméseik. E fajok magjai is vethetők szabadföldi körülmények közé, azonban terméseik érése csak jóval később következne be. Mindenképpen palántát kell nevelni pl. a paprika, paradicsom, tojásgyümölcs és dinnye magjából. Vannak azonban olyan fajok is, melyek állandó helyre vetéssel és palántáról egyaránt nevelhetők, pl. uborka, cikkini, brokkoli és karalábé. A rövidebb tenyészidejű és hidegebb körülményeket kedvelő fajokat állandó helyre vetéssel kell szaporítani, ide tartoznak a gyökérzöldségek, de a retek, a borsó és a hagymafélék egyaránt.

A palántanevelés időtartama fajonként eltér, valamint különbség van az egyes növények kertbe való ültetésének időpontjában is, melyhez vetésük időpontját igazítani szükséges. A paprika pl. nyolc hét alatt éri el a kiültetési állapotot a paradicsomhoz hasonlóan, ami azt jelenti, hogy május eleji kiültetéssel számolva legalább február végén vagy március elején el kell kezdeni vetésüket. A káposztaféléknek hat hét is elegendő a megfelelő fejlettségi állapot eléréséhez, így ha április közepi kiültetéssel számolunk szintén február végén vagy március elején kell magjait elvetnünk.

Az uborka esetében palántát hajtatás, illetve szabadföldi salátauborka nevelésekor ültetnek. Állandó helyre vetése már április utolsó dekádjában megtörténhet. A karalábé helyrevetése akár március végén, április elején elvégezhető, míg palántát a karalábéból is általában hajtatás céljából nevelnek. Szintén hajtatás céljára nevelnek palántát a brokkoli és karfiol magjaiból, míg kerti körülmények között azok magvetése terjedt el, ezt már március végétől megtehetjük. A zöldségfajok közül a hónapos retek már márciusban helyére vethető, valamint a borsó, petrezselyem, sárgarépa magjai egyaránt, illetve a fokhagyma és vöröshagyma dughagymái szintén a kora tavaszi időszakban kerülhetnek kertünk talajába.

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.

Milyen igényei vannak a lombleveles palántáknak?

2023. március 25. 04:37

Milyen igényei vannak a már lomblevelet hozott palántáknak? Várom válaszukat a kérdésemre!

Milyen zöldségfajok alkalmasak másodvetésre?

2023. július 21. 04:39

Milyen zöldségfajok és hogyan nevelhetők másodvetéssel a kertben? Válaszukat előre is köszönöm!

Égető kérdéseket tesznek fel a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetéről

2023. február 14. 09:34

Konferenciát szerveznek március elején, mely során a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetével, kihívásaival foglalkoznak.