Miért csavarodnak össze a rózsa levelei?

Miért csavarodnak össze a rózsa levelei?

Agrofórum Online

Futórózsáim levelei hosszirányban összecsavarodtak. Az összesodrott leveleken nem láttam sem szín elváltozást sem foltokat. Mi okozhatja ezt az elváltozást és mivel lehet védekezni ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A rózsa levelét valószínűleg a levélsodró rózsadarázs (Blennocampa pusilla) károsítja. A levélsodródás a rajzó egyedek tojásrakásának következménye. A rózsa ép levelei hosszanti irányban, a főérrel párhuzamosan összesodródnak mindkét oldalról a levelek hátoldala felé.  Kelő lárváik a besodródott levelekben fejlődnek ki. Az is gyakori, hogy a levelek csak egy bizonyos részén lép fel az elváltozás, a növények és a hajtások sem egyenletesen fertőződnek. A levélsodró rózsadarázs imágói 3-4 mm méretűek, fekete színű hártyás szárnyú darazsak. Aprócska tojásait az összesodrott levélbe rakja.

A sodort levélben kikelő lárvák kezdetben fehér, majd később világoszöld színűek lesznek. A teljesen kifejlett lárvák már a 8-9 mm-es nagyságot is elérhetik. A lárvák a levél színén hámozgatnak, de a fonák ép marad, majd a nyár közepén elhagyják a besodort leveleket, a talajra vetik magukat, ahol áttelelnek.  A jellegzetes tünet ellenére nem okoz jelentős kárt a rózsadarázs, így a vegyszeres védekezés helyett házikertben rendszerint a károsodott levelek eltávolításával, lecsípésével szoktak védekezni ellene. Nagyobb mértékű fellépése esetében a vegyszeres védekezésre felszívó készítményt alkalmazzunk pl. acetamiprid, így a levél védelmében élő lárvák is elpusztíthatóak.

A rózsán a nagy rózsa levéltetű (Macrosiphum rosae) is okozhatja a levelek besodródását. A rózsalevéltetű a fiatal leveleken, hajtásvégeken fordul elő elsősorban. Nagyobb egyedszámban a fonáki oldalon lehet őket megtalálni, ennek következtében a károsodott levelek a hátoldaluk irányába sodrónak össze. Túlzott mértékű felszaporodásukra főként nyár elején lehet számítani. A levéltetvek az általuk ürített mézharmattal, és a rajta megtelepedő korompenésszel a rózsán nem kívánatos esztétikai problémát okoznak. A még nem besodort levelekben élő egyedek ellen kontakt készítményekkel pl. deltametrin, a besodort levelekben élők ellen pedig pl. acetamiprid, flonikamid hatóanyagokkal permetezhetünk.

Különleges klematiszfajták, amiket érdemes a kertbe ültetni

2022. július 2. 05:37

A klematisz rendkívül változatos virágszínnel örvendeztet meg minket és számos különlegesebb fajta található a kertészetek kínálatában.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra II. rész

2018. május 30. 09:47

A kertben szemet gyönyörködtető örökzöld teleklakóinknak szükségük van a mi segítségünkre a kártevők elleni küzdelemben.

Ház, táj Képgaléria

Az üldözött aranyvesszőfű, ami gyógynövény is lehetne

2023. április 30. 08:37

Egyszerű gyom vagy gyógynövény is lehetne? Nézzük, hogy mit érdemes tudni a Solidago-fajokról?

Szobanövények gondozása a téli időszakban

2020. november 20. 18:07

Novembertől a lerövidült nappalok és hidegebb éjszakák hatására szobanövényeink is megkezdik a felkészülést a fényhiányos, hűvösebb hónapokra. Bár a legtöbb szobanövény télen is szabályozható hőmérsékletű, védett helyen van, mégis a többségük láthatóan igen rosszul viseli ezt az időszakot. Mire érdemes figyelnünk, hogy sikeresen segítsünk a szobanövényeknek a téli hónapokban?