Miért és hogyan hónaljazzuk a paradicsomot?

Agrofórum Online

Paradicsom gondozásával kapcsolatban van kérdésem Önökhöz. Miért kell hónaljazni a paradicsomot? Hogyan kell ezt a munkát elvégezni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom az egyik leggyakrabban előforduló zöldségfaj kiskerti körülmények között. Bőséges termésmennyiség eléréséhez azonban nem elég megfelelő mennyiségű vízzel, jó minőségű talajjal, tápanyagokkal és kellő napfénnyel ellátni, hanem a növényeket rendszeresen ápolni, gondozni is szükséges. A legtöbb paradicsomfajtára jellemző ugyanis, hogy leveleik tövéből új hajtások, úgynevezett oldalhajtások, vagyis hónaljhajtások törnek elő, melyek eltávolításának kiemelt szerepe van a növény nevelése során. Ezt a folyamatot általában hónaljazásnak (kacsozásnak) nevezik, mely elvégzése során arra szükséges ügyelni, hogy ezeket a hajtásokat nem tépni, hanem törni kell a nagyobb sebek kialakulásának megelőzése érdekében.

A hónaljazást érdemes kézzel, nem pedig metszőolló vagy olló segítségével végezni, ezzel kerülendő el az esetleges vírusfertőzések átvitele. A legalkalmasabb időszak e munkálat elvégzésére délelőtt, esetleg a kora délutáni órákban van, ezzel biztosítható a sebek gyorsabb beszáradása, a kórokozókkal való fertőzés akadályozása, valamint a növények ekkor jobban is törnek. A hajtások eltávolítását minél korábban ajánlatos elvégezni, de 5-6 cm-es fejlettségben már mindenképpen. Az intenzív növekedési időszakban a hónaljhajtások képződése és fejlődése is meglehetősen gyors, így érdemes heti gyakorisággal a növényeket átnézni és a hónaljakból előtörő hajtásokat kitörni.

A hónaljhajtások eltávolításának számos pozitív hatása ismeretes. Elsősorban a növények a rajtuk képződő túlzott mennyiségű hajtástól és levelektől egy idő után teljes mértékben elsűrűsödnének, átláthatatlan bokrokká válnának. A rengeteg levéllel rendelkező, sűrű növény több vizet és tápanyagot is használ fel, valamint a növény zöld részekre való dolgozása miatt kevesebb termést fog képezni. A nagy lombtömeg árnyékot is képez, így a meglévő termések érése is késve következik be. A növények rendszeres hónaljazásával továbbá kisebb lesz helyigényük is, kevesebb vizet és tápanyagot igényelnek, többet teremnek és nem utolsó sorban a szél által átjárható lombozat kevésbé lesz fogékony a gombás betegségek kialakulására. 

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.

Sűrűbbre vagy ritkábbra ültessem? (II. rész) – Melegigényes zöldségfajok ültetése

2024. április 16. 09:10

Szabadföldre kockázattal április végétől, biztonságosan a talajmenti fagyok elmúltával, május közepétől ültethetők az úgynevezett melegigényes, két nagy és fontos családhoz, a burgonyafélékhez és a kabakosokhoz tartozó zöldségfélék.

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.

Kevesebb paradicsomtermés várható Olaszország északi részén

2019. július 10. 08:03

Az időjárás továbbra is „játszadozik” a paradicsomágazattal, a múlt héten jégeső érte a piacenzai területet, amely az egyik fő paradicsomtermesztő körzetet az Emilia-Romagna régióban.