Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom?

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom?

Agrofórum Online

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom növényem? Hogyan védekezhetek ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
  

Kedves Olvasó!

Nehéz kérdést tett fel, ugyanis a paradicsomnak 10-nél több ismert vírusbetegsége van, számuk évről-évre nő, még a szakemberek is nehezen követik az új vírusbetegségek megjelenését, felismerését.  Különböző vírusok tüneteinek egy része különböző, de vannak hasonlóak is. A vírusfertőzés megállapítása nagy gyakorlatot igényel, gyomirtó szerek, serkentő szerek is kiválthatnak hasonló tüneteket.

Vírusfertőzés ellen csak megelőzéssel tudunk védekezni, ez azt jelenti, hogy amennyiben egy növény megfertőződik a vírussal, ellene már nem tehetünk semmit, kigyógyítani, mentesíteni nem tudjuk, a növény fertőzött marad élete végéig. Ezért nagyon fontos ismerni a vírusok terjedésének módjait. Paradicsomnál is egyik leggyakoribb az úgynevezett mechanikai úton terjedés: ápolás, gondozás során sérüléseken keresztül jut be a növényi sejtekbe a vírus a fertőzött növényi nedvből, 3-4 hét alatt felszaporodik, szétterjed a növényben, és már a csúcsleveleken is megjelennek a tünetei. Terjesztik még a levéltetvek, ez főleg a tavaszi időszakban gyakori, valamint a többi szívó kártevő közül a tripszek, molytetvek is, a talajban élő fonálférgek is, de terjedhetnek pollennel is, és vírusfertőzött magokkal is.

 

Erős levéldeformáció (CMV)

Hólyagos, deformált levél (PMV)

TSWV zöld bogyón

Vírusos levél és termésfoltosság

 

A leggyakoribb tünet az úgynevezett mozaikosság: a zöld levélen az alapszíntől kissé eltérő zöld vagy sárgás, elmosódott szélű néhány mm-es klorótikus foltok váltakoznak. Ezt követheti a levelek megkeményedése, megvastagodása, kanalasodása. Gyakori, hogy a levelek alakja megváltozik: erős levélcsúcsok nőnek, a levelek szeldeltek lesznek, gyakran szalagszerű vékony alakot vesznek fel. Kísérheti a vírusfertőzést a levelek felületén növő hólyagok, kiemelkedések, ráncos lesz a levél felülete, nem sima. Kísérhetik a levél-klorózist különböző alakú barnán elhalt nekrótikus rajzolatok, vonalak, gyűrű alakú foltok. A hajtásvégek gyakran deformálódnak, csavarodottak. A vírusfertőzött növény termése sem marad változatlan: deformálódhat, a héjon gyűrű, kör alakú kissé besüppedő rajzolatok, elszíneződések fejlődhetnek ki, de keményedést, egyenetlen barna termésfelszínt is kiválthatnak. A fertőzött bogyók nem fogyaszthatók, árualapból kiesnek, és terjesztik a vírust.

A vírusok kimutatása, meghatározása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal történik, szemrevételezéssel a vírusfertőzés csak valószínűsíthető. Minden esetre a gyanús növényeket minél előbb ki kell emelni a talajból, és PVC zsákba csomagolva szemétre tenni. Számos vírus a fertőzött növénnyel évekig életképesen fenntartja magát, áttelel a szabadban, ezt meg kell előzni a következő évek termesztési sikere érdekében.

Másodpercek alatt kielemzi a paradicsomot egy telefonos alkalmazás

2023. október 28. 13:10

Bár szobanövényekre már számos applikáció kapható, amely segít a növények gondozásában, ezúttal megjelent az első agrár-applikáció, amely mélyreható analízist képes adni a terményekről, méghozzá fotó alapján.

A növények szárazságtűrésében fontos szerepet játszó géneket fedeztek fel

2021. június 27. 14:44

Az elmúlt évtized során a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának tagjai a növénygyökerek molekuláris atlaszának létrehozására törekedtek annak megállapítása érdekében, hogy a szárazság és egyéb környezeti stressz észlelése mely gyökérrégióban kezdődik.

Mitől hervadnak el a paradicsompalánták?

2020. május 8. 09:12

A napokban kiültetett paradicsom palánták levelei kifehéredtek, lekókadtak, elszáradtak, rendre az összesnek. Ültetési hiba? Még gyenge palánták? Fél maréknyi marhatrágyát szórtam a palánták köré nem közvetlenül a szárához erre tettem még egy kis földet majd ezután locsoltam jól be. Okozhatta ez a gondot? Válaszát előre is köszönöm!  

Létezik olyan paradicsomfajta, melyet nem támad meg a paradicsomvész?

2024. február 11. 04:40

Házikertemben szeretnék már a fajtaválasztással védekezni a növényvédelmi problémák ellen. Létezik olyan paradicsomfajta, mely ellenáll a paradicsomvésznek?