Mi lehet az oka, hogy foltosodnak a paradicsombogyók?

Agrofórum Online

Valamiért foltosodnak a paradicsombogyók, mi lehet az oka? Büdös bogár vagy esetleg valami betegség? A levelek zöme szinte mindegyik egyszínű, nem nagyon látszik rajta foltosodás, pár levél kicsit bepöndörödött. Inkább a termésen látszik ez a fajta elváltozás.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Nehéz biztos diagnózist alkotni a megküldött képek alapján a paradicsom betegségével kapcsolatban. Az Ön által bemutatott elváltozáshoz hasonló több esetről is beszámoltak hobbikertészek, nem egyedi problémáról van szó.

A paradicsom bogyóin foltosodást idézhetnek elő a következő okok:

  • Napégés. Olyan terméseken alakulnak ki, melyeket nem takarnak a levelek, és a déli (legerősebb) tűző nap éri. Van egy terjedőben lévő szokás (divat), hogy a folyton-növő paradicsom tövekről az alsó leveleket leválasztják, felkopasztják, már akkor, amikor még nem foltosak, még nem sárgulnak a levelek. Pedig azokra is szükség van, hiszen növelik a lombot és hizlalják a terméseket. A napégés kifejezetten nagy, 1-2 cm-es világos, fehéres foltokban jelenik meg, kissé besüppedt és száraz állagú, nem rohad. Mindig a napnak kitett oldalon jelenik meg.
  • Kalcium anyagcsere zavara, hiánya. Ez a betegség a paradicsombogyó kocsánnyal szembeni csúcsán, a bibepontnál több cm-es méretű, elmosódott szélű, kör alakú foltot okoz, mely lehet szürkés, ezüstös színű, és gyakran fekete bársonyos bevonat fedi. Fürtön egymás melletti bogyóknál egyaránt megfigyelhető. Amint az anyagcsere helyreáll, az új bogyóknál már nem tűnik fel.
Foltosak a paradicsom bogyói (fotó: a kérdező felvétele)
  • Paradicsomvész, azaz fitoftórás betegség. A paradicsom egyik legsúlyosabb betegsége, a gomba a lombon gyorsan kialakuló, szabálytalan foltokban szárítja le a leveleket, száron hosszúkás sötét foltokat okoz. A teljes lomb vagy egyes részei néhány nap alatt elhal, mintha leforrázták volna. A zöld bogyókon nagyméretű, általában a kocsány körül kifejlődő barna, márványozott, egyenetlen felületű foltokat okoz. Ezek a termések beérnek.
  • Vírusfertőzés is okozhat terméseken elhaló, barna foltokat. Amikor a barnás színű foltok formájában kör vagy körív alakzatok jelennek meg, az vírusfertőzésre utal. Mivel vírust tünet alapján meghatározni nem lehet, a foltokból nem állapítható meg, melyik vírus van jelen a növényben. Tudni kell, hogy a vírustünetek kialakulását, megjelenését több környezeti tényező is (pl. hőmérséklet) befolyásolja, van olyan eset, hogy egy időre nem is láthatók, ezért bizonytalan a tünetek alapján diagnosztizálni. Vírusok a levelekben, lombon is jelen vannak, ott is kiváltanak elváltozásokat, tüneteket. Van egy új vírusbetegség, mely a paradicsomokon megtévesztésig hasonló tüneteket vált ki.
  • A „büdös bogarak”, azaz poloskák szívó kártevők, nyomuk apró pontok formájában látható, nem azok idézik elő a termésfoltokat.
Foltos paradicsombogyók (fotó: a kérdező felvétele)

A fenti felsorolásból a Ca rendellenességet és a paradicsomvészt kizárom, azok nem lehetnek.

Feltételezem, hogy a nap UV égető hatása váltotta ki a vírusfertőzés szokatlan, erős tünetét. Forgalomban vannak olyan paradicsomfajták, melyek egyes vírusokkal, azok megjelölt rasszaival szembeni rezisztensek, toleránsak, melyek fertőzés után úgy védekeznek, hogy a vírus behatolási helyén a szövet elhal, barna lesz, ezzel akadályozza meg a vírus növénybeli továbbjutását, tehát lokalizálja a kórokozót. Sajnos a hasonló eseteket közlők, és Ön sem tudja megadni a paradicsomfajta nevét, a mag, a palánta forrását, ami fontos lenne a fertőzési forrás és az eset feltárásához.

Amennyiben csak egyes töveknél észlelte ezt az elváltozást, célszerű lenne kiemelni a sorból, és a területről eltávolítani. A bogyók, a fürt eltávolítása nem hoz eredményt, mert a lomb is fertőzött lehet. A paradicsomnövények ápolásánál, kacsolásánál rendszeres kéz- és vágóeszköz-fertőtlenítés javasolt a tenyészidőszak alatt. A növényi részeket ne helyezze komposztra!

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Ideje hónapos retket vetni!

2023. április 18. 05:36

A hónapos reteknek azért ideális ez a tavaszi időszak, mert a nagy melegben már hamarabb megy virágba, minthogy szép retek legyen belőle.

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.

Miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Hogyan javítható a kelés aránya?

2023. január 28. 04:37

Magvetésre készülök, szeretném megtudni, hogy miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Előáztatással, előcsíráztatással javítható a kelés aránya?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

2023. október 11. 08:40

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!