Mi okozza a paradicsom barnulással, száradással járó elváltozásait?

Agrofórum Online

Kérem szakvéleményüket! Mi okozza a képeken látható elváltozásokat a paradicsomon?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A küldött képeken a paradicsom szárán, levélnyelén és levelén látható barnulás és száradás. A leveleken továbbá a foltok körül kisebb mértékben sárgás elszíneződés egyaránt tapasztalható. Sajnos a paradicsomnak számos kórokozója van, mely termesztését jelentősen képes megnehezíteni. Elsősorban bakteriális betegségek, valamint a fitoftórás betegség, vagyis a paradicsomvész okozzák a legjelentősebb problémát. E kórokozók megjelenésére már a palánták kiültetése utáni időszaktól folyamatosan számítanunk lehet, ezáltal mindenképpen érdemes a növények rendszeres figyelése, megelőző kémiai védekezések elvégzése.

Betegség jelei a paradicsom szárán és levelein (fotó: a kérdező felvétele)

A baktériumos varasodás tünetei a paradicsom minden zöld részén megtalálhatók. A levélen apró foltok alakulnak ki, melyek kb. 1-3 mm átmérőjűek, csapadékos időben inkább vizenyősek, melyeket sárgás udvar vesz körbe, felületükön pedig csillogó baktériumnyálka is látható. A pszeudomonászos betegség a leveleken kerek, vizenyős foltokat okoz, míg a száron ovális, vizenyős tünetek keletkeznek, majd később a bogyón is kialakulhatnak sötétbarna kiemelkedő varas foltok.

Barnulásos, sárgulásos tünetek a paradicsomon (fotó: a kérdező felvétele)

A fitoftórás betegség a leveleken határozatlan alakú, vizenyős, halványzöld foltokat okoz, melyek képesek nagyon gyorsan megbarnulni. A levél fonáki oldalán az egészséges és beteg rész határán fehér gyep található meg, mely a gomba képleteiből áll. Megjelenése elsőként az idősebb leveleket érinti, melyeknek a szélétől indul el a fertőzés. A levélnyélen és a levélen kialakuló foltosodás hamar a növény pusztulását okozza. A bogyón nagyméretű, gyorsan növekvő szürkészöld, gyakran zónázott megjelenésű foltok alakulnak ki, melyeken nedves időben a gomba bevonata is megfigyelhető.

Betegek a paradicsom levelei (fotó: a kérdező felvétele)

A kórokozók elleni hatékony védekezés alapja, hogy a növényeket megfelelő térállásba helyezzük el, hiszen a sűrű növényállomány a legtöbb kórokozó számára optimális feltételeket biztosít a fertőzéshez. A közel álló, összeérő növényekről a kórokozók nagyon könnyen terjedhetnek, valamint a vizes, lassan felszáradó levelek egyaránt jó körülményt biztosítanak a betegségek terjedésének.

A sűrű növényállományban ugyanakkor lehetetlenné válik az egyenletes permetezés is. A kiültetés utáni időszakban, de a virágok megjelenésekor már feltétlenül szükséges kémiai védekezést alkalmazni megelőző jelleggel. A bakteriális betegségek ellen a réztartalmú készítmények nyújtanak védelmet, míg a fitoftóra ellen a réz, de más felszívódó hatóanyag, pl. azoxistrobin egyaránt megfelelő védelmet nyújthat.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Robotikával a jobb minőségű zöldségekért

2023. május 3. 12:39

Nagy kihívások előtt áll a paradicsomtermesztés világszerte: a rovarkártevők, a növénybetegségek, valamint a munkaerő-problémák is komoly gondot okoznak a termelőknek. A Syngenta innovatív zöldségvetőmag üzletágának munkatársai világszerte azon dolgoznak, hogy a legjobb paradicsomfajták mellett megoldást nyújtsanak ezekre a kihívásokra is.

Hogyan tartósítsuk el: ha túl sok paradicsom és paprika terem

2021. szeptember 5. 08:00

Előfordul még a kezdő kertészekkel is, hogy hirtelen sok termény keletkezik és pont a paprika és a paradicsom az, amit nehezebb hosszútávon betárolni. Ilyenkor jönnek a tartósítási megoldások!

Paradicsom kártevői szabadföldi termesztésben

2019. augusztus 7. 04:37

Hogyan védhetjük meg a házikertünkben vagy hétvégi telkünkön szabadföldön termesztett paradicsomunkat a kártevőktől?

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.