Mi legyen a szamóca lombjával szüret után?

Mi legyen a szamóca lombjával szüret után?

Agrofórum Online

Érdemes e eltávolítani a szamóca lombját szüret után? Mi haszna van?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Nem csak az ültetvényekben, hanem a kiskertekben is bevett gyakorlat a szamóca lombleveleinek eltávolítása szüret után, egyszer termő szamócafajták esetében. A lomblevelek eltávolításából számos előnyünk származhat. Az új oldalelágazódások és a nyári levelek fejlődése kedvezőbb lesz, valamint javulnak a rügydifferenciálódás feltételei, és a terméshozam is növekedhet. A növényvédelmi gyakorlat szempontjából is hatékony eljárás, ugyanis a következő évi lombozat egészségi állapota kedvezőbb, így kisebb mértékű atka- és szürkepenész fertőzésre számíthatunk. Mindezek mellett a növények vízfelhasználása is jelentősen lecsökken a nyári időszakban. A szüret utáni lombeltávolítás számos előnyéből következik, hogy többéves művelésnél elvégzése egyértelműen javasolható. A lomblevelek mellett egyúttal az indákat és a tőkocsányok maradványait is eltávolítandóak.

A beavatkozás kedvező hatása azonban csak akkor várható, ha közvetlenül a szüret befejezése után, de legkésőbb július közepéig elvégezzük. A később végrehajtott lombeltávolítás gyengítheti az oldalelágazódások fejlődését, a nyári levelek képződését, ezáltal a következő évi termés mennyiségét és minőségét is. A szamócalevelek szüret utáni eltávolítását kiskertekben kaszával és sarlóval végzik, majd ezután célszerű a növényi maradványokat is a területről eltávolítani. A levelek nedvdússága miatt a lombozat szüret után közvetlenül, illetve a reggeli órákban könnyebben levágható. A folyamat során mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a gyöktörzsek ne sérüljenek meg és néhány cm-es levélnyél csonkok is maradjanak a növényeken.

Amennyiben a lombozatot nem távolítjuk el szamócatöveinkről, az indák folyamatos eltávolításáról szükséges gondoskodnunk. Az indák képződésére főként a nyár folyamán a szüret végeztével számíthatunk tömegesen. Az indák eltávolításával az anyatövek fejlettségét, terméshozamát, rügydifferenciálódását és ápolását is megkönnyítjük. Legkedvezőbb időpont az indák eltávolítására akkor lenne, mikor még nem gyökeresedtek le.

Bőven van szamóca az Egyesült Királyságban

2019. június 9. 04:47

Az Egyesült Királyság szupermarketeibe szállított bogyók 95 százalékát képviselő iparági szervezet szerint a melegházakban való termelés felfutását új fajták is segítették.

Eperpiac: a jó kereslet ellensúlyozta a plusz költségeket

2020. június 23. 08:02

Idén különösen népszerűek voltak Németország déli vidékein a szedd magad eperszedések, közölte a termelők szakmai szervezete.

Növekedett a chilei fagyasztott szamóca ára

2020. január 7. 10:17

Kína a negyedik legnagyobb piaca a chilei fagyasztott szamócának az Egyesült Államok, Kanada és Japán után. A belföldi magas árak Egyiptom és Chile felé irányították a kínai vevőket, így Chile megduplázta a szállítmányait.

Jelentősen csökkent a tavalyi gyümölcstermés

2020. február 19. 09:33

Gyenge volt az almatermés, 390 ezer tonna, a tavalyelőtti 855 ezer tonna után. Mintegy 53 ezer tonna termett meggyből, amelyből 2018-ban 84 ezer tonnát szüreteltek.