Mi okozza az alma keserűfoltosságát?

Agrofórum Online

K. Sándor kérdése: Azt szeretném kérdezni, hogy a képen látható almabetegség -keserűfoltosság - milyen növényvédelmi kezeléssel előzhető meg? Már több éve problémát jelent. Segítségét előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Tisztelt Olvasó!

Az alma keserűfoltosságát nem növényi kártevő (vírus, baktérium, gomba, állati kártevő) okozza, hanem az alma tápanyagellátási gondja idézi elő.  Ezért növényvédelmi kezelésről jelen esetben csak tágabb értelemben beszélhetünk, mert nemcsak növényvédőszerrel, hanem tápanyagokkal is védhetjük a növények egészségét, így az almafa termését is.

Az alma keserűfoltosságát (sztippesedést) kalciumhiány okozza, ez élettani rendellenesség, mely csökkenti az alma minőségét. A tápanyag-ellátásnak kiegyensúlyozottnak kell lenni, ügyelni kell arra, hogy elegendő mennyiségű kalcium álljon rendelkezésre a megfelelő időszakban, figyelembe véve a kalcium más tápelemekkel való kapcsolatát is. A talaj tápanyagellátása fontos, de levéltrágyázással (lombtrágyázással) kell segíteni, hogy elegendő mennyiségű kalcium kerüljön a gyümölcsbe. Minél nagyobb a lombtrágyázással kijuttatott kalcium mennyiség, annál jobb lesz a gyümölcs minősége. Fontos, hogy a lombtrágyázást szükség esetén a szüretig folytassuk.

A keserűfoltosság szempontjából fontos, hogy a termés tisztulásutáni intenzív növekedési időszakban az alma ültetvényben jó kalcium ellátottság legyen. Ezt többféleképen érhetjük el, de leghatékonyabb a levéltrágyázás kalcium tartalmú (pl. kalcium-klorid, kalcium-nitrát) tápoldattal. A kalcium termésbe történő beépülését gátló főbb tényezők: nagy ammónia-ion koncentráció a talajban, páratelt levegő, túlzott kálium és magnézium ellátottság, erős metszésből, túlzott nitrogénellátottságból vagy egyéb okból eredő erős hajtásnövekedés, aránytalanul nagy a levélfelület a terméshez viszonyítva. Ezeket figyelembe véve ajánlott: – az ammónium tartalmú műtrágyákat kerülni, helyette kalciumnitrátot használni; – a termés- tisztulás után legalább két alakalommal kalcium levéltrágyázást végezni; – nedves, párás időjárási körülmények között feltétlen ajánlott a vegetáció alatt a többszöri kalcium levéltrágyázás, kerülni kell a korai szüretet.

Javasolt, hogy vas és cink mikroelemek is legyenek a levéltrágyában. A talaj meszezése is segíthet a keserűfoltosság elkerülésében, de nem jelent tökéletes megoldást, mert jó mész- ellátottságú talajokon is előfordulhat a keserűfoltosság az almatermésen.

Lamardor - csak mondjon igent!

2018. június 29. 12:11

A csávázószerek és a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer több mint 100 éves múltra tekint vissza.

Óriási a félreértés: nem is éghajlatbarát a helyi élelmiszer

2023. december 28. 12:40

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerint az Európában helyből származó alma károsabb lehet az éghajlatra, mint az Új-Zélandról importált.

Hogyan védekezhetünk a tűzelhalás ellen?

2019. február 11. 04:36

H. Beáta kérdése: Körtefám egyik ágán a levelek nem hullottak le, olyan mintha az egész megégett volna. Mi lehet a baja? Mi a teendőm vele?

Komoly károkat okozhatnak az almásokban az aknázómolyok?

2018. szeptember 13. 04:00

I. Katalin kérdése: A képen látható tüneteket találtam almafám levelein, mi okozza ezt és mit tehetek ellene?