Miért kell a burgonyatöveket feltölteni?

Agrofórum Online

Krumplitermesztéssel kapcsolatban szeretnék feltenni egy kérdést Önöknek. Miért kell a burgonya töveit földdel feltölteni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonyatermesztés technológiai elemei közé tartozik – legyen szó akár nagyüzemi vagy házikerti termesztésről – töveinek feltöltése, vagyis a bakhátkészítés. A bakhátak kialakításának számos előnye ismeretes, mely miatt mindenképp érdemes legalább két alkalommal a tenyészidőszak folyamán a töltögetést elvégezni. A burgonya gumóinak sajátossága, hogy képesek a talaj alól kijönni, úgymond felnőni, ezért takarással segítjük ennek megakadályozásában, életterének kