Mik lehetnek a fehér színű, kiemelkedő foltok a málna szárán?

Mik lehetnek a fehér színű, kiemelkedő foltok a málna szárán?

Agrofórum Online

U. Karolina kérdése: Málnametszés közben a szárakon apró, fehér, kicsit kiemelkedő foltokat láttam. Tavaly nem vettem észre. Mik ezek, és a málna kihajtása előtt tudok-e permetezni ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

A málna és szeder növényeket is gyakran fertőzi – a rózsán kívül – a rózsa-pajzstetű (Aulacaspis rosae). Metszésnél messziről feltűnnek fehér színű pajzsaik, melyek súlyos fertőzésnél összefüggő bevonatot alkotnak a vesszők kérgén. Gyakran a pajzsok mentén a bőrszövetet vörös-lilás elszíneződés övezi. A pajzstetvek szívó kártevők, szívogatásuk hatására erős fertőzésénél a hajtások, vesszők legyengülnek, elszáradnak, elpusztulnak. Felszaporodásukat segíti a meleg éghajlat, amit a málna nem kedvel, és az ültetvény gondozatlansága.

A nőstények pajzsai kör alakúak, 1-3 mm átmérővel, színük fehéres, szürkésfehér. A pajzs alatta élő állat vöröses színű. A kifejlett nőstény és a tojásai a pajzs alatt telelnek, a tavasszal kikelő lárvák kimásznak a pajzs alól, a növényen szétszélednek, majd véglegesen letelepednek a száron. A hímek, melyek alakja hosszúkás, pálcikaszerű, nyáron jelennek meg. Évente egy nemzedékük fejlődik.

Védekezésnél nagy szerepe van a gondos metszésnek, a pajzstetves vesszőket minél rövidebb csonkkal ki kell metszeni, és a nyesedéket, mint fertőzési forrást megsemmisíteni.

Fás növények pajzstetű kártevői ellen a nyugalmi időszakban, rügypattanás előtt végzett olajtartalmú rovarölő szerrel hatásos a védekezés. Ilyenek a paraffinolaj-tartalmú Vektafid A és a napraforgóolaj hatóanyagú Biola-Agro. A pajzstetvek mellett a növényeken áttelelő atkákat és levéltetveket is elpusztítják. Amennyiben didimellás betegség ellen is szükséges védekezni a vesszőknél, akkor a réz-hidroxidot is tartalmazó Vektafid R alkalmazása ajánlott. A felsoroltak ökológiai termesztésnél is felhasználhatók.

A kellő hatás eléréséhez a permetezést gondosan, a vesszők és a szártő teljes befedésével ajánlott végrehajtani. Az olajos szerek ölő hatásukat csak abban az esetben érik el, ha hiánytalan vékony bevonatot alkotnak a rovarok felett, ezzel gátolják meg légzésüket. A siker érdekében tapadásfokozó adalékanyag felhasználása ajánlott.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Megelőző védekezés ragadozóatkákkal málnában

2021. április 29. 09:57

A nyugalmi időszak befejeztével a kétfoltos takácsatka gyakran már korán megjelenik a málna fiatal hajtásain. Ott, ahol a málnatermesztés fólia-alagutas rendszerben történik, a Biobest tanácsadója szerint legfőbb ideje a növényvédelem megalapozásának: a Californicus-Breeding-System (vagyis Californicus tenyésztési rendszer) bevonásával – olvasható a hortidaily.com oldalon.

Mitől sárgul a málna?

2019. május 19. 14:46

J. Attiláné kérdése: Málnatöveim alsóbb levelei az utóbbi időben egyre jobban sárgulnak. Ez a sárgulás az egész levélre kiterjed. Mi okozhatja ezt?

Málnatermesztés agrárerdészeti módszerekkel?

2023. április 18. 10:41

A MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont Fertődi Kutatóállomásán napjaink meteorológiai szélsőségeinek kiküszöbölésére technológiai kísérletekben, árnyékolási rendszerekben, agrárerdészeti módszerekkel keresik a megoldást a szélsőségek tompítására.