Agrárközélet
Agrárközélet

Szolnoki Precíziós Gazdálkodási Nap: a Magtár GPS Kft. és az Agro Aim Hungária Kft. szervezésében

Szolnoki Precíziós Gazdálkodási Nap: a Magtár GPS Kft. és az Agro Aim Hungária Kft. szervezésében

Agrofórum Online

2019. június 12-én, Szolnokon, a Magtár Kft. rendezvénycsarnokában került megrendezésre a Magtár GPS és az Agro Aim Hungária Kft. első közös szakmai napja. Az előadások elsődlegesen a precíziós gazdálkodásról szóltak, de a szakemberek e témakör mellett az egyre inkább nagyobb jelentőséggel bíró talajjavításról, belvízzel veszélyeztetett területek megoldási javaslatairól, valamint az öntözési lehetőségekről is beszéltek.

Bucsi Tamás az Agro Aim Hungária Kft. talajvédelmi szakértője előadásában részletesen kifejtette, hogy ma Magyarországon milyen lehetőségek (eszközök/szaktudás) vannak jelen, ha valaki el szeretne indulni a helyspecifikus gazdálkodás irányába. Részletesen bemutatta, hogy a kisebb kezelési egységek kialakításában is nagy különbségek lehetnek. Mindegyik módszernek megvannak az előnyei és a gyengeségei is, melyekre részletesen felhívta a jelenlevők figyelmét. „Ha a zónákat rosszul jelöljük ki, akkor az egész precíziós gazdálkodás alapja instabil lesz” – mondta a szakértő, aki ezt követően a minták kielemzését, részletes független tápanyag-gazdálkodási tervezését mutatta be. Végső soron a tavaly elindított Profit optimalizált növénytermesztési tanácsadási rendszerük kísérleti eredményeit ismertette.

A szakember kiemelte, hogy az elmúlt 4 évben sok kimagasló eredményük született, de a Profit optimalizált rendszerben most négy, egymás mellett fekvő napraforgó tábláról hozott értékes információkat. A táblák mind precíziós zóna kiosztásúak voltak, de kialakítottak olyan részeket, ahol a tábla átlagos tulajdonságainak megfelelően a termelő saját üzemi technológiáját alkalmazták és ezeket vetették össze a differenciált kijuttatásokkal. A legkisebb kezelési egységük 1 hektár körüli volt. Akár egy 11 hektáros táblán belül is nagyon változatos talajokat és tápanyag-ellátottsági szinteket mutatott be az előadó. Már csak a differenciált tápanyag-kijuttatás alkalmazásával is jelentősen csökkent a műtrágyára fordított költség, és sokkal költséghatékonyabban tudták az egyes tápelemek között a ráfordításokat megosztani. Fontos megjegyezni, hogy a bemutatott termelő magas inputanyag-ráfordítással gazdálkodott, ezért az input anyagon való spórolás nem mindenhol járható út. A termelő üzemi technológiáját összevetve a differenciáltan kijuttatott részekkel, az utóbbi módszernél szinte minden esetben terméstöbbletet is tudtak realizálni.

Bucsi Tamás

A következő előadásban Nagy Bence, a Magtár GPS üzletágvezetője a rendszerszemléletű GPS-es eszközpark kialakítására helyezte a fő hangsúlyt. A megoldás abban rejlik, hogy a traktorok és munkagépek feletti szinten létre kell hozni egy egységes kezelőfelületekből álló szintet. Ez a szint lesz az alapja az adatkezelésnek, ahol nemcsak gyűjteni kell az információt, hanem a kapott adatokból született döntéseket is végre kell tudni hajtani. Ezek a folyamatok pedig nem korlátozódhatnak csak bizonyos munkagéptípusokra, fontos, hogy a gazdálkodó szabadsága megmaradhasson munkagépválasztás területén. Kiemelte azt is, hogy új beruházásoknál minden esetben az igényekre optimalizált rendszerre tesz javaslatot, hiszen a CNH által forgalmazott GPS-ek mellett, az amerikai Ag Leader gyártó teljes precíziós eszközparkja is elérhető itt a kínálatban. A most megjelent katalógusukban részletesen ismertetik az egyes kezelőfelületek tulajdonságait mindkét márka esetén.

Nagy Bence bemutatta, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogy a szakértők által elkészített zónák és kijuttatási tervek a végrehajtó eszközökre kerüljenek. Az Agfiniti rendszerben gondolkodó termelőknek most már olyan lehetőségeik is vannak, hogy mobilinternet segítségével a szakértő az elkészített utasításokat (legyen szó differenciált tápanyagról vagy vetésről) közvetlenül fel tudja tölteni a „felhőbe”, ahonnan a vezérlőmonitor képes letölteni és végrehajtani a terveket.

Nagy Bence

A nap során szó esett a hozamtérképezési lehetőségekről is, mint kiváló adatgyűjtési opcióról. A jó minőségű adatok pedig kalibrálással, helyes méréssel és egy jól hozzáférhető rendszerben lesznek igazán értékesek a jövőbeli döntésekhez.

Az előadások harmadik részében a szakértők ismertették a gazdálkodás eredményesebb lehetőségeit savanyú és a szikes területeken. Egy adott probléma olyan komplex megközelítését mutatták be, ami ma még nincs jelen a hazai piacon. Ez pedig nem más, mint a szikes területek komplex talajjavítása. Itt az előadók részletesen bemutatták, hogy első körben milyen fizikai beavatkozásokra van szükség, elsősorban a kedvezőtlen mennyiségű és minőségű talajvizek mélyben tartása, illetve a belvízzel érintett területrészek „lecsapolása” érdekében. Van olyan eset, amikor fizikai beavatkozásra nincs is szükség, mert a kedvezőtlen vizek nem okoznak problémát, ebben az esetben rögtön rá lehet térni a kémiai talajjavításra, amire egy granulált, nagyon stabil talajjavító anyagot ajánlanak, külön lúgos és külön savanyú kémhatású területekre.

Végezetül az öntözésé volt a főszerep. A Magtár Kft. Öntözési Üzletág vezetője, valamint Bucsi Tamás talajvédelmi szakértők mutatták be, hogy hogyan lehet elindulni, ha valaki öntözni szeretné a területeiket. Erre, azaz az engedélyeztetéshez is szükséges talajvédelmi tervezések elkészítéséhez a Magtár Kft.-nek megfelelő eszközei, az Agro Aim Hungária Kft.-nek pedig megfelelő szakértői vannak.

Kövesdi Ádám előadásában kitért a precíziós öntözés lehetőségére is, és kiemelte, hogy „A precíziós öntözés nem VRI, talajnedvesség szenzor, szoftver vagy mobilapplikáció, ezek mind csak eszközök. Integrált rendszer megközelítésben kell gondolni ezen eszközökre, és a megfelelő időben, a megfelelő mennyiségben kell a vizet a terület minden egyes részére kijuttatni.”

Kövesdi Ádám

A napot tesztvezetéssel zárhatták a vendégek, akik a CNH által forgalmazott, korszerű robotpilóta kormányzási megoldást tekinthették meg a Steyr erőgépeken. A soron tartás mellett itt már olyan extra funkciók is megjelentek, mint a teljesen automatikus táblavégi forduló (a traktor kormányzásával együtt a munkagép teljes vezérlésével). A Magtár GPS az RTK korrekció fogadására a rendkívül költségoptimalizált, közösségi RTK hálózatot, az RTK-mindenkiNET-et használja. A gépekbe ugyanakkor az Ag Leader csúcskategóriás InCommand 1200-as monitorja is beépítésre került, melyet szintén meg lehetett nézni működés közben, egy Kverneland műtrágyaszórót vezérelve. Itt az Agfiniti (felhő alapú adatcsere) rendszerének működés közbeni kipróbálására volt lehetőség .

Szombattól szigorodnak a lakosságot érintő növényegészségügyi előírások

2019. december 12. 12:32

Az áruk túlnyomó része növényegészségügyi bizonyítvánnyal bármely határállomáson behozható és a szakemberek szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, vannak azonban kivételek.

A precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez megbízható talajinformációk szükségesek

2019. december 12. 07:37

A globálisan összehangolt, friss és megbízható talajinformációk ismerete a napjainkban egyre fontosabbá váló precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez és a talajok védelme szempontjából egyaránt nélkülözhetetlenek.

Egyszerűsödik a vízjogi engedélyezési eljárás

2019. december 11. 15:47

A jogszabályváltozásnak köszönhetően az öntözésfejlesztési tervek pontosan meghatározzák a továbbiakban, hogy mely területek alkalmasak az öntözésre, azokon milyen feltételekkel és technológiával lehetséges a gazdálkodás.

3,1 százalékkal nőtt idén a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke

2019. december 11. 11:33

A növénytermesztés volumene 2,3 százalékkal mérséklődött az első előzetes adatok szerint. A 3,0 százalékos áremelkedéssel együtt az idei termelési érték 0,7 százalékkal haladta meg a tavalyit és 1569 milliárd forintot tett ki.

A krizantém gondozásának aranyszabályai

2019. november 21. 13:39

A dísznövény-nemesítők évszázados munkájának köszönhetően a sokoldalú és változatos krizantémnak sikerült kilépnie a „temetői virág” szerepéből, és mára a vágott, cserepes és kerti változataival meghódította az otthonokat, a kerteket és a parkokat is. Mit tehetünk házikert-tulajdonosként azért, hogy margitvirágaink éveken keresztül legszebb pompájukban, egészségesen növekedjenek?

Mikrobiológiai önvédelem a repcében

2018. augusztus 15. 08:03

Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető, illetve a talajhigiénia javításával a termelés biztonsága is növekszik. Napjainkban ebben nyújt segítséget a mikrobiológia technológiája.

Talajlazítók többféle kivitelben

2019. augusztus 7. 09:48

A QUIVOGNE SSDR talajlazító több munkaműveletet egyesít, hiszen lazítja a mélyebb talajréteget, enyhén forgatja és aprítja a felső talajszelvényt és a kapcsolt hengerrel lezárja a felszínt.