21℃ 13℃
április 24. György, Fidél, Debóra

Miért és hogyan érdemes a burgonya gumóját ültetés előtt csíráztatni?

Agrofórum Online

A burgonya előcsíráztatása házikerti körülmények között is bevált módszernek számít.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A folyamat lényege, hogy ezzel a burgonya tenyészidejét csökkentsük le. A rendelkezésünkre álló gumókat érdemes először átválogatni, ugyanis csak az egészséges és megfelelő méretű gumók valók ültetésre. Elsősorban a 4-8 cm átmérőjű gumók alkalmasak előhajtatásra, ezeket egy ládába egymás mellé úgy helyezzük el, hogy a fény minél jobban érje őket.

A kiválasztott helyen a fény mellett 10-14°C-os hőmérsékletet is szükséges biztosítanunk. Amennyiben a helyiség levegője száraz a megfelelő páratartalmat kilyukasztott fóliazacskó takarásával is biztosíthatjuk. Optimális fényviszonyok között a gumókon rövid, zömök, zöldes-lila, pár cm hosszúságú csírák képzőnek.

A sötétben képződő vékony, fehér csírákkal rendelkező gumók termesztésre nem alkalmasak, az ilyen gumókról a csírák ugyanis szállítás és ültetés közben könnyedén letörnek. Az előcsíráztatás folyamata általában 5-6 hétig tart. Kiültetésre a talaj hőmérsékletétől függően kb. április elején kerülhet sor, így június elején már szedhető a friss korai burgonya.

Termesztésének legjobban a könnyen felmelegedő homoktalajok felelnek meg. A burgonya laza szerkezetű, 30-35 cm mélységig megmunkált, rögmentes ültetőágyat igényel, kemény talajon ugyanis a gumók kicsik és deformáltak lesznek, valamint gyökerei sem tudnak megfelelően kifejlődni.

Az ajánlott sor- és tőtávolság 70 x 30–35 cm. Az ültetés mélysége kb. 5–8 cm legyen. A kapával meghúzott ültetőgödörbe a gumókat kíméletesen, csírás végükkel felfelé helyezzük el. Ültetés után két-három hét múlva jelennek meg az első friss hajtások. Ahol lehetőség van rá, ott öntözzük a korai burgonyát, ugyanis meglehetősen vízigényes növény, főként a gumókötődés kezdetétől a gumónövekedés végéig gondoskodjuk vízpótlásáról.

A felszedést már június elején megkezdhetjük. A friss gumók héja foszlós, ezért felszedéskor legyünk óvatosak, hogy minél kevésbé sérüljenek meg. A betakarítása rendszerint június közepére fejeződik be.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

Levéltetvek is okozhatnak súlyos betegségeket a burgonyában

2019. május 29. 04:37

Fontos tisztában lenni azzal, milyen betegségek fordulhatnak elő a burgonyanövényeken, hogy időben meg tudjuk tervezni a védekezést az esetlegesen felbukkanó kórokozók ellen.

Luxuscikk lehet a sült krumpli!

2018. december 29. 12:10

Míg Írországban az elmúlt évben a vendéglátóipari szektor 60-80 euróért juthatott hozzá egy tonna hámozott burgonyához, addig most 340-350 eurót kell fizetniük