Mi a különbség a fekete és a fehér eperfa között? Csak a termések színében van eltérés? Köszönöm a válaszukat!
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A kérdésben említett mindkét faj egy nemzetségből származik, tehát ebből adódóan több hasonlóság, de számos eltérő tulajdonság is fellelhető közöttük. Legnagyobb hasonlóságuk barkaszerű virágzatukban, valamint elhúsosodó epergyümölcs áltermésükben mutatkozik meg.
A fehér eperfa (Morus alba) egy eredetileg Közép-Ázsiában őshonos növényfaj, melyet régebben, hazánkban, főleg útmenti sorfaként ültettek. Elterjedt továbbá ültetése falusi kertekben, hiszen termését nyersen is fogyasztották, illetve belőle pálinkát is készítettek. Kedvelt helye a napfényes terület, melynek talaja kellően nyirkos, így nem túl száraz és nem is szikes. Nemcsak 10-15 méteres nagyságra nevelhető fa, hanem magasra nevelt, nyírott sövény is kialakítható egyedeiből. Koronája gömbölyű alakú, melyet alkotó levelek vékony lemezűek, színi oldalukon simák, fonáki oldalukon enyhén szőrözöttek. Jelentéktelen virágaiból fejlődő édes termések pedig a nyár folyamán érnek. Nevével ellentétben termései nemcsak fehérek, hanem pirosak, feketék is lehetnek.
A fekete eperfa (Morus nigra) az előző fajnál kicsit kisebb méretre nő meg, kb. 8-10 méteresre. Koronája ellaposodó, gyakran már a fa tövétől elágazó ágrendszerrel. Levelei vastagok, bőrneműek, felületük érdes, színük sötétzöld, de alul ugyancsak szőrös, viszont erősebben, érdesebben. A levelek tagolatlanok, ritkán előfordulhat azonban 1-2 karéjos levél fejlődése. Származását tekintve ugyancsak Ázsiában őshonos faj, melyet hazánkban leginkább terméséért, házikerti körülmények közé ültetnek. Szereti a meleg fekvést, napsütötte és a védett helyeket, melynek talaja laza szerkezetű. Kisebb mértékben a szárazságot is elviseli, így csapadékszegényebb vidékeken is képes megélni. Termései feketén, egészen sötét állapotban érik el a fogyaszthatósági érettséget, ekkor akár enyhe rázással is leesnek a fákról. A pirosas, még nem teljesen feketére színeződött termések inkább savanykásak, így érdemesebb teljes beérésüket, édesedésüket megvárni.
Kiemelt kép: Pixabay