Miért fejlődik néhány szőlőhajtás nagyon erőtlenül?

Miért fejlődik néhány szőlőhajtás nagyon erőtlenül?

Agrofórum Online

K. Szabolcs kérdése: Szőlőültetvényemben több tőkén is gyengén fejlődő hajtásokat vettem észre. Mi okozhatja a problémát?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

Ez a szőlőtőke eutipás gombával fertőzött, ami egy lappangó betegség. Tavasszal a fiatal hajtások a szőlőlevélatka kártételéhez hasonló képet mutatnak. Később a deformált levelek gyomirtó szertől károsodott levelekre emlékeztetnek, június – júliusban a megbarnult levelek lehullanak, a virágzat levél nélkül marad, és csökkent mértékben fejlődik, az így legyengült, károsodott hajtások rosszul érnek be és elfagyhatnak. A korai diagnózis után a fertőzött tőkék törzsének „amputálása” megfelelő védekezés. Az eutipás ráktól erősen fertőzött tőkéket amputálással meg lehet menteni a korai elhalástól, és ez egyben a megifjítását is jelentetheti. Sajnos nemcsak idős, hanem a fiatal tőkék is károsodhatnak.

Egészséges és beteg (eutípás) hajtások

A kórokozó szőlőtőkén ejtett sebeken keresztül hatol be. Mint minden betegségnél itt is a megelőzés a legcélravezetőbb. Olyan művelésmódot kell választani (pl. ernyőművelés), ahol nagy sebek ejtése nem szükséges. Amennyiben valami ok miatt mégis elkerülhetetlen ez, akkor sebeket metszéskor sebkezelő anyaggal le kell zárni.

Beteg (eutípás) hajtások és egészséges tőkerész termése

Betegségnek kitett tőkét szemmel kell tartani és korai diagnózissal a betegséget időben meg kell állapítani. Így, ha időben felismerjük és eltávolítjuk a beteg tőkerészt, minden esélyünk megvan arra, hogy erőteljes gyökérzettel rendelkező egészséges tőkét nyerjünk. A visszavágott tőkéken az amputálás évében a tőke erősségének függvényében 3-5 hajtást lehet hagyni. A gyökérzet ugyanis egészséges és erős, így, ha csak egy hajtás maradna az, túl erős lenne, ami több szempontból sem előnyös. A következő évben egy vagy két vessző meghagyása ajánlott.

A beteg tőkerész eltávolítása után csonkot hagyunk

Amputáláskor és metszéskor is a tőkén esetében csonkot kell hagynunk. A csonk ugyanis gyorsan beszárad, így hiába kerül rá a gomba szaporító-képlete, hiába csírázik ki a gomba, a visszaszáradt csonk nem biztosítja számára az életfeltételeket.

Miért lettek feketék a zöld szőlőlevelek?

2018. augusztus 3. 06:27

S. Mihály kérdése: A szőlőlugasomban elkezdett feketedni a szőlő levele, olyan mintha penészes lenne. Tudok még tenni valamit a növényekért?

A direkttermők és az interspecifikus hibridek

2018. november 28. 05:36

Az összeállítás a szőlő rezisztencianemesítés történelmi hátterével kezdődik, majd e betegség-ellenálló fajtákkal szemben kialakult ellenvélemények okait tárja fel. A szerző kitér az EU borjogi szabályozására, végül felhívja a figyelmet a szüret és feldolgozás során felmerülő technológiai megfontolásokra.

Szőlő tápanyagellátás a hatékonyság jegyében

2022. április 20. 14:00

A növények igényének megfelelő okszerű tápanyagutánpótlás szerepe soha nem volt ilyen időszerű, mint napjainkban.

Hogyan lehet megkülönböztetni a szőlő fehér bevonatot képező betegségeit?

2023. július 24. 07:10

Egyik szőlőtőkémen, annak levelein, hátoldalán, fehér bevonat fejlődött. Szomszédokkal vitatkozunk, hogy melyik betegségről is van szó. Hogyan lehet szétválasztani biztonsággal a szőlő fehér szövedéket képező betegségeit egymástól, milyen tulajdonságaik alapján, mikroszkóp nélkül?