Mi okozza a fagyal levelén megjelenő foltokat?

Mi okozza a fagyal levelén megjelenő foltokat?

Agrofórum Online

K. Mihály kérdése: A fagyal levelén különböző méretű foltok jelentek meg. Mi okozza a megbetegedést? Hogyan védekezhetek ellene?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A fagyalon nemcsak kártevő állatok (levéltetű, tripsz), hanem gombabetegségek is okozhatnak gondot. Gombabetegségek lehetnek vastagabb ágakon (törzsön), de a leveleken is. A fagyal levelén megjelenő foltokat különböző nemzetségből és fajból származó gombák okozhatják. A foltok alakja, mérete, színe eltérő a gomba fajától függően. Lehet szabálytalan, kör alakú, ovális, a foltok átmérője is ingadozik, az egyedül állók mérete 2-5 mm, de gyakran összeolvadnak. A foltok színe lehet sárga, barna, vagy akár szürke is.

Ezeken a fagyalleveleken a foltokat cerkosspórás levélfoltosság (Cercospora ligustri) betegség okozta. A tüneteit a levél színén és a fonákán is megtaláljuk. A foltokat sötét udvar veszi körül a levél színén (1. kép) és a levél fonákán is (2. kép). A szegély színe vörösesbarna (3. kép). A gomba a fagyálló termőtestekkel telel át a leveleken. A 4. képen láthatjuk, hogy a levél fonákán található foltban termőtestek képződtek, a belőlük kijövő szaporítóképletek (konídiumok) terjesztik a cerkosspórás levélfoltosságot. Megfelelő időjárás esetén szél és víz segítségével tovább fertőzi a leveleket. Különösen nedves időjárásnál terjed gyorsan, a betegség csúfítja a növényt.

1. kép: Cerkosspórás levélfoltosság betegség okozta tünetek a levél színén

 

2. kép: Cerkosspórás levélfoltosság betegség okozta tünetek a levél fonákán

 

3. kép: Cerkosspórás levélfoltosság betegség okozta tünet közelről nézve a levél fonákán

 

4. kép: Cerkosspórás levélfoltosság betegség szaporítóképletei a levél fonákán

Megelőzés és integrált védekezés

Az idősebb részeket radikálisan el kell távolítani. Ősszel a talajon lévő lehullott leveleket össze kell gyűjteni, a növényen lévő fertőzött leveleket el kell távolítani, mind kettőt meg kell semmisíteni. Rendszeres nyírással levegős lombozatot alakítsunk ki. Kerülni kell a tartósan árnyékos helyet. Öntözni kis mennyiséggel, de gyakran kell. Biztosítani kel, hogy az öntözés után a lombozat gyorsan felszáradjon. Szükség esetén réztartalmú gombaölő szerrel kell védekezni.

 

20 milliárd forint jut a gombatermesztők fejlesztéseire

2021. szeptember 15. 16:30

A Vidékfejlesztési Program keretében 20 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett, gomba előállító üzemek fejlesztését támogató felhívásra szeptember 13-tól lehet a pályázatokat benyújtani – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Mitől lett foltos a borostyán levele?

2019. november 22. 04:37

Á. Edit kérdése: A temetőben a sírokra futtatott borostyán levelein foltosodás jelentkezett. Mi károsíthatja a borostyánt?

Levéltetvek is okozhatnak súlyos betegségeket a burgonyában

2019. május 29. 04:37

Fontos tisztában lenni azzal, milyen betegségek fordulhatnak elő a burgonyanövényeken, hogy időben meg tudjuk tervezni a védekezést az esetlegesen felbukkanó kórokozók ellen.

Miért kell eltávolítani metszéskor a gyümölcsmúmiákat?

2020. február 17. 14:21

L. Zsuzsanna kérdése: Cseresznyefámon számos aszalódott, csomóban összeragadt termés maradt, nem hullottak le. Csak az elmúlt 2 évben figyeltem meg, korábban nem voltak. Ezek is gyümölcsmúmiák?