Mi legyen a tetves, atkás leanderrel?

Mi legyen a tetves, atkás leanderrel?

Agrofórum Online

S.Sándor kérdése: Leanderem levelei ragacsosak, itt-ott sárgulnak, és az egész növény "kókadt" annak ellenére, hogy folyamatosan öntözöm, tápoldatozom. Mi okozhatja ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A küldött képek alapján két kártevő által okozott tüneteket is lehet találni. Az egyik kártevő, ami jól látható a hajtások végén, a levéltetű. A másik pedig a levéltünetek és apró szövedékek alapján a takácsatka.

A takácsatkák szívogatásuk következtében a leveleken apró világos pontok, szúrásnyomok jelennek meg, amik a levéllemez ezüstös elszíneződését okozzák. Jelenlétüket emellett még a pókhálószerű szövedék is jelzi a leveleken. Kifejezetten a meleg, napos, száraz helyek kedveznek felszaporodásuknak. A felszaporodásunk kb. júniusban szokott elkezdődni és júliusban már súlyos kártételre lehet számítani. A forró nyári napokon a levegő párásításával, a lombozat nedvesítésével az atkák szaporodása csökkenthető. A legjobb eredményt viszont az első takácsatka telepek megjelenésekor végzett permetezéssel érhetünk el.

Atkák ellen csak a speciális atkaölő szerek hatnak. Dísznövényeknél az atkák ellen a hexitiazox és etoxazol hatóanyagú szerek engedélyezettek. Permetezésnél a legjobb hatást akkor érhetjük el, ha a levélzet mindkét oldalát egyenlően éri a permetlé. A még jobb hatás érdekében pedig tapadás fokozó adalékanyag használata is javasolt.

A sárga színű oleander levéltetű mellett a fekete répa-levéltetű, a zöld őszibarack-levéltetű is gyengítheti szívogatásával a leandereket. A gondot nem csak szívogatásával okozza. Az általuk ürített mézharmaton hamar megtelepszik a fekete színű korompenész, ami amellett, hogy elcsúfítja a növényeket, még az asszimilációs felületet is lecsökkenti.

MA levéltetvek vírusos betegségeket is terjesztenek, ezért amint a hajtásvégeken észleljük az első levéltetű-telepeket, védekezzünk ellenük. Szerencsére a leanderen megtelepedő levéltetvek viszonylag könnyen elpusztíthatóak. Abban az esetben, ha még csak néhány levéltetű jelent meg a növények levelén, elegendő egy ronggyal letörölni őket, vigyázva a hajtások és bimbók épségére. A növényvédőszerek közül pl. az acetampirid; deltametrin hatóanyagú készítmények eredményesen használhatóak.

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás - Ezek ellen is védekezni kell a napokban

2018. július 5. 20:01

Szőlőben a fürtök záródása miatt fontos a mostani védekezés, főként a lisztharmat ellen, de a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg.

Takácsatkák elleni védekezés kertészeti kultúrákban

2018. szeptember 24. 07:21

Fontos tisztában lenni vele, hogy az atkák nem rovarok, hanem a pókszabásúakhoz tartoznak. Ne csodálkozzanak tehát, ha a sok rovarölő szer sem gyéríti a létszámukat.

Fókuszban az almalisztharmat

2018. május 24. 10:42

A gyümölcsösök aktuális növényvédelmi problémáira és a lehetséges megoldásokra hívjuk fel a szakemberek figyelmét szakcikkünkben.

A párás, meleg időjárás kedvez a kórokozók és a kártevők felszaporodásának

2019. június 24. 10:53

A májusi bőséges csapadék után eddig júniusban is az átlagosnál több eső esett. A rendszeresen visszatérő esők okozta páradús levegő rendkívüli módon kedvez a kórokozók felszaporodásának és terjedésének.