Miért festik fehérre a fák törzsét?

Miért festik fehérre a fák törzsét?

Agrofórum Online

R. István kérdése: Miért szokták a fák törzsét fehérre festeni? Mi ellen véd, van-e haszna?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Mindenki látott már olyan fát, legyen az gyümölcs vagy dísznövény, melynek törzse fehérre volt festve, vagyis meszelve. Elsősorban a hidegebb időjárásra érzékeny csonthéjas gyümölcsfajok (kajszi, őszibarack) esetében alkalmazott eljárás. Ennek oka egyrészt a törzsön kialakuló kéregrepedések, úgynevezett fagylécek elleni védelem.

A fák törzsének főként napos oldala napközben felmelegszik, éjszaka pedig hirtelen lehűlés követi. Ez a hőingadozás a napos, de nagyon hideg téli időjárás esetén veszélyezteti leginkább a fák egészségét. A fehérre festett fás részek a napsugarat visszaverik, így azok a legmelegebb déli órákban sem melegednek fel túlságosan.

A jótékony hatás tovább, még tavasszal is fennállhat, ugyanis a nedvkeringés is később indul be az ilyen meszelt növények esetében. Így akár egy hirtelen jött tavaszi fagy ellen is védelmet nyújthat, ugyanis a fák virágzása kb. egy héttel tolódik el, amikor már a fagyveszély is kisebb mértékű. A fák törzsének meszezése által a kórokozók és a rovarok is gyéríthetők. A mésztej mindezek mellett a metszési és rákos sebek kezelésére is alkalmas. A talajba mosódó mész pozitív hatással van az elsavanyodó talajra is. Előnyös tulajdonságai mellett hátrány viszont az, hogy a folyamat munka és időigényes, és előre azt sem lehet tudni, indokolt-e az eljárás.

A fák meszezése előtt további fontos tudnivaló, hogy a kalcium-dihidroxid bőrt irritáló anyag, ezért a bőrrel való érintkezés megakadályozása érdekében védőruházat használata szükséges. A fák törzsének meszeléséhez, legelőször is híg, kb. 5-7%-os mésztejet kell keverni. A sűrű rétegű mész kedvez a kártevők és kórokozók felszaporodásának, ugyanis a vastag mészréteg búvóhelyként szolgálhat számukra. A meszezés folyamata leghatékonyabban egy gyökérkefével végezhető el, ugyanis a kéreg leváló részeit levakarja és a meszet a legtöbb helyre bejuttatja. A folyamat elvégzéséhez lehetőleg száraz időjárást válasszunk, amikor a mésznek van elég ideje megszáradni is, ugyanis egy nagyobb eső hamar lemoshatja. A mésztejes kezelést késő ősszel, a lemosó permetezés után érdemes elvégezni.

Az integrált kajszitermesztés gyakorlati tapasztalatai

2018. június 26. 15:22

Agrotechnológiai, biológiai, kémiai módszerek együttes használatával, tudatos, körültekintő termesztéssel olyan gazdaság létrehozása a cél, melyben a természeti értékek megőrzése mellett versenyképes termelés zajlik.

Fagyvédelem a zöldségtermesztésben

2017. október 23. 13:43

Nemcsak tavasszal a kései, de ősszel a korai fagy is gondot jelent.

A hirtelen jött tavaszi tél hatással van a kertészetekben növekedő gyümölcsökre is

2017. április 20. 15:03

Egyelőre káresemények nem jelentkeztek, védekezni pedig lehet a váratlan fagy ellen.