Nem tudom, hogy miért fonnyadnak meg a gyökérzöldségek a tárolás során? Mit lehet tenni ennek megelőzésére, elkerülésére?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Érdeklődő!
A gyökérzöldségek viszonylag jól tárolható terményeknek számítanak, ha az adott helyiségben a környezeti feltételeket kellően alakítjuk számukra. Megfelelő feltétek megléte mellett pedig akár több, 5-6 hónapon keresztül is eltarthatók. Gyakori hiba, hogy a tárolóhelyiségben a levegő páratartalma nagyon alacsony, mely által a fonnyadás is rövid úton bekövetkezik. Az alacsony mellett viszont a magas párartalom sem tekinthető kedvezőnek, hiszen ekkor a rothadási folyamatok megindulása várható. A páratartalom szabályozása érdekében a tárolóhelyiség szellőzéséről, időnkénti szellőztetéséről minden esetben érdemes gondoskodnunk.
A nyitható ablak megléte a hőmérséklet szabályozása szempontjából is fontos, hiszen a túlzottan meleg által kiváltott rothadást ugyancsak ezzel tudjuk kissé mérsékelni. Optimálisnak a fagymentes, de lehetőség szerint egyenletes, 2-4 Celsius-fokos tároló tekinthető, melegebb hőmérséklet mellett viszont a tárolás időtartama minden esetben lerövidül.
A burgonyához hasonlóan, a sárgarépa esetében sem szükséges a fény a tárolás során, hiszen annak hatására, akár kisebb mennyiségű fény bejutása miatt is megindulhat kihajtásuk. Érdemes tehát az ablakkal rendelkező helyiségeknél a fény bejutását függönnyel szabályozni, vagy külön a terméseket letakarni. A répatestek, melyek kihajtanak, felélik a tartalék tápanyagaikat, így használhatatlanná is válnak.
A tárolás hosszát, illetve a betárolt zöldségek minőségét nagymértékben befolyásolja továbbá az is, hogyan kerültek a zöldségek betakarításra. A kiásás során keletkező apróbb sérülések és sebek miatt akár korai rothadás, romlás is bekövetkezhet, így ennek megelőzésére nagy odafigyelést érdemes fordítani. A talaj maradványaitól és a répatestek leveleitől megszabadított zöldségeket érdemes papírral bélelt ládákba helyezni, majd szellősen egymás mellett elhelyezni azokat. Az összeérő répatestek sok esetben képesek ugyanis egymás romlását is előidézni. A zöldségek időnkénti átvizsgálása, a romló darabok kidobása ugyancsak elősegíti a hosszabb idejű eltarthatóságot, ezzel minőségüket és mennyiségüket is megőrizve.
Kiemelt kép: Pixabay