Növényvédelem
Növényvédelem

Olvasóinktól: Fejér megyében is egyre több a rozsda és a lisztharmat

Olvasóinktól: Fejér megyében is egyre több a rozsda és a lisztharmat

Agrofórum Online

A lisztharmat és rozsda a Fejér megyei kalászos gabonákon is megjelent, ahogy repcében szárormányossal is lehet már találkozni. 

Hétfői cikkünk után, amelyben dalmandi tapasztalatokra hivatkozva a sárgarozsda és több kártevő megjelenéséről és terjedéséről is írtunk, újabb olvasói figyelmeztetések és jelentések érkeztek az Agrofórum szerkesztőségébe, amelyek hasonló esetekről számolnak be.

Kauser Jakab állandó bloggerünk, a Precíziós Gazda blogunk szerzője Székesfehérvár közeléből küldte nekünk az alábbi képet, amin jól látszik a sárga rozsda jelenléte, ami mellett a területeken erős lisztharmat fertőzöttséggel is lehet találkozni.

Hasonlókról számolt be az Agrofórumnak Márton Gábor, a Belchim Crop Fejér megyei területi képviselője.

Tapasztalataink szerint és gazdák beszámolója alapján elmondhatom, hogy egyes kalászos táblákon jelentkezett a lisztharmat és a rozsda, de természetesen nem egybefüggő területen. Repcében szárormányossal találkoztunk. Egyes termelők idén két, de lehetséges, hogy három növényvédelmi kezelést fognak végezni kalászos kultúrában gomba ellen. Repcében úgy véljük, ha a hőmérséklet tartósan 5 fok felett lesz, akkor a gazdálkodók rovarkártevők ellen védekezni fognak. Továbbá a kalászos kultúra gyomirtása is érdekes lehet, hiszen a meleg hatására a gyomnövények jelentős mennyiségben jelen lesznek. Érdemes az egyes fajok ellen már korán védekezni. Kalászos gombaölésre ajánljuk az azol csoportba tartozó tebukonazol és tetrakonazol kombinációját roszda és fuzárium ellen. Továbbá pyriofen és tebukonazol kombinációját első védekezésre lisztharmat, szeptória és rozsda ellen. Gyomirtásra ajánljuk a tribenuron metilt, míg rovarkártevők ellen az alfametrin hatóanyagot.

Továbbra is várjuk olvasóink beszámolóit! Amennyiben hasonló növényvédelmi problémákat észlel tábláin, küldje el nekünk tapasztalatait és fotóit az info@agroforum.hu címre, hogy segíthessük olvasóinkat!

Országszerte megnőtt a bogáncslepke egyedszáma

2019. június 20. 08:02

Mivel a hernyók fejlődésük során nagy mennyiségű lombozatot fogyasztanak el, erős fertőzés esetén, rövid idő alatt akár tarrágást is okozhatnak.

Pár napig lehet még véleményezni a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Tervet

2019. június 15. 09:34

A dokumentumban konkrét célokat, intézkedéseket és ütemterveket állapítanak meg a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatainak és kifejtett hatásainak csökkentésére.

Még mindig sok a hamis növényvédő szer

2019. június 6. 13:18

Az elemzés szerint a hamisítás az összes szektorban unió szerte akár 468 ezer munkahely megszűnéséhez vezethetett közvetlenül.

Fontos a megfelelő növényvédelem a zöldségeknél és a gyümölcsösöknél is a sok csapadék miatt

2019. május 28. 13:19

A gombás megbetegedések főként a most érő szamócánál, meggynél, cseresznyénél és az almánál okozhatnak gondot, ha a termelők nem tudják elvégezni a megelőző intézkedéseket.

Idén is problémát okozhatnak a mezei pockok

2018. február 19. 11:42

Bár a védekezés nem egyszerű, számos praktika áll a termelők rendelkezésére, amivel megelőzhető a szántóföldeken és a gyümölcsösökben okozott kár.

Cseresznye, meggy tavaszi növényvédelme

2018. május 3. 12:35

Idén 3 nagyobb ültetvényt is szakirányíthatok, melyből az egyikben 20 hektár cseresznye, egy másikban pedig mintegy 60 hektárnyi meggy található.

Az uborka peronoszpóra gyógyítása

2018. július 26. 17:51

Noha a bizonytalan piac, és a nagy kézimunkaerő-igény miatt a konzervuborka termőfelület drasztikusan visszaesett, vannak bátor vállalkozók, akik évről évre megpróbálkoznak az uborka termesztésével.

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés - Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

2018. április 16. 06:38

Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen - magyar világújdonsággal.