Növényvédelem
Növényvédelem

Olvasóinktól: Fejér megyében is egyre több a rozsda és a lisztharmat

Olvasóinktól: Fejér megyében is egyre több a rozsda és a lisztharmat

Agrofórum Online

A lisztharmat és rozsda a Fejér megyei kalászos gabonákon is megjelent, ahogy repcében szárormányossal is lehet már találkozni. 

Hétfői cikkünk után, amelyben dalmandi tapasztalatokra hivatkozva a sárgarozsda és több kártevő megjelenéséről és terjedéséről is írtunk, újabb olvasói figyelmeztetések és jelentések érkeztek az Agrofórum szerkesztőségébe, amelyek hasonló esetekről számolnak be.

Kauser Jakab állandó bloggerünk, a Precíziós Gazda blogunk szerzője Székesfehérvár közeléből küldte nekünk az alábbi képet, amin jól látszik a sárga rozsda jelenléte, ami mellett a területeken erős lisztharmat fertőzöttséggel is lehet találkozni.

Hasonlókról számolt be az Agrofórumnak Márton Gábor, a Belchim Crop Fejér megyei területi képviselője.

Tapasztalataink szerint és gazdák beszámolója alapján elmondhatom, hogy egyes kalászos táblákon jelentkezett a lisztharmat és a rozsda, de természetesen nem egybefüggő területen. Repcében szárormányossal találkoztunk. Egyes termelők idén két, de lehetséges, hogy három növényvédelmi kezelést fognak végezni kalászos kultúrában gomba ellen. Repcében úgy véljük, ha a hőmérséklet tartósan 5 fok felett lesz, akkor a gazdálkodók rovarkártevők ellen védekezni fognak. Továbbá a kalászos kultúra gyomirtása is érdekes lehet, hiszen a meleg hatására a gyomnövények jelentős mennyiségben jelen lesznek. Érdemes az egyes fajok ellen már korán védekezni. Kalászos gombaölésre ajánljuk az azol csoportba tartozó tebukonazol és tetrakonazol kombinációját roszda és fuzárium ellen. Továbbá pyriofen és tebukonazol kombinációját első védekezésre lisztharmat, szeptória és rozsda ellen. Gyomirtásra ajánljuk a tribenuron metilt, míg rovarkártevők ellen az alfametrin hatóanyagot.

Továbbra is várjuk olvasóink beszámolóit! Amennyiben hasonló növényvédelmi problémákat észlel tábláin, küldje el nekünk tapasztalatait és fotóit az info@agroforum.hu címre, hogy segíthessük olvasóinkat!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Poloskák a gyümölcsösökben: barátok vagy ellenségek?

2024. július 3. 14:10

Fontos megemlítenünk, hogy számos vírusvektor szervezeteként is közreműködnek, ezáltal okozva kisebb-nagyobb fertőzéseket.

Növényvédő szer természetes összetevőkből

2024. június 30. 10:10

Nem kell feltétlenül vegyszerekhez nyúlnunk, amikor a levéltetvek vagy más kártevők megtámadják a növényeinket. Íme, egy organikus megoldás.

Avoxa Peak – Kettős védelem az egyszikűek ellen

2023. január 31. 09:34

Az egyszikű gyomok egyre jelentősebb gondot okoznak a kalászos gabonákban. Fertőzésük egyre nagyobb területeket érint, egyre többször van szükség a védekezésre.

A gyümölcskultúrák védelme az ökológiai termesztésben: a megfigyelés módszerei

2022. augusztus 21. 07:32

Cikksorozatunk második részében a megfigyelés módszereiről és az előrejelzési modellek lehetőségeiről olvashatnak.

Így készüljünk a tavaszra repcében!

2023. március 6. 06:36

Az időjárás, a repce fejlődése és a károsítók megjelenése még hozhat olyan helyzetet, amelyben csak akkor van esély a repce hatékony védelmére, ha a védekezés eszközeit idejében és megfelelően előkészítették.

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

2019. október 20. 08:38

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel, stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!