Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Kína, India és Törökország a legnagyobb paradicsomtermelők

Kína, India és Törökország a legnagyobb paradicsomtermelők

Agrofórum Online

A világ tíz legtöbb paradicsomot termelő országa között csak két EU-s tagállam van, Olaszország és Spanyolország. A legtöbb paradicsomot, 62,76 millió tonnát Kínában termelik. Magyarországon 180 930 tonna paradicsom volt a termés mennyisége 2019-ben.

Kína után a második legjelentősebb paradicsomtermelő India, ott 19 millió tonnás az éves termés. A képzeletbeli dobogóra Törökország állhatott még fel 12,84 millió tonnával – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

TOP 10 paradicsomot termelő ország (tonna)

Negyedik helyre az Egyesült Államok futott be 10,86 millió tonnás eredménnyel. Az ötödik a TOP10 egyetlen afrikai országa, Egyiptom 6,75 millió tonnával. Utána a hatodik helyen egy Európai Unióba tartozó tagállam jön, Olaszország, ahol 5,25 millió tonna paradicsom termett. A globális listán Irán a hetedik 5,25 millió tonnával. majd újra egy EU-s tagállam, Spanyolország következik a rangsorban. Az Ibériai félsziget nagyobb államában 5 millió tonnás volt a paradicsomtermés. A listát Mexikó és Brazília zárja. A latin-amerikai államban 4,27 millió, a dél-amerikai országban 3,92 millió tonna volt a paradicsomtermés.

Magyarországon 180 930 tonna paradicsom volt a termés mennyisége a FAO adatbázisa szerint. Ez adat nagyjából megfelel az elmúlt csaknem három évtized középértékének. 1992 óta a 130 ezer és 300 ezer tonna közötti sávban mozog alapvetően a hazai termés. Ebből a sávból csak az 1998-as 329 ezer tonna és a 2012-es 109 ezer tonna lóg ki, bár pont a két időpont közt lassú lecsorgás figyelhető meg. De utána emelkedés volt megfigyelhető és az elmúlt öt évben kiszámíthatóan a 170 ezer és 211 ezer tonna közötti szűk sávban tartózkodik a hazai adat. 1961-től állnak rendelkezésre adatok, onnan a politikai rendszerváltásig, a 276 ezer és 549 ezer tonnás sávban mozgott a termés, meglehetősen nagy eltérésekkel, amelyek néhány év alatt, adott esetben akár egy év alatt következtek be. A csúcstermés 1987-ben 549 ezer tonna volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Uborka termesztése kezdőknek

2024. június 13. 08:40

Amatőr kertészeknek is sikerélményt és bőséges termést ad az uborka, ha ezeket az egyszerű tanácsokat betartják.

Gyümölcstisztítás szódabikarbónás vízzel

2024. június 12. 07:10

Az egyik legnépszerűbb trend követői szerint nem elég csapvízzel lemosni a boltokban és a piacokon kapható zöldségeket és gyümölcsöket.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Az üvegházak egyre nagyobb területet fednek le a Földön

2024. június 6. 13:10

Az üvegházi termesztés globálisan nő, mutatták ki egy tanulmányban. A trendnek számos előnye van, de a negatív hatásaira kevesebb figyelem irányul.

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

2023. október 6. 14:10

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Mi okozza a paradicsomnövények felső részének elhalását?

2022. június 29. 04:36

Már terméseket nevelő egyes paradicsomnövényeim felső része elhalt, az érés előtt álló paradicsomok héján besüppedések, szabálytalan foltok láthatók, ezek zölden lehullottak. Elővigyázatosságból a beteg növényeket eltávolítottam. Félek, hogy tovább terjed a fertőzés. Gyógyítható, mit tehetek?

Az ország minden pontjára eljutnak az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

2023. május 4. 10:27

Már elérhetőek a Lidl Magyarország üzlethálózatában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet magyar tájfajta, öko paradicsompalántái.