Mi okozza a mogyoró keseredését?

Mi okozza a mogyoró keseredését?

Agrofórum Online

40 éves mogyoróbokrom van, és az utóbbi 2 évben élvezhetetlen a gyümölcse, a fotón látható keserű foltok miatt. Milyen betegség ez, és mivel lehet ellene védekezni?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A mogyoró termésének rothadásáért több kórokozó is felelőssé tehető. A moníliás betegség (Monilinia fructigena) nem csak az almatermésűek és csonthéjasok termesztését nehezítik, sajnos a mogyoró termését is károsítja. A kórokozó fertőzésének hatására a makk kopács alatti részének barnulása figyelhető meg, mely az idő előrehaladtával az egész makkra kiterjed. Esős időjárás esetében az egész makk felületét beboríthatják a gombára jellemző okkersárga színű képletek.

A magbél aszalódik, a termés mumifikálódik majd végül lehull. A kórokozó a lehullott, mumifikálódott termésekben telel át. A csapadékos időjárás kedvez a fertőzés kialakulásának. Termésbe való bejutásuk gyakran a mogyoróormányos károsításának helyén lehetséges, azonban a már beteg, összeérő termések esetén sebzés nem szükséges a fertőzés továbbjutásához. A magpenészedést több gomba (Phomopsis sp., Ramularia sp., Septoria ostryae) is okozhatja. Ezen kórokozók is sebzéseken keresztül fertőznek, megjelenésük szoros összefüggésben áll a magot károsító rovarok jelenlétével.

A monília ellen a fertőzött, lehullott termések összegyűjtésével és megsemmisítésével a következő évi gombaképletek mennyisége csökkenthető. A kémiai védekezést a terméskötődés utáni időszaktól, terméskezdemények megjelenésétől szükséges elkezdeni (réz-hidroxid, mankoceb, penkonazol).

A kórokozók bejutásának megakadályozása az ormányosbogarak kártételének megelőzésén alapul. A mogyoróormányos (Curculio nucum) rajzása május végétől június végéig, a tölgymakkormányosé (Curculio grandium) pedig július közepétől augusztus végéig tart. A bogár a zöld, még nem kemény héjú mogyoróba helyezi el tojásait. A lárvák fejlődéséhez 30-40 nap szükséges, melyek kifejlődve a termést kerek  nyíláson keresztül hagyják el, maguk után hagyva morzsalékos porszerű ürüléküket.

Kémiai védekezés a rajzás megfigyelésen alapul, amely a kifejlett alakok ellen irányul, megelőzve ezzel tojásrakásukat. Évente 3-4 alkalommal a megfigyelésre alapozott kémiai védekezéssel (lambda-cihaotrin) a kártétel megelőzhető.

Ha gondban van a hatóanyag nevekkel, az alábbi cikkben hatékony segítséget kaphat a megfelelő készítmény megtalálásához:

https://agroforum.hu/szaktanacsadas-kerdesek/hogyan-keressunk-megfelelo-novenyvedo-szert/

Hogyan termékenyülnek a gyümölcsfák? Mit jelent az öntermékenyülés és az önmeddőség?

2022. április 16. 05:36

A gyümölcsfák fajától, alanyától, termőhelyétől, az agrotechnikai beavatkozásoktól stb. függően 2–6 éves korban válnak termékennyé. A gyümölcsfajok fajtái termékenyülési viszonyuk alapján két csoportba sorolhatók, az egyik az öntermékenyülő, a másik pedig az önmeddő fajtáké.

Mi okozza a körtefa kis termésein és levelein fekete foltok megjelenését?

2022. május 12. 04:05

Körtefámon virágzáskor a kis terméseken és a leveleken fekete foltok jelennek meg. Mi okozza ezt?

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok?

2023. március 25. 11:37

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok? Én hibázhattam valamiben, vagy a magokkal lehetett a gond?

Rengeteg lyuk jelent meg a kertben. Melyik rovar okozhatja?

2023. május 14. 04:38

Szeretnék segítséget kérni Önöktől, ugyanis a kertben rengeteg (kb. 30 db) lyuk jelent meg a földben. Kb. 3 cm az átmérőjük. Egyik este pedig egy kb. 3 cm hosszú fekete bogár is megjelent előtte. De nem mozdult onnan. Jobb fotót egyelőre nem sikerült készítenem. Azt szeretném megtudni, hogy kárt tudnak-e tenni a veteményben vagy a kislányomban, ha a fűben játszik?