Zöldség
Zöldség

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái I. – Paradicsom felkötözése, szár rogyasztása és kacsozás

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái I. – Paradicsom felkötözése, szár rogyasztása és kacsozás

Agrofórum Online

Az elmúlt években tapasztalt munkaerő-drágulás a hajtatott növények közül a paradicsomot érintette leginkább. A szedés, ami általában a kertészeti növények esetében a kézimunkának legkevesebb részét teszi ki - a hajtatott paradicsomnál ez mindössze ~30% - viszont más zöldségfélékhez képest jelentős az ápolási, azon belül is a fitotechnikai munka aránya, ami nem gépesíthető.

A kertészek, egyrészt a munkaerő-, másrészt az energiaköltségek drágulásának betudhatóan a lényegesen nagyobb beruházási költségeket igénylő talaj nélküli termesztés felé fordultak, ahol lehetőség nyílik a nagyobb termésátlagokkal a növekvő költségeket ellensúlyozni, a termésbiztonságot javítani. Ugyanakkor még mindig jelentős felületet tesznek ki azok a gazdaságok, ahol talajon, lényegesen kisebb termésátlagok és szerényebb jövedelem mellett hajtatnak, ezekben az üzemekben is kulcskérdés a talpon maradás miatt a fitotechnikai munkák szakszerű végzése, a költségek ilyen vonatkozású csökkentése.

A növényápolási munkák két csoportra oszthatók:

  • ökotechnikai munkák (klímaszabályozás, növényvédelem, öntözés, tápanyagellátás) és
  • fitotechnikai munkák (növények felkötözése, zsinórra vezetése, levelezés, oldalhajtások eltávolítása, tetejezés stb.).

Hajtatásban a paradicsomot zsinór segítségével támrendszerre vezetik, ebből adódóan az első ápolási munkafázis a felkötözés, azaz a növények rögzítése. Két módja van:

  • kései ültetésű, azaz a rövid tenyészidejű hajtatásnál elegendő a zsinór egyik végét a növény nyakához (szárához) kötni, vagy ültetéskor a tápkocka alá a földbe elhelyezni, a másikat a növénytartó dróthoz felkötni, illetve
  • hosszabb termesztésnél – így a talaj nélküli hajtatás esetén is – a zsinórt először speciális kampóra vagy kerekes rögzítőre tekerik, amely lehetővé teszi a zsineg hosszának változtatását, és csak ezt követően kötik a huzalhoz.

A munkához némi gyakorlatra és tapasztalatra van szükség, hogy a zsineg elég biztosan tartsa a növényt, ugyanakkor idővel ne szorítsa el a szárat.

A zsineg hossza, azaz a függőleges állapotban levő szárrész magassága mindig a termesztő berendezéstől függ. Kisebb légterű fóliák alatt 2-2,5 méter (1. kép), modern üvegházakban 3-4 méter. Fontos, hogy a funkcióképes levelekkel bíró szárrész és a zöld fürtök ne elfektetve, hanem függőleges helyzetben legyenek.

1. kép: Hagyományos felkötözés kisebb légtérrel rendelkező fóliablokk hajtatóházban.

A szár zsineg köré történő igazítását, vagy ismertebb nevén a tekerést folyamatosan kell végezni. A hajtásnak a zsinórhoz mindig azonos irányba történő igazításával elkerülhetjük a növény lecsúszását. A hagyományos tekerés helyett – ami generatív irányba befolyásolja a fejlődést – egyre gyakrabban rögzítik a szárat műanyag tartókkal, klipszek segítségével (2. kép). A tekeréssel ellentétben a műanyag tartós rögzítés vegetatív növekedést indukál, és azáltal, hogy a szár nem érintkezik a zsineggel, csökken a szürkepenész fertőzésének veszélye.

2. kép: A paradicsomszár tekerése helyett egyre több kertészetben a szár rögzítéséhez műanyag klipszeket használnak.

Rogyasztásnak (szárelfektetésnek) elsősorban a hosszú-kultúrás termesztésben van jelentősége, ahol a paradicsom szára a tenyészidő végére a 10-12 métert is eléri. A növekedési ütemtől függően a zsinórt folyamatosan hetente, másfél hetente utána engedik, és a csupasz szárakat a földbe szúrt alátámasztó vasakra fektetik. A tartókat 1,0-1,5 méterenként helyezik el olyan magasságban, hogy a még érésben lévő fürtök ne érjenek a talajhoz (3. kép).

