Mi is a haszna a földigilisztának? Hogyan segíthetjük szaporodásukat?

Mi is a haszna a földigilisztának? Hogyan segíthetjük szaporodásukat?

Agrofórum Online

Úgy tudom, hogy a földigiliszta hasznos a kert talajában. Szeretném megtudni, hogyan segíthetem elő a felszaporodásukat?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Köztudott, hogy a földigiliszták hasznos élőlénynek számítanak a talajban, ugyanis jelenlétükkel a talaj fizikai tulajdonságait javítják, így hozzájárulnak a talajegészség fenntartásához és védelméhez. A földigiliszták táplálják a talajt ürülékükkel, mely éves szinten négyzetméterenként akár a 10 kg-ot is elérheti. Ez értékes tápanyagként szolgál, hiszen koncentrált formában tartalmaz jelentős mennyiségű foszfort, káliumot és nitrogént.

Élőhelyükkel, vagyis járataik kialakításával a talaj lazítását, levegőztetését biztosítják, főként a függőleges irányba elhelyezkedő járatok pedig a víz talajba jutását és annak eloszlását is elősegítik. A járatok lehetővé teszik továbbá a növények gyökereinek szabadabb növekedését. Élettevékenységeik során a talaj hasznos baktériumainak és gombáinak megtelepedéséhez és felszaporodásához egyaránt hozzájárulnak.

Kimutatták továbbá azt is, hogy azon talaj, melyben nagy egyedszámban élnek a giliszták, könnyebben művelhető és kevésbé iszaposodik el, valamint jobb lesz a víz- és tápanyagmegtartó képessége is. Az ürülékük hatására a kötött talaj lazább lesz, a homoktalaj pedig jobban összetapad.

A földigiliszták élettevékenységét a talajművelés zavarja, ezért legjobban a kevésbé bolygatott talajban érzik jól magukat. Az intenzív talajművelés főként a nagyobb aktivitási és párzási időszakban, vagyis szeptember és október, valamint március és április közötti időszakban kerülendő. A szárazabb és hidegebb talajban végzett talajműveléssel kevésbé károsodnak a földigiliszták, ekkor ugyanis mélyebb talajrétegekben helyezkednek el egyedeik.

A talaj pH-ja is hatással van rájuk, az 5,5 alatti kémhatás számukra már károsnak tekinthető, ezért e talajokat meszezéssel javíthatjuk. A szervestrágyázásnál is ügyeljünk arra, hogy annak csak sekély bedolgozását végezzük el, ugyanis mélyebb talajrétegbe jutva, bomlásuk során anaerob körülmények alakulnak ki. Ezek mellett a vetésváltás, a talaj tömörödöttségének megelőzése, szerves anyagok biztosítása, a növényvédő szerek talajba jutásának kerülése mind-mind hozzájárul a giliszták egyedszámának felszaporodásához.

Mikor szüretelhető a rebarbara?

2023. május 20. 04:36

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz. Mikor szüretelhető a rebarbara?

Mitől deformálódtak a magnólia levelei?

2022. május 31. 04:37

Magnólia szinte összes levele deformált, torz. Némely levelén sárgás vagy világos foltok vannak. Kártevőt nem látok rajta. Meglátásom szerint vírus áll a háttérben. Mi lehet valójában a probléma?

Mit lehet javítani a gyengén fejlődő magnólia gondozásában?

2022. október 18. 04:36

Tavaly októberben ültettem ki a magnóliát és azóta semmi figyelemreméltó nem történt a növénnyel. Tanácsot szeretnék kérni, mit lehet javítani a gondozásában?

Mitől repedtek fel a Goldrich fajtájú kajszifa termései?

2023. július 16. 04:39

4 éves Goldrich fajtájú kajszibarackfám tavaly néhány szemet, az idén kb. öt kg-ot termett. Mindkét évben az érés előtt egy héttel a barackok alja megnyílt, ezáltal rovarok támadták és penészedni kezdett. Sehol nem találok erre a hibára utalást. Mi lehet az oka?