Mi okozza az alma keserűfoltosságát?

Agrofórum Online

K. Sándor kérdése: Azt szeretném kérdezni, hogy a képen látható almabetegség -keserűfoltosság - milyen növényvédelmi kezeléssel előzhető meg? Már több éve problémát jelent. Segítségét előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Tisztelt Olvasó!

Az alma keserűfoltosságát nem növényi kártevő (vírus, baktérium, gomba, állati kártevő) okozza, hanem az alma tápanyagellátási gondja idézi elő.  Ezért növényvédelmi kezelésről jelen esetben csak tágabb értelemben beszélhetünk, mert nemcsak növényvédőszerrel, hanem tápanyagokkal is védhetjük a növények egészségét, így az almafa termését is.

Az alma keserűfoltosságát (sztippesedést) kalciumhiány okozza, ez élettani rendellenesség, mely csökkenti az alma minőségét. A tápanyag-ellátásnak kiegyensúlyozottnak kell lenni, ügyelni kell arra, hogy elegendő mennyiségű kalcium álljon rendelkezésre a megfelelő időszakban, figyelembe véve a kalcium más tápelemekkel való kapcsolatát is. A talaj tápanyagellátása fontos, de levéltrágyázással (lombtrágyázással) kell segíteni, hogy elegendő mennyiségű kalcium kerüljön a gyümölcsbe. Minél nagyobb a lombtrágyázással kijuttatott kalcium mennyiség, annál jobb lesz a gyümölcs minősége. Fontos, hogy a lombtrágyázást szükség esetén a szüretig folytassuk.

A keserűfoltosság szempontjából fontos, hogy a termés tisztulásutáni intenzív növekedési időszakban az alma ültetvényben jó kalcium ellátottság legyen. Ezt többféleképen érhetjük el, de leghatékonyabb a levéltrágyázás kalcium tartalmú (pl. kalcium-klorid, kalcium-nitrát) tápoldattal. A kalcium termésbe történő beépülését gátló főbb tényezők: nagy ammónia-ion koncentráció a talajban, páratelt levegő, túlzott kálium és magnézium ellátottság, erős metszésből, túlzott nitrogénellátottságból vagy egyéb okból eredő erős hajtásnövekedés, aránytalanul nagy a levélfelület a terméshez viszonyítva. Ezeket figyelembe véve ajánlott: – az ammónium tartalmú műtrágyákat kerülni, helyette kalciumnitrátot használni; – a termés- tisztulás után legalább két alakalommal kalcium levéltrágyázást végezni; – nedves, párás időjárási körülmények között feltétlen ajánlott a vegetáció alatt a többszöri kalcium levéltrágyázás, kerülni kell a korai szüretet.

Javasolt, hogy vas és cink mikroelemek is legyenek a levéltrágyában. A talaj meszezése is segíthet a keserűfoltosság elkerülésében, de nem jelent tökéletes megoldást, mert jó mész- ellátottságú talajokon is előfordulhat a keserűfoltosság az almatermésen.

Tarra rágott bokrok: még rajzik a puszpángmoly

2018. szeptember 19. 10:15

Az elmúlt hét időjárását a csendes, nyugodt nyárvégi napok jellemezték. Eső nem hullott, így semmi sem zavarta a betakarítási és talaj előkészítési munkákat. Az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Miért hullik le az alma és a szilva az érést megelőzően?

2024. július 13. 04:39

Új kerttulajdonos vagyok, a kertben örökölt gyümölcsfákkal. Két almafánk van, melyeknek termései leesnek érés előtt a fáról, foltok is vannak rajtuk. Hasonló „panaszom” van szilvafámra is, annak is hullanak érés előtt termései tömegével. 2 éves kislányom miatt a kertben nem permetezünk semmit. Mi lehet a jelenség oka?

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében