Növényvédelem
Növényvédelem

Olvasóinktól: Fejér megyében is egyre több a rozsda és a lisztharmat

Olvasóinktól: Fejér megyében is egyre több a rozsda és a lisztharmat

Agrofórum Online

A lisztharmat és rozsda a Fejér megyei kalászos gabonákon is megjelent, ahogy repcében szárormányossal is lehet már találkozni. 

Hétfői cikkünk után, amelyben dalmandi tapasztalatokra hivatkozva a sárgarozsda és több kártevő megjelenéséről és terjedéséről is írtunk, újabb olvasói figyelmeztetések és jelentések érkeztek az Agrofórum szerkesztőségébe, amelyek hasonló esetekről számolnak be.

Kauser Jakab állandó bloggerünk, a Precíziós Gazda blogunk szerzője Székesfehérvár közeléből küldte nekünk az alábbi képet, amin jól látszik a sárga rozsda jelenléte, ami mellett a területeken erős lisztharmat fertőzöttséggel is lehet találkozni.

Hasonlókról számolt be az Agrofórumnak Márton Gábor, a Belchim Crop Fejér megyei területi képviselője.

Tapasztalataink szerint és gazdák beszámolója alapján elmondhatom, hogy egyes kalászos táblákon jelentkezett a lisztharmat és a rozsda, de természetesen nem egybefüggő területen. Repcében szárormányossal találkoztunk. Egyes termelők idén két, de lehetséges, hogy három növényvédelmi kezelést fognak végezni kalászos kultúrában gomba ellen. Repcében úgy véljük, ha a hőmérséklet tartósan 5 fok felett lesz, akkor a gazdálkodók rovarkártevők ellen védekezni fognak. Továbbá a kalászos kultúra gyomirtása is érdekes lehet, hiszen a meleg hatására a gyomnövények jelentős mennyiségben jelen lesznek. Érdemes az egyes fajok ellen már korán védekezni. Kalászos gombaölésre ajánljuk az azol csoportba tartozó tebukonazol és tetrakonazol kombinációját roszda és fuzárium ellen. Továbbá pyriofen és tebukonazol kombinációját első védekezésre lisztharmat, szeptória és rozsda ellen. Gyomirtásra ajánljuk a tribenuron metilt, míg rovarkártevők ellen az alfametrin hatóanyagot.

Továbbra is várjuk olvasóink beszámolóit! Amennyiben hasonló növényvédelmi problémákat észlel tábláin, küldje el nekünk tapasztalatait és fotóit az info@agroforum.hu címre, hogy segíthessük olvasóinkat!

A hónap végéig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat

2019. október 18. 10:33

2019. október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR).

Decembertől változik a növényútlevélre vonatkozó uniós szabályozás

2019. október 7. 08:47

Az új eljárás az unióban, valamint az adott tagországban nem honos kártevők bekerülésének és megtelepedésének kockázatát kívánja tovább csökkenteni.

Együttműködési megállapodást írt alá a kamara és a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége

2019. szeptember 27. 08:02

Magyarországon a légi növényvédelemnek nagy hagyománya van, fontos technológiai eszköz a növénytermesztésben.

Befektetés az innovációba: új létesítmény a természetes eredetű növényvédelem számára

2019. szeptember 20. 05:47

Az új 4000 négyzetméteres létesítményben, amely a Corteva Agriscience négy franciaországi gyártóüzemének egyike, 2019 októberében kezdődik a termelés, amely a következő négy év során várhatóan 50 új munkahelyet hoz létre.

Kevesebb hatóanyag, új károsítók – a gyümölcsösök növényvédelmének időszerű kérdései

2019. március 28. 10:16

Hogyan lehet jó eredményeket elérni a gyümölcstermesztésben akkor, amikor a növényvédelem lehetőségei csökkennek, a kertészeti kultúrák növényvédelme egyre nehezebbé válik?

Bayer Farm: növényvédelmi technológiákkal ismerkedtek az egyetemi hallgatók

2019. június 19. 09:41

A szihalmi Goldfarm Kft. telephelyén látta vendégül a legújabb növényvédelmi technológiák és fajták iránt érdeklődőket a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletága.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.

Szeptóriás levélfoltosság, egy régi „új betegség”

2018. november 22. 12:37

Az őszi búza termesztéstechnológiájában a gombabetegségek sokszor előre nem látható veszélyt jelentenek. Az időjárási viszonyaink változása a hazai őszi búza termesztőket is újabb és újabb kihívások elé állítja.