A kacsozást, a levelezés mellett a legtöbb folyamatos kézimunkát igénylő tevékenységet célszerű minél korábban elvégezni, mikor még a hajtások hossza nem haladta meg az 5-6 cm-t. Ekkor még nem jelentős a letört kacsokkal járó energiaveszteség, és a keletkező nyílt sebfelület is kisebb, amiből adódóan mérsékeltebb a baktériumos, de mindenekelőtt a gombás fertőzésnek (botrítisz) a veszélye. Ez utóbbi jelentősége nem elhanyagolható, ha arra gondolunk, hogy milyen nehéz a szedés idején a vegyszeres védekezést az élelmezési várakozási idő pontos betartásával megvalósítani.

Vannak, akik vitatják a korai, egészen rövid kacsok eltávolítását, mondván az ilyen rövid kacsok után új oldalhajtások fejlődnek. Ha nem valami rendkívül vilurens fajtáról, vagy nagyon erős vegetatív jellegű növekedésről van szó, ez nem történik meg. A hajtások eltávolítását ugyancsak növényvédelmi okokból kifolyólag tanácsos kézzel és nem késsel vagy ollóval végezni a vírusfertőzések elkerülése érdekében.

Nem tépjük a levélhónaljból kifejlődő oldalhajtásokat, hanem törjük, olyan formán, hogy az egyik ujjunkkal a kacsot megtámasztjuk, a másikkal egy határozott mozdulattal felfelé emelve lepattintjuk. Ezzel elkerülhető a nagy sérülési felület, ami a fertőzések gyakori helye (4. és 5. kép).   A sebfelület gyorsabb beszáradása miatt – amennyire ezt a munkaszervezés lehetővé teszi – jobb, ha a reggeli, illetve déli órákra időzítjük, amikor a beszáradás gyorsabb. (Ilyenkor a növényturgor is nagyobb, könnyebben pattan, és nem tépődik, szakad a kacs vagy a levél.) Kivételnek tekinthető az az eset, amikor télen vagy kora tavasszal nagyon rosszak a fényviszonyok, és ebből adódóan gyenge a lombnövekedés, ilyenkor érdemes átmenetileg a felső egy-három oldalhajtást meghagyni addig, amíg a növény kondíciója javulni kezd. Ugyanakkor kései eltávolításukkal jelentős mértékben rontjuk az alsóbb levelek és fürtök fényellátottságát, levegőzöttségét.

Az utóbbi időben terjed az oltott palánta használata, ami az alany hatásának köszönhetően erősebb vegetatív növekedést, és intenzívebb virágrügyképződést generál, lehetőséget adva arra, hogy 2-3 szárat neveljünk egy növényből.

6. kép: Két szárra történő nevelés esetén a hajtások rögzítése megoldható műanyag tartókkal.

Így a növénysűrűség a berendezéstől függően télen 2-2,5, nyáron 3,3-4,2 növekedési csúcs (hajtás) négyzetméterenként, ezeket vagy műanyag tartók segítségével rögzítjük a főszárat tartó zsineghez (6. kép), vagy csak egyszerűen arra rátekerjük. A növénycsúcs számának növelését alapvetően az ültetés ideje, a fajta, a palánta típusa és a növénykondíció határozza meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Termesszünk ősszel kínai kelt!

2024. július 2. 10:10

A kínai kell tenyészideje igen rövid és a felszedést megelőzően a hideget is jól bírja, így másodvetésre kifejezetten alkalmas.

Karácsonyra újburgonya? A tarlóburgonya termesztése

2024. június 28. 08:40

A burgonya másodvetésben történő termesztésének sok előnye van, viszont csak öntözött területeken érdemes belevágni.

Hiába a jó vöröshagymafajta és az öntözés, ha nincs tápanyag

2024. június 25. 10:10

Aktuális az áttelelő vöröshagyma talaj-előkészítése és trágyázása. A megfelelő technológia használata a nagy termés alapja.

Jelentős drágulást okoz a csapadék az uborkánál

2024. június 10. 14:40

A több mint 30%-os emelkedéssel a nagybani árak jelenleg 4-5 PLN/kg (360-455 Ft/kg) között mozognak, és a drágulás még aligha ért véget.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

2023. május 28. 11:42

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.

Drónokkal a sikeresebb beporzásért

2021. augusztus 20. 05:40

A Polybee egy olyan innovációval állt elő, amely alkalmas a szamóca, paprika, paradicsom, valamint padlizsán beltéri beporzására.

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

2019. május 24. 05:36

Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!