Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel?

Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel?

Agrofórum Online

Kérem válaszukat a következő kérdésekre: Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel? Miért kell palántát nevelni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Palántát általában a hosszú tenyészidejű és melegigényes zöldségfajok magjaiból szokás nevelni, ezzel ugyanis fejlődésük gyorsítható, vagyis hamarabb szüretelhetők lesznek terméseik. E fajok magjai is vethetők szabadföldi körülmények közé, azonban terméseik érése csak jóval később következne be. Mindenképpen palántát kell nevelni pl. a paprika, paradicsom, tojásgyümölcs és dinnye magjából. Vannak azonban olyan fajok is, melyek állandó helyre vetéssel és palántáról egyaránt nevelhetők, pl. uborka, cikkini, brokkoli és karalábé. A rövidebb tenyészidejű és hidegebb körülményeket kedvelő fajokat állandó helyre vetéssel kell szaporítani, ide tartoznak a gyökérzöldségek, de a retek, a borsó és a hagymafélék egyaránt.

A palántanevelés időtartama fajonként eltér, valamint különbség van az egyes növények kertbe való ültetésének időpontjában is, melyhez vetésük időpontját igazítani szükséges. A paprika pl. nyolc hét alatt éri el a kiültetési állapotot a paradicsomhoz hasonlóan, ami azt jelenti, hogy május eleji kiültetéssel számolva legalább február végén vagy március elején el kell kezdeni vetésüket. A káposztaféléknek hat hét is elegendő a megfelelő fejlettségi állapot eléréséhez, így ha április közepi kiültetéssel számolunk szintén február végén vagy március elején kell magjait elvetnünk.

Az uborka esetében palántát hajtatás, illetve szabadföldi salátauborka nevelésekor ültetnek. Állandó helyre vetése már április utolsó dekádjában megtörténhet. A karalábé helyrevetése akár március végén, április elején elvégezhető, míg palántát a karalábéból is általában hajtatás céljából nevelnek. Szintén hajtatás céljára nevelnek palántát a brokkoli és karfiol magjaiból, míg kerti körülmények között azok magvetése terjedt el, ezt már március végétől megtehetjük. A zöldségfajok közül a hónapos retek már márciusban helyére vethető, valamint a borsó, petrezselyem, sárgarépa magjai egyaránt, illetve a fokhagyma és vöröshagyma dughagymái szintén a kora tavaszi időszakban kerülhetnek kertünk talajába.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Véghajrá a befőzésben: ezeket még el lehet rakni télire

2023. október 4. 05:40

Nézzük most sorban, mely zöldségeket és gyümölcsöket lehet még ősszel befőzni és télire eltárolni!

DélKerTÉSZ: az olcsó élelmiszerek kora lejárt

2022. november 23. 10:34

Búcsúznak az olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben.

Cultilene kőzetgyapot: ideális termesztőközeg a paradicsom számára

2021. május 19. 09:37

A Cultilene kőzetgyapot lehetővé teszi a víznek és az EC értékének könnyű szabályozását a gyökérzónában, továbbá piacképessége és újrahasznosíthatósága szintén kedvező tényezőkként említhetők.