Miért festik fehérre a fák törzsét?

Miért festik fehérre a fák törzsét?

Agrofórum Online

R. István kérdése: Miért szokták a fák törzsét fehérre festeni? Mi ellen véd, van-e haszna?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Mindenki látott már olyan fát, legyen az gyümölcs vagy dísznövény, melynek törzse fehérre volt festve, vagyis meszelve. Elsősorban a hidegebb időjárásra érzékeny csonthéjas gyümölcsfajok (kajszi, őszibarack) esetében alkalmazott eljárás. Ennek oka egyrészt a törzsön kialakuló kéregrepedések, úgynevezett fagylécek elleni védelem.

A fák törzsének főként napos oldala napközben felmelegszik, éjszaka pedig hirtelen lehűlés követi. Ez a hőingadozás a napos, de nagyon hideg téli időjárás esetén veszélyezteti leginkább a fák egészségét. A fehérre festett fás részek a napsugarat visszaverik, így azok a legmelegebb déli órákban sem melegednek fel túlságosan.

A jótékony hatás tovább, még tavasszal is fennállhat, ugyanis a nedvkeringés is később indul be az ilyen meszelt növények esetében. Így akár egy hirtelen jött tavaszi fagy ellen is védelmet nyújthat, ugyanis a fák virágzása kb. egy héttel tolódik el, amikor már a fagyveszély is kisebb mértékű. A fák törzsének meszezése által a kórokozók és a rovarok is gyéríthetők. A mésztej mindezek mellett a metszési és rákos sebek kezelésére is alkalmas. A talajba mosódó mész pozitív hatással van az elsavanyodó talajra is. Előnyös tulajdonságai mellett hátrány viszont az, hogy a folyamat munka és időigényes, és előre azt sem lehet tudni, indokolt-e az eljárás.

A fák meszezése előtt további fontos tudnivaló, hogy a kalcium-dihidroxid bőrt irritáló anyag, ezért a bőrrel való érintkezés megakadályozása érdekében védőruházat használata szükséges. A fák törzsének meszeléséhez, legelőször is híg, kb. 5-7%-os mésztejet kell keverni. A sűrű rétegű mész kedvez a kártevők és kórokozók felszaporodásának, ugyanis a vastag mészréteg búvóhelyként szolgálhat számukra. A meszezés folyamata leghatékonyabban egy gyökérkefével végezhető el, ugyanis a kéreg leváló részeit levakarja és a meszet a legtöbb helyre bejuttatja. A folyamat elvégzéséhez lehetőleg száraz időjárást válasszunk, amikor a mésznek van elég ideje megszáradni is, ugyanis egy nagyobb eső hamar lemoshatja. A mésztejes kezelést késő ősszel, a lemosó permetezés után érdemes elvégezni.

Védekezés a tavaszi fagyok ellen, II. rész

2024. április 18. 11:10

Az elmúlt héten már foglalkoztunk a gyümölcstermesztést érintő tavaszi fagyok veszélyével, és az ellenük eddig kifejlesztett módszerekkel. Ebben a cikkben folytatjuk a védekezési lehetőségek ismertetését, bemutatva ezek előnyeit és hátrányait.

Bajban a nagy almatermesztő körzetek, fagypont környékére hűlt a levegő Lengyelországban

2024. április 24. 08:10

Az előrejelzések szerint április 25-ig maradnak az éjszakai fagyok Lengyelországban, veszélybe sodorva a gyümölcsösöket.

Havazik: totális kárt szenvedhet a német mezőgazdaság

2024. április 23. 07:10

Az idő nem kíméli a szántóföldi növényeket. Az első magokat már elvetették, azok pedig csírázásnak indultak, ezáltal tökéletes célpontként szolgálnak az elkövetkező éjszakákon megjelenő fagy számára.

Villámsebesen virágzik a cseresznye, vakarhatják a fejüket a lengyel termesztők

2024. április 12. 16:10

Április elején, azaz a szokásosnál három héttel korábban kezdtek el virágozni a lengyel cseresznyeültetvények, és hamarosan hidegbetörések várhatók.