Címke: Aszály

aszály

Az aszály olyan időszakot jelent, amikor rendkívül kevés csapadék hullik, vagy ha a csapadékmennyiség összességében el is éri a megszokottat, a magas hőmérséklet miatt a talaj párolgási vesztesége jelentősen megnő, ezáltal hosszabb időre terjedő szárazság áll be. A növényzet fejlődését a szükséges nedvesség hiánya megakasztja, sőt a pusztulását is okozhatja. Az aszály Európa szerte problémákat idézett elő az elmúlt években, így a magyar mezőgazdaság számára is nagy veszteségeket okozott. A klímaváltozás miatt Magyarországon – egyes vélemények szerint – tovább csökkenő csapadékra és több aszályos időszakra lehet számítani. Az egyik fő kihívás a hazai agrárium számára az aszály elleni küzdelem. Az aktuális időjárásról és az előrejelzésekről tájékozódhat az Agrofórum Online Időjárás rovatából.

Agrárhírek / Agrárközélet

Jobb, ha megszokjuk a szélsőséges időjárást

2019. július 11.

Ezek az ellentétes éghajlati anomáliák – az Európa északi részén tapasztalt forró szárazság és a déli viharos esőzések – azonos időben nem fordultak elő az elmúlt 500 év során.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Áremelkedést okozhat a csökkenő ausztrál búzaexport

2019. június 22.

A gyengülő ausztrál export hatással lesz a globális referenciaárakra, amelyek május elejétől számított hat hét során már amúgy is közel 30 százalékot emelkedtek az alacsonyabb globális készletekkel kapcsolatos aggodalmak miatt.

Blog / Gazdahely

A 10. Keceli Meggyfesztivál margójára - avagy az összefogásért kiállt minden oldal

Múlt hét végén került megrendezésre a jubileumát ünneplő Keceli Meggyfesztivál, melynek első napján egy igazán színvonalas szakmai konferencián lehettem első előadó és mint ebből adódik, egy kicsit a napi „kitárgyalnivaló” fő téma bedobója.

Agrárhírek / Agrárközélet

Mérsékelni lehet az aszálykárokat

2019. június 4.

Az aszály elleni védekezés leghatékonyabb technikai eszköze a precíziós gazdálkodás.

Agrárhírek / Terményárak

Az EU búza- és árpa termése helyreáll az aszályos év után

2019. május 26.

Az Európai Unió búza- és árpatermelése 2019/20-ra várhatóan kilábal a 2018/19-es év forró és száraz időjárása okozta veszteségeiből, és megközelíti a 2017/18-as mennyiségeket. Az idei búzatermés közel 10%-kal nő a múlt évihez képest.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Kukoricavetés a szárazságban - Precíziós gazdálkodás és víztakarékosság a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

2019. május 8.

Berettyóújfalu határában is nagy erőkkel dolgoztak a mezőgazdasági gépek április végén, hiszen a Balogh-Farm Tépe Kft. területein is megkezdődött a kukorica vetése.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Díjmentes az aszálymonitoring-hálózat online felülete

2019. május 6.

Az aszálymonitoring-hálózat a vízügyi ágazat által létrehozott újszerű, komplex vízhiány-előrejelző rendszer, amely májustól mindenki számára elérhető nyílt, ingyenes internetes felületen.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Akár talajmenti fagy is jöhet - drasztikus időjárás-változás

2019. május 3.

Már az elmúlt tíz nap esői is számottevően csökkentették a szárazságot az ország aszállyal jobban sújtott, keleti felén, és az aranyat érő csapadéknak az előttünk álló héten is jelentős utánpótlása ígérkezik. Ezzel együtt vasárnaptól átmeneti lehűlés is érkezik.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Lehetővé válik az aszály elleni rendkívüli öntözési célú vízhasználat

2019. május 2.

A tavaszi szárazság miatti mezőgazdasági károk megelőzése, illetve mérséklése érdekében a kormány bevezeti a rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a termelők számára.

Blog / Agrárközösség

A vízhiányról számokban

2019. április 26.

Mindenki vonja le a következtetést az adatok alapján és határozza meg, mit tud tenni az aszálykárok elkerülése érdekében.