Mi károsítja a szőlő sorközét takaró tyúkhúrt?

Mi károsítja a szőlő sorközét takaró tyúkhúrt?

Agrofórum Online

H. Lajos kérdése: A szőlőmben a sorközök talajának takarását a tyúkhúr meghagyásával próbálom megoldani. Az utóbbi időben megfigyeltem, hogy a tyúkhúr foltokban elfehéredett, a növények levelei ezeken a területeken elfonnyadtak. Mi okozhatja ezt a jelenséget? Mit tehetek a probléma megoldása érdekében?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A tyúkhúrt az aknázólégy lárvái károsították. A lárvák a levél szöveteiben “üreget” alakítanak ki úgy, hogy a levél külső bőrszövetei megmaradnak. Az aknázólégy hidegtűrő, a fagyos napokat is átvészeli. A legyek táplálkozását a levéllemez felszínén tűszúrásszerű pontok jelzik.

Aknázólégy lárva tyúkhúrlevél belsejében

A bőrszövet alatti rétegbe helyezett tojásokból kikelő lárvák járatokat, aknákat készítenek. A nyüvek növekedésével ezek fokozatosan szélesednek. A kanyargós aknák – különösen, ha egy levéllemezben több lárva károsít – időnként összefüggő hólyagaknákká alakulnak. A járatok mind a levél színén, mind a levél fonákán megtalálhatók. Az idősebb lárvák előnyben részesítik a levélfonákot. Gyakran figyelhetők meg aknák a levélerek mentén is, a főeret követő járatok egészen lehúzódhatnak a levélnyélbe.

Aknázólégy lárva

Nem minden szőlősgazda szereti, ha a tyúkhúr a szőlő sorát vagy soralját betakarja. Arra gondolnak, hogy víz és tápanyag-konkurenciát jelent a szőlőnek, pedig sok tény szól amellett, hogy jó, ha a tyúkhúr a szőlősorok talaját takarja. A tyúkhúr megvédi a szőlőültetvény talaját az eróziótól, deflációtól, és a felmelegedéstől, a harmatot is értékesíti, a talaj vízkészletét védi. Nem nő nagyra, ha egyszer engedjük, hogy otthon érezze magát az ültetvényben, akkor sok magot termel, ezért nem kell újra vetni, mint nagyon sok takarónövényt. Ebből adódóan nagyon gazdaságos takarónövény.

Sajnos, mint mindennek, a tyúkhúrnak is van természetes ellensége: az aknázólégy lárváin kívül a tyúkhúrnak peronoszpórája is van. A tyúkhúr azért is értékes növény mert emberi táplálkozásra is sokan használják, és nagyon sokféle gyógyteát készítenek belőle. Sok kedvező tulajdonsága miatt nem irtani kell, amit sajnos sok ember megtesz, hanem meg kell védenünk a károsítókkal szemben.

Aknázólégy kártétele tyúkhúron

Az aknázólégy ellen a fertőzött növények begyűjtésével és megsemmisítésével védekezhetünk. Tömeges megjelenésekor szükségessé válhat a rovarölő szeres védekezés. A szexferomoncsapdás rajzás megfigyelésre alapozhatjuk a védekezés időpontját.

Ha egyszer egy program beindul…

2018. október 20. 19:56

Vácra látogattunk, az Eurotrust Kft.-hez és Pétermann Zoltánnal beszélgettünk terveikről.

Hogyan teleltessük a leandert?

2018. december 13. 05:36