Mi okozhatja fehér foltok kialakulását a szederbogyókon?

Mi okozhatja fehér foltok kialakulását a szederbogyókon?

Agrofórum Online

Idén a tüskétlen szeder bogyóin fehéres részek fejlődtek, a fehér foltok mérete változó. Korábbi években ilyennel nem találkoztunk. Mi okozhatja?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

A szederfélékhez tartozó szeder és málna termései hasonló felépítésűek: a bogyók tulajdonképpen terméscsoportok, sok apró méretű, puha, egymáshoz szorosan álló kis résztermésekből állnak össze.

A napégés, a magas hőmérséklettel járó ultraviola-sugárzás a bogyókon és a leveleken is okoz károsodást. A fekete szedren, hasonlóan a málnához, a termésen kivilágosodó, fehéresen elszínesedő résztermések foltokban jelennek meg a bogyókon. A foltban a bogyók nem fejlődnek, nem érnek be, később megkeményednek, beszáradnak. A foltok nem rohadnak meg, a folt körül a bogyó szabályosan beérik, és éretten már a vacokról leválik, szedhető. Idei extrém nyári hőséghetek után a szeder terméseken is gyakori ez a károsodás. A foltok néha mintha megfőtt bogyókhoz hasonlítanának. Ami egyértelművé teszi a kártétel azonosítását, az a foltok bogyókon történő elhelyezkedése. Napégési foltok, mindig a bokrok DK-től DNy-ra néző hajtásain fordulnak elő, melyeket 11-16 óráig éri akadály nélkül a nap égető UV-sugárzása. Tudományos kísérletek szerint a 4 órát meghaladó 40 °C feletti tartós, napsütéssel kísért hőmérséklet már kiváltja a napégést a bogyókon. Méréseik szerint a napsugárzás 30%-át visszafogó árnyékoló háló a napégett bogyók számát 60%-kal csökkentette.

Szeder termési (fotó: a kérdező felvétele)

A beküldött képen, a leveleken is láthatók napégés nyomai: szabálytalan alakú, barna, nagyméretű elhaló foltok formájában.

Napégés fekete szeder termésein

A málnánál már elfogadott, a szakemberek számtalanszor kinyilvánították, hogy csak árnyékos helyre szabad telepíteni. Ugyanez vonatkozik a szederre is. Telepítésre csak természetes árnyékot kapó helyet válasszunk, ha ilyen feltételek nem adottak, akkor mesterséges árnyékolás kialakítása szükséges a növények életben maradásának és terméseinek akadálytalan kifejlődése érdekében.

Szederatka kártétele

A napégés mellett a magas hőmérséklet miatt a növények vízigénye is fokozott, hamar kiszárad a talajuk. A szedernek, hasonlóan a málnához, sekélyen helyezkednek el a gyökerei, rendkívüli időjárásnál gyakori, naponkénti öntözésre is szükség lehet. Víz hiányában a bogyók nem nőnek, létartalmuk alacsony, rászáradhatnak a tövekre.

Szeder bogyókon apró, elszórt, nem beszínesedő részterméseket okozhatnak szívó szájszervű kártevők, például a szeder gubacsatka (Acalitus essigi). A szabad szemmel nem észlelhető atkák a bogyókon táplálkoznak, a megszívott résztermések színe piros marad, nem érnek be, savanyúak, élvezhetetlenek. Az atka kártétele a bogyók bármelyik részén elszórva fordulhat elő.

Milyen a kétszer termő málna?

2020. október 15. 13:12

Mi a különbség az egyszer és a kétszer termő málna között? Milyen kétszer termő málnafajták vannak?

Málna ápolása a bő termésért

2021. május 11. 13:44

A málna nagyon hálás növény, ha megfelelően ápoljuk és bő termésmennyiségről gondoskodik már késő tavasztól. A bogyós gyümölcsök között a málna az, amivel minden évben foglalkozni kell a gyomláláson kívül is.

A munkaerőhiány is hatással van a bogyós gyümölcsök termesztésére - körkép

2021. május 2. 07:56

A kereskedelem holtponton van, mivel a húsvétot megelőző időszakban élénkülő kereslet az elmúlt hetekben jelentősen megcsappant.

Mitől halnak el a málna vesszői?

2023. július 19. 04:38

Mitől halnak el a málna vesszői? Hogyan lehet ezt megelőzni?