Címke: Aszály

aszály

Az aszály olyan időszakot jelent, amikor rendkívül kevés csapadék hullik, vagy ha a csapadékmennyiség összességében el is éri a megszokottat, a magas hőmérséklet miatt a talaj párolgási vesztesége jelentősen megnő, ezáltal hosszabb időre terjedő szárazság áll be. A növényzet fejlődését a szükséges nedvesség hiánya megakasztja, sőt a pusztulását is okozhatja. Az aszály Európa szerte problémákat idézett elő az elmúlt években, így a magyar mezőgazdaság számára is nagy veszteségeket okozott. A klímaváltozás miatt Magyarországon – egyes vélemények szerint – tovább csökkenő csapadékra és több aszályos időszakra lehet számítani. Az egyik fő kihívás a hazai agrárium számára az aszály elleni küzdelem. Az aktuális időjárásról és az előrejelzésekről tájékozódhat az Agrofórum Online Időjárás rovatából.

Agrárhírek / Agrárközélet

Határon átívelő, a vízgazdálkodást segítő monitoringrendszert alakítottak ki

2019. szeptember 21.

A vízgazdálkodást és a szélsőséges időjárási jelenségek okozta kockázatok mérséklését segítő monitoringrendszert alakítottak ki uniós támogatással a Dél-Alföldön és Vajdaságban.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Szeptember 15: fontos határidő közeleg!

2019. szeptember 10.

Szeptember 15-éig kell megfizetni a kárenyhítési hozzájárulást, szeptember 30-áig lehet aszálykárt bejelenteni.

Agrárhírek / Agrárközélet

Az aszály több mint százezer hektár erdőt pusztított ki Németországban tavaly óta

2019. augusztus 3.

Hőség idején erdőtüzek, a hőséghullámok végén heves viharok tizedelik az állományt, és a tavalyi nagy aszály miatt az idei szárazság és hőség a legyengült és a kártevőknek kiszolgáltatott fákból álló erdőkre sújtott le.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Az aszály miatt romlottak az orosz búzaexport kilátásai

2019. július 28.

Oroszország, a világ legnagyobb búzaexportőre, június végén több régióban szokatlanul forró időjárási körülmények között kezdte meg a gabonafélék betakarítását.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Idén is mintegy 1600-1800 tonna zöldséget takaríthatnak be a termesztők

2019. július 26.

A legtöbb zöldséget augusztus és október között takarítják be, egyelőre a zöldborsó és a spárga betakarítása fejeződött be.

Agrárhírek / Agrárközélet

Jobb, ha megszokjuk a szélsőséges időjárást

2019. július 11.

Ezek az ellentétes éghajlati anomáliák – az Európa északi részén tapasztalt forró szárazság és a déli viharos esőzések – azonos időben nem fordultak elő az elmúlt 500 év során.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Áremelkedést okozhat a csökkenő ausztrál búzaexport

2019. június 22.

A gyengülő ausztrál export hatással lesz a globális referenciaárakra, amelyek május elejétől számított hat hét során már amúgy is közel 30 százalékot emelkedtek az alacsonyabb globális készletekkel kapcsolatos aggodalmak miatt.

Blog / Gazdahely

A 10. Keceli Meggyfesztivál margójára - avagy az összefogásért kiállt minden oldal

2019. június 12.

Múlt hét végén került megrendezésre a jubileumát ünneplő Keceli Meggyfesztivál, melynek első napján egy igazán színvonalas szakmai konferencián lehettem első előadó és mint ebből adódik, egy kicsit a napi „kitárgyalnivaló” fő téma bedobója.

Agrárhírek / Agrárközélet

Mérsékelni lehet az aszálykárokat

2019. június 4.

Az aszály elleni védekezés leghatékonyabb technikai eszköze a precíziós gazdálkodás.

Agrárhírek / Terményárak

Az EU búza- és árpa termése helyreáll az aszályos év után

2019. május 26.

Az Európai Unió búza- és árpatermelése 2019/20-ra várhatóan kilábal a 2018/19-es év forró és száraz időjárása okozta veszteségeiből, és megközelíti a 2017/18-as mennyiségeket. Az idei búzatermés közel 10%-kal nő a múlt évihez képest.