Mikor és hogyan metszem meg az egyszer termő málnát?

Mikor és hogyan metszem meg az egyszer termő málnát?

Agrofórum Online

Hogyan, milyen metszéssel érhetem el, hogy minél több málnám teremjen és maga a növény is jó kondícióban legyen?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A málna metszését minden évben szükséges elvégezni, hiszen hajtásrendszere évente megújul. A legtöbb fajta a szükségesnél több tő- és gyökérsarjat nevel, melyek mennyiségi szabályozása elengedhetetlen. Az egyszer és a kétszer termő málnafajták metszése között eltérések vannak, ezért kérdésére válaszolva csak az egyszer termő málnafajták metszési sajátosságait részletezem. A termővesszők szüret után fokozatosan elhalnak, ezért a szüret után közvetlenül az összes letermett vesszőt távolítsuk el a talaj felszínéről.

Ezután a sarjak közül válogassuk ki a sérült, gyengén fejlett, valamint betegeket is, melyeket szintén tőből szükséges kimetszeni. A megfelelő termőegyensúly megtartása érdekében, töves művelésnél bokronként legfeljebb 8, sövényművelésben folyóméterenként pedig 12 termővesszőt hagyjunk meg. A metszést követően a sarjak támaszrendszerhez történő rögzítésével a talajmunka és a növényvédelmi beavatkozások is hatékonyabban végezhetőek el. A növényi részek összegyűjtése és megsemmisítése is fontos lépés, hiszen a beteg fás részek fertőzési forrásként lehetnek jelen kertünkben.

Következő év tavaszán is szükséges a meghagyott vesszők átvizsgálása, amikor a télen elpusztult vesszők kivágása végezendő. A termővesszők hossza, megfelelő kondíció mellett akár a 2,5 méteres nagyságot is elérheti. Az ilyen lehajló vesszők a málnatövek ápolását, művelését, szüretét is akadályozzák. A visszametszésének pozitív hatását kísérleti eredmények, valamint gyakorlati tapasztalatok egyaránt alátámasztják. A termővesszők középső harmadában található rügyek a legtermékenyebbek, ezért a visszametszés hatására növekszik a virágok és gyümölcsök száma, átlagos tömege, valamint szürete is hatékonyabb lesz. A szüret szempontjából a vesszők visszavágásának magasságba kb. 150 cm, de az esetlegesen kialakított támaszrendszer magasságát is figyelembe kell venni a hosszúságuk meghatározásakor. Ezt a műveletet lombhullástól rügyfakadásig lehet elvégezni, azonban minél korábban végezzük el, annál kedvezőbben hat a rügyek fejlődésére és kihajtására.

Ritka kártevő: a málna-viaszos pajzstetű (Atrococcus bejbienkoi)

2023. november 8. 10:10

Magyarország melegebbre és szárazabbra fordult klímája nem kedvez a málnatermesztésnek. Jelentős a munkaerőigénye, amelynek döntő hányada a szedési időszakban jelentkezik. Ezekre a gondokra visszavezethetően a hazai gyümölcs árban nem versenyképes az importból származó termékkel. Ezeknek a kedvezőtlen hatásoknak a következménye, hogy a málna országos termőterülete folyamatos csökken. 2022-ben Magyarországon az ültetvényben termesztett málna termőterülete csak 101 hektár volt.

Megelőző védekezés ragadozóatkákkal málnában

2021. április 29. 09:57

A nyugalmi időszak befejeztével a kétfoltos takácsatka gyakran már korán megjelenik a málna fiatal hajtásain. Ott, ahol a málnatermesztés fólia-alagutas rendszerben történik, a Biobest tanácsadója szerint legfőbb ideje a növényvédelem megalapozásának: a Californicus-Breeding-System (vagyis Californicus tenyésztési rendszer) bevonásával – olvasható a hortidaily.com oldalon.

Hogyan lehet meghatározni a körtefajtákat?

2022. augusztus 17. 04:37

Szeretnék azonosítani pár körte-, illetve bogyós gyümölcsfajtát, amik már jó pár éve bőséges terméssel szolgálnak. Tudok róluk képet küldeni.

Milyen a kétszer termő málna?

2020. október 15. 13:12

Mi a különbség az egyszer és a kétszer termő málna között? Milyen kétszer termő málnafajták vannak?