B. Ákosné kérdése: Burgonyagumókat vásároltam, némelyiknek a héján barna gyűrű alakú rajzolatok voltak. Étkezési célra felhasználhatom ezeket a gumókat? Mi az oka az érdekes „mintáknak”?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Érdeklődő!
A burgonyának számos olyan betegsége ismert, mely a levelek mellett a gumókat is fertőzi. Sok vírusbetegsége is van, ennek oka, hogy a burgonyát vegetatív módon, azaz növényi résszel szaporítjuk, amik a vírusok fennmaradását biztosítják, és a növényt igen kedvelik a vírusok, kifejezetten fogékony a vírusokra.
A kérdezett elváltozást két vírus okozhatja, a gyakoribb a burgonya Y vírus (PVY), valamint hasonló tüneteket vált ki a dohány rattle vírus (TRV). Tünetek alapján a két vírus nem különíthető el, nem határozható meg.
A burgonya Y vírus igen gyakori a burgonyanövényeken, a fertőzött növények minden esetben fertőzött gumókat nevelnek. A vírusnak többféle változata létezik, a virológia azokat vírustörzsnek nevezi, és ezek kiváltott tünetei is különbözőek lehetnek. A gumón barna gyűrűs foltosságot okozó vírustörzs a leveleken is barna elváltozásokat okoz: érbarnulást a levelek hátoldalán, barna foltokat, gyűrűket a levelek színén. A vásárolt gumónál a lombtüneteket nem látjuk, de akinek otthon kertjében van néhány burgonyatöve, érdemes a betegség levéltüneteit is ismerni.
A barna gyűrű alatt a gumó húsa is barnán elszíneződik. Az elváltozott színű részek kivágása után a gumók fogyaszthatók. Ez a vírus részben a levéltetvekkel, részben a fertőzött növény nedvével terjed. Ez utóbbi esetben a vírusrészecskék a nedvből sebzéseken hatolnak be a növénybe, továbbvitel a növényápolási munkák során történik. A vírusfertőzés hatására a burgonyák leromlanak, termőképességük minimálisra csökken.
A tünetes gumók szaporításra nem használhatók, tekintettel arra, hogy a vírusfertőzött gumókból fertőzött növények fejlődnek, amik szintén beteg, fertőzött gumókat fognak képezni.
Divat a házi kertekben konténerekben nevelni burgonyát, valóban nagy mennyiséget lehet így előállítani, érdemes megpróbálni. Nagyon fontos, hogy az elültetett gumó biztosan egészséges, kórokozóktól mentes legyen. Szaporításhoz csak az ellenőrzött állományból származó és ezt hatósági bizonyítvánnyal igazolt, azzal ellátott vetőgumót ajánlott használni.
Vannak már több vírussal szemben is ellenálló hazai nemesítésű burgonyafajták, azokat érdemes termeszteni. Az étkezési célra árusított burgonyagumó, mely látszólag egészséges – héja ép és egyszínű, életképes rügyekkel rendelkezik -, tünetmentesen (látens módon) lehet vírussal fertőzött. Ilyen ültetése után a sok gondozási munka és törődés ellenére nem lesz mit betakarítani.