Mi okozza a paradicsom leveleinek foltokban történő barnulását?

Agrofórum Online

A paradicsom levelein vettem észre számomra ismeretlen tüneteket, foltokban történő barnulást. Mi okozza ezt a levélbetegséget?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsomon is, sajnos, mint minden más kertben termesztett növényünkön, számos kórokozó megjelenhet. Az egyik leggyakrabban előforduló betegség, mely jelentős problémát és terméskiesést is tud okozni, az a fitoftóra. Jellemző rá a gyors megjelenés, védekezés hiányában pedig a gyors terjedés és pusztulás. A levelek mellett a levélnyélen, száron és terméseken is megjelennek a tünetek. A levélen kezdetben szabálytalan alakú vizenyős foltokat látunk, majd ezek idővel növekednek, barnulnak, a levél elhalását okozzák. A levelek fonáki oldalán akár fehér színű gyep is megmutatkozhat, amennyiben a kórokozó számára megfelelő magas páratartalom is teljesül. Az ősz közeledtével a betegség terjedése egyre nagyobb mértékű lehet, hiszen a hűvösebb, 18 Celsius-fokos körülmények, illetve a hosszabb ideig tartó levélfelület-nedvesség ugyancsak optimálisnak tekinthető terjedéséhez.

A paradicsomon, a kórokozók közül továbbá az alternáriás és szeptóriás betegség is gyakorinak tekinthető. Alternária esetében körkörös mintázatú foltok megjelenése tapasztalható, melyekben pedig sötétbarna színű gyep is megfigyelhető. A foltok körül jellemzően sárgulás is látható, de a levéllemez kitöredezése, valamint súlyos esetben pedig száradása is bekövetkezhet. A szeptóriás betegség nyomán először apró, barna szegélyű, fehér közepű, kerek foltok képződnek, melyek idővel növekedésnek indulnak és az egész levéllemezre kiterjedve okozzák a levélelhalást, száradást.

A kórokozók elleni védekezést érdemes már előzetesen megkezdeni, a tünetek kialakulása esetében terjedésük megállítása ugyanis már nem tekinthető egyszerű feladatnak. A megelőzés részét képezi a vetésforgó betartása, az előző éves növényi maradványok eltakarítása. Továbbá a helyes térállás kialakítása, az öntözések reggeli órákban történő elvégzése is fontos, ezzel ugyanis a növények jobb szellőzését és gyors felszáradását tudjuk biztosítani.

A permetezést is ajánlatos még a betegségek kialakulása előtt elvégezni, az első virágok megjelenésének idején már mindenképp. A kialakult tüneteket orvosolni már nem lehet, viszont a kémiai kezelést mihamarabb el kell végezni, lehetőség szerint felszívódó (Topas, Proplant, Promesa) és kontakt gombaölő készítmény (réz hatóanyagok) kombinált kijuttatásával, így a terjedést is nagyobb valószínűséggel tudjuk megállítani. 

Kiemelt kép: Pixabay

Mitől lesznek lyukak a paradicsom és a paprika termésein?

2025. augusztus 29. 04:40

Lyukakat fedeztem fel a paradicsom- és a paprikaterméseken. Fotót küldök a jelenségről. Mi okozza ezeket a tüneteket?

Mi okozza a paradicsomnövények felső részének elhalását?

2022. június 29. 04:36

Már terméseket nevelő egyes paradicsomnövényeim felső része elhalt, az érés előtt álló paradicsomok héján besüppedések, szabálytalan foltok láthatók, ezek zölden lehullottak. Elővigyázatosságból a beteg növényeket eltávolítottam. Félek, hogy tovább terjed a fertőzés. Gyógyítható, mit tehetek?

A Magyar Paradicsom Napja

2024. május 29. 06:40

A paradicsom a legváltozatosabb és legkedveltebb palántáról nevelt növényünk a veteményesben. A hobbikertészek és gazdálkodók körében egyaránt folyamatosan nő a népszerűsége, ezért idén újra megrendezésre kerül a Magyar Paradicsom Napja szakmai rendezvény Mórahalmon.

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.