Mi okoz piros kinövéseket a juharfa levelén?

Mi okoz piros kinövéseket a juharfa levelén?

Agrofórum Online

Cs. Zita kérdése: A képen látható juharfa levele így néz ki. Most már harmadik éve lesz ilyen. 4 fát ültettem, három kapta el. A legnagyobb, ami már majdnem 2 méteres, az a képen látható módon tele van. Nem találtam rá leírást, hogy ez mégis mi lehet. Kérdésem, hogy van-e erre megfelelő növényvédő szer vagy inkább a fát kéne kivágni? 

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A juhar gubacsatka (Aceria macrorhyncha) minden olyan területen fellelhető, ahol juhar fajok is előfordulnak.

A gubacsatkafélék (Eriophyidae) apró, pár milliméteres (0,1–0,3 mm) állatok, ezért szabad szemmel nem, csak mikroszkóppal láthatóak. Testük henger alakú, féregszerűen megnyúlt, melyen egy pár láb található. Növényi nedvekkel táplálkoznak és a fajra jellemző elváltozásokat okoznak gazdanövényeiken. A legtöbb faj (mindössze 1-2 kivétellel) gazdanövényspecialista, vagyis legfeljebb az egy családba tartozó növények közül választja ki táplálékát. Más növényre is átkerülhetnek (pl. széllel), ott azonban táplálék hiányában hamarosan elpusztulnak.

Többségük főként évelő növényeken okoz károkat. A juhar gubacsatka károsításának hatására a juharlevél színén először halványabb, majd sötétedő vörös színű kiemelkedő képletek, azaz gubacsok keletkeznek. Az apró kártevők jelenétére ezek a gubacsok hívják fel a figyelmünket. Kifejlett alakban a gazdanövényeiken telelnek át, majd április végén a telelés helyéről, vagyis a rügypikkelyek alól a kibomlott levelekre vándorolnak, és elkezdik a növények sejtnedveit szívogatni. Jelenlétükre tehát egészen tavasztól őszig számítani lehet.

A kártételükkel általában a fákat nem veszélyeztetik, de a leveleken megjelenő gubacsokkal a fák asszimilációs felületét és a növények díszítő értékét is csökkentik. Abban az esetben, ha csak egyes leveleken jelenik meg kártételük elegendő lehet a beteg levelek, esetleg hajtások levágása és megsemmisítése is, ezzel felszaporodásuk visszaszorítható. A kémiai védekezés szempontjából a lemosó kezelések a leghatásosabbak. Ezt tél végén és a rügypattanást követően olajtartalmú készítmények felhasználásával tehetjük meg.

Mit csináljunk a pálmaliliom (kerti jukka) szárával?

2019. július 3. 10:37

Cs. Sarolta kérdése: A kerti jukkám virágszárait alig tudom levágni, feldarabolni olyan kemények. Mit lehetne tenni a szárakkal, hogy könnyebben boldoguljak velük?