Miért száradnak, sárgulnak a paradicsom levelei a balkonon?

Miért száradnak, sárgulnak a paradicsom levelei a balkonon?

Agrofórum Online

Az egyik balkonládában a paradicsomom levelei hirtelen elkezdtek elszáradni, sárgás-barnás foltok jelentek meg rajtuk. Sok levél fonákján apró sötétbarna pöttyök vannak. A terméseknek (egyelőre) semmi bajuk. Fényképet csatolok.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A képek, bár többet is küldött, sajnos nem elég élesek, így elsősorban a leírására alapozom a véleményemet.

Teraszon, balkonon edényben nevelt növényeken gyakoriak a kártevők és az élettani betegségek vegyes előfordulása. Sokan nem mérik fel, hogy a napos, kővel burkolt erkélyeken, teraszokon a mikroklíma jelentősen eltér a talajban, a hagyományos módon nevelt növényeknél tapasztalhatótól. Különösen a 11-15 óráig terjedő időszak a kritikus a növények számára: ez alatt igen erős a napsugárzás, annak UV sugártartalma, amit a mesterséges körülmények között tartott növények is nehezen viselnek el, az ember is. Ilyen helyen a hőmérséklet sokkal magasabbra emelkedik, mint a kertben, ahol a növények között jár a levegő, és árnyék is időnként előfordul.

A fokozott meleg teraszokon a száraz levegő, az alacsony páratartalom is jellemző, ami kedvez a takácsatkák és a tripszek felszaporodásának. Június második felétől számítani lehet ezekre az apró, szívó szájszervű kártevőkre, tömeges megjelenésükre is. Szívásaik után a leveleken tűhegynyi méretű, sárguló, majd elhaló foltok keletkeznek, amik hamar a levelek elsárgulásához vezetnek. A takácsatkák és a tripszek is elsősorban a levelek hátoldalán élnek, az atkák finom szövedéket is fejlesztenek, arról könnyen felismerhetők a piciny méretű, pókszerű állatok. A tripszek keskeny, 1-2 mm-nél nem hosszabb rovarok, és fekete tűfej nagyságú ürülékcsomókat hagynak maguk után. Atkák ellen bármelyik atkaölő szer hatásos, a tripszek ellen a Mospilan vagy a Neemazal rovarölő szert javaslom. Alkalmazás előtt győződjön meg, hogy az élelmezésügyi várakozási időt a paradicsom szedéséig be tudja tartani! Vegyszermentesen a két kártevő jelentős kártételét a növények nevelési körülményeinek szabályozásával is meg lehet előzni. A déli (kritikus) órákra a növényeket árnyékolja, és napközben próbálja meg a levegő párásítását! Árnyékolásra sok helyen bevált a napernyők felállítása, egyszerű a kezelése, összecsukásával könnyen megszüntethető árnyékoló hatása és esztétikus is.

Beteg paradicsomlevelek (fotók: a kérdező felvételei)

A leveleken, elsősorban az alsó, idősebbeken levélszél sárgulást, elhalást is okoznak a túlzottan meleg, és napsütésnek kitett növényeknél a kedvezőtlen körülmények. Sok vízzel, gyakori öntözéssel és fokozott tápanyagpótlással lehet a növények kondícióját erősíteni.

Az említett kártevők és a kedvezőtlen körülmények nem csupán a paradicsomnál, hanem a teraszon tartott többi növénynél is hasonló kártételt okozhatnak, hasonló tünetekkel. Házilag nevelt növényeknél nem cél a gyakori kémiai, növényvédő szeres kezelés, ezért érdemes végiggondolni az ott nevelt növények számára kedvezőbb életfeltételek kialakítását még a növények elhelyezése előtt.

Az agyműködést javíthatja egy újfajta paradicsom

2024. április 9. 07:10

A „GABA" elnevezésű hatóanyag világszerte jelentős figyelmet kapott, mivel képes az idegek működésének kiegyensúlyozására és a stressz csökkentésére.

Mikor érett a paradicsom, mikor érdemes leszedni?

2022. augusztus 16. 04:37

Mikor érett a paradicsom, mikor érdemes leszedni? Milyen körülmények kedveznek az érésnek?

Paradicsomot termelő üvegházat adtak át Győrben

2019. május 27. 09:47

A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.