Mi okozza a hagyma buroklevelei alatt fekete foltok megjelenését?

Agrofórum Online

Tárolás alatt a vöröshagyma buroklevelei alatt fekete foltok jelentek meg. Mi okozza ezt? Lehet ellene tenni valamit?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vöröshagymán sajnos számos betegség megjelenhet, melyeknek egy része akár már a szabadföldön is fertőzhet, de sokuk csak a tárolás során mutatkozik meg a hagymatesteken. A fekete foltok megjelenése gyakori tünetnek számít, nemcsak házikerti termesztésből, hanem vásárlásból származó hagymákon egyaránt.

A tünetek leírása alapján az aszpergilluszos betegség megjelenésére lehet következtetni. A kórokozó a hagymát a felszedés során képes megfertőzni, de az okozott tünetek leggyakrabban már csak a tárolás során mutatkoznak meg. A gomba feltűnő, fekete színű képleteket hoz létre a hagyma külső, száraz buroklevelei alatt, annak is leggyakrabban a nyaki részénél. A fekete foltosság sokszor sorokba rendeződve, az erek mentén figyelhető meg, de akár elszórtan is állhatnak. A fekete képletek a buroklevelekről könnyedén eltávolíthatók, letörölhetők. A betegség nyomán a levelek idővel vizenyősödhetnek is, majd pedig összeszáradásuk tapasztalható. Az aszpergillusszal fertőzött hagymafejek könnyedén rothadásnak is indulhatnak, mely már más, további kórokozók által okozott megbetegítésre utal.

A fertőzés kialakulása ellen legegyszerűbben megelőzéssel lehet védekezni. Kiemelt szerepe van tehát a száraz időben történő felszedésnek, hiszen a kórokozó akár éveken keresztül is képes a talajban, beteg növényi maradványokon fennmaradni. A tárolás előtti, akár több héten át tartó szárítás, vagyis szikkasztás is képes csökkenteni a betegség kialakulásának esélyét.

A kellően szárított hagymafejeket a tárolás során alacsony páratartalommal rendelkező helyiségben, valamint hűvös körülmények között tartsuk a megelőzés érdekében! Kiemelt szerepe van tehát a szellőztetésnek, a hagyma felületén kialakuló nedvesség megelőzésének. Emellett ügyeljünk arra is, hogy a betárolt terményeket időnként átvizsgáljuk, fertőzéstől való mentességükről meggyőződjünk, hiszen a beteg fejek a hozzájuk érintkező egészséges hagymákat is könnyedén képesek megfertőzni, ezzel jelentős minőségromlást okozni!

Kiemelt kép: Pixabay

Permetezni kell: kedvez az időjárás a tafrina kialakulásának

2020. március 3. 15:15

2020 első két hónapja nem kényeztette el a gazdálkodókat csapadék tekintetében. Január-február hónapokban csupán egy havi mennyiség hullott le, mindehhez pedig több évtizede nem látott, magas téli hőmérséklet társult. Szerencsére az elmúlt esztendő utolsó két hónapja csapadékban bővelkedett, mindkét hónapban többhavi csapadék hullott, eső formájában.

A vízhiány miatt dől el a hagyma szára már a nyár elején?

2025. június 23. 04:39

Veteményesemben a hagyma szára megdőlt már most, a nyár elején. A vízhiány miatt alakulhatott ki ez a jelenség?

Vöröshagyma-termesztés a világon és Magyarországon

2018. október 6. 13:54

A vöröshagyma esetében nálunk a jelenlegi világtendenciák nem érvényesülnek. A termelés történelmi mélyponton van, nagyságrendje ma már a hazai szükségleteket sem fedezi. Az előrelépés csak a termesztés korszerűsítésétől várható. Ehhez nyújt segítséget a szerző a fajtatípusok és a különböző termesztési módok ismeretésével.

Európai hagymakörkép

2021. július 30. 06:37

2021 a szélsőségek évének bizonyul, különösen a hagymatermesztés szempontjából.