Mi válthatja ki a levélhullást a sárgabaracknál, mivel tudom megállítani?

Mi válthatja ki a levélhullást a sárgabaracknál, mivel tudom megállítani?

Agrofórum Online

Sárgabarackfa leveleivel van problémám. 2022-ben sok levél lepotyogott a fákról, a jelenség alulról indult felfelé. Gombaölő szerrel és komplex lombtrágyával is permeteztem a fákat, de a jelenség nem állt le. Idén folytatódott. Volt téli lemosó permetezés is, és tavasszal a moníliát, levéltetveket időben megfogtam, nem okoztak kárt a fákon. Mi válthatja ki a levélhullást, mivel tudom megállítani?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A baj nem súlyos, és nem veszélyezteti a fákat. Néhány fontos tényt nem adott meg: hogy milyen idős a kajsziültetvény, és idén már teremtek-e a fák? Ez utóbbi a virágfertőző monília miatt lenne fontos.

A megrágott leveleket tavasszal a lombormányosok szokták szabálytalan rágássukkal károsítani, de ritkán okoznak szépséghibát meghaladó problémát.

Sárguló levelek a kajszifa koronájában (fotó: a kérdező felvétele)

A képek alapján, az ágakon az idős, alsó elhelyezkedésű levelek kezdtek el sárgulni, majd lehullani. Ilyen jelenség víz- és tápanyaghiány miatt szokott kialakulni minden növénynél. Amikor tápanyagból kevesebbhez jut a növény a kevés víz miatt, a növény a fiatalabb részeire átirányítja a meglévő tápanyagokat, ezzel biztosítja a növény életben maradását. Tavaly meglehetősen extrém időjárás volt, hetekig forróság és csapadékhiány volt jellemző, ezek a körülmények kiválthatták a levélhullást. A fakoronán az idei hullás nyoma nem látszik, nem kopaszodtak fel a fák.

Ültetvényről lévén szó évente ajánlott a talajvizsgálat, a talaj tápanyagtartalmának ellenőrzése, és annak tükrében van értelme a tápanyaggal való feltöltésnek, a tények alapján.

Kajszifáról lehullott levelek (fotó: a kérdező felvétele)

Lombpermetezés hasznos kiegészítés, minden növényvédelmi kezelésnél alkalmazható májustól augusztus végéig, de nem helyettesíti a talajból hiányzó tápelemeket, mindkét tápanyagpótlásra szüksége van a növénynek.

A fák évről évre több tápanyagot és vizet fognak igényelni, az ültetvény öntözésének lehetőségén is érdemes elgondolkoznia.

A lehullott sárguló leveleken a levélszéli foltok lehetnek perzselés nyomai, vagy apiognomóniás levélfoltok, az okozhat levélhullást is, de a csatolt képeken nem tipikusan olyan alakúak a foltok, mint amilyenek azokra jellemző. Apiognomónia ellen a réztartalmú lemosó permetezés mellett állományban a Folicur, Orius, és Topas felszívódó szerek engedélyezettek.

Bronzbogár a sárgabarackfáról (fotó: a kérdező felvétele)

A lehullott leveleken apró szívásnyomok is láthatók, ami keletkezhetett atka, tripsz vagy kabócák szívogatásából, figyelje meg őket, és ha nagy számban észleli jelenlétüket, alkalmilag védekezzen ellenük.

A külön képen küldött szürkésbarna színű bogár a bronzbogár (Aurigena lugubris, Perotis lugubris), nem ormányos, fatestben élnek lárvái, és fiatal facsemetéknél súlyos ág- és törzselhalást képesek okozni. Kora tavasszal, amikor éppen csak kifejlődtek a levelek, akkor már aktívak, a fákon szoktak napozni, pihenni, mielőtt peterakásukat a fás részekbe megkezdik. Figyelni kell tavasszal jelenlétüket és megelőzésképpen, ha szükséges, rágó kártevők elleni rovarölő szerrel (Decis, Dipel, Kauso, Karate, Neemazal stb.) azelőtt permetezni, mielőtt a lárvák berágják magukat! A fás részekben élő lárvák ellen csak az egyedileg folytatott dróttal végzett „nyomkövetés”, járatukban a lárvák összenyomása szokott eredményes lenni. A sebet fertőtleníteni kell utána, és légmentesen fasebkezelővel lezárni.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Milyen tulajdonság a rezisztencia és a tolerancia?

2022. április 15. 06:38

Szeretném megtudni, hogy mit jelent pontosan a növények - különösen a gyümölcsfák - esetében a rezisztencia és a tolerancia. Mi a különbség a két tulajdonság között? Melyik gyümölcsökre jellemzőek?

Mitől feketednek a tűztövis bogyói?

2018. szeptember 4. 11:01

S. László kérdése: Tűztövis sövényemen megjelent egy furcsa betegség, a termései elfeketedtek, héjuk megkeményedet. Mi okozza ezt, tudok-e ellene védekezni?

Miért világosak a naspolya levelei?

2018. május 7. 13:42

H. Lajos kérdése: a holland óriás naspolyának miért világosak a levelei, mi a problémája, mivel védekezzek ellene?

Megmetszhetem most a leanderemet?

2022. május 26. 04:36

Megmetszhetem most a leanderemet? Minden évben szükséges metszése?