Miért gond a fák idő előtti lombhullása?

Miért gond a fák idő előtti lombhullása?

Agrofórum Online

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy milyen problémát okozhat a fák korai lombhullása?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A fák idő előtti lombhullása egyes esetekben már nyár közepén elkezdődhet, mely nem a természetes lombhullási folyamat része. Bármi okból is történik meg egy fa – legyen szó akár gyümölcsfáról, akár díszfáról – idő előtti lombhullása, minden esetben rossz hatással van fejlődésükre, kondíciójukra. A teljes mértékben lombjukat vesztett fák esetében ugyanis leáll a fotoszintézis, így nem tudnak asszimilátumokat előállítani, melyek a vesszőkbe és rügyekbe raktározódnának. A kisebb mennyiségű lombbal rendelkező fák fotoszintézise teljesen ugyan nem áll le, de olyan nagy mennyiségben nem képesek fotoszintézisre, mely az egész fa ellátását megfelelően kielégítené. Az ilyen fáknak romlik a stressztűrő képessége, faggyal szembeni ellenálló képessége, valamint többek között a rügydifferenciálódásukra, termőképességükre is negatív hatással van leveleik elvesztése. Az idő előtti lombhullás számos okból megtörténhet, abiotikus és biotikus tényezők hatására egyaránt. 

Az abiotikus tényezők közül az ebben az évben is tapasztalt csapadékhiány most gyakran kiválthatta e tünetet a fákon. A vízhiány és aszály következtében először is az idősebb levelek hullnak le, a hajtások alsó része felkopaszodik. A vízhiány nemcsak kiszáradáshoz, hanem a tápanyagok hiányához is vezethet, hiszen száraz talajból ezek felvétele sem lehetséges. A tápanyagok esetében a súlyos cinkhiány az, mely korai lombhullást válthat ki.

A biotikus tényezők közül kórokozók, de kártevők is okozhatnak korai lombvesztést. Az egyik legismertebb kártevők általi lombhullás a vadgesztenyén károsító vadgesztenye aknázómoly károsítása miatt alakul ki. A gyümölcskultúrákban főként kórokozók jelenléte okoz ilyen tüneteket. A csonthéjasokon, a cseresznyén és a meggyen a blumeriellás levélfoltosság, a kajszin a sztigminás és apiognomoniás levélfoltosság nyomán alakulhat ki, akár már a nyár közepére teljes lombhullás, amennyiben a szüreti időszak után nem védekezünk e kórokozók ellen.

A lombhullató fáknak, a természetes lombhullásig minden esetben szükségük van lombjukra ahhoz, hogy életfolyamataikat megfelelően tudják folytatni, ezt öntözéssel, a tápanyagok utánpótlásával és szakszerű növényvédelemmel segíthetjük elő.

Hamarosan indulhat az aszály-előrejelző rendszer

2018. március 21. 15:10

Az előrejelzés célja a mezőgazdasági károk megelőzése, évente ugyanis mintegy 50 milliárd forintos kár ered az aszályból.

Idáig már közel 550 aszálykárt jelentettek be

2019. április 5. 07:33

A kárbejelentések elsősorban az őszi vetésű szántóföldi növényeket érintik, a legnagyobb kár az őszi káposztarepcét érte, 1100 kárbejelentés 11 ezer hektárra, ezt követi az őszi búza 710 kárbejelentéssel 7500 hektárra, majd az őszi árpa 200 kárbejelentéssel 1400 hektárra.

Negyedével csökken a gabonatermés az aszály miatt

2021. augusztus 22. 05:37

Kazahsztánt, Közép-Ázsia legnagyobb gabonatermelőjét nyáron száraz és meleg időjárás sújtotta, de a magas készletek és az Oroszországból származó import várhatóan támogatja a gabonaellátását a július 1-jén kezdődő 2021/22-es szezonban.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: kimerült a talajok vízkészlete

2022. augusztus 9. 09:13

A talajok vízkészlete kimerült, a növények lombozatának felszáradása folyamatos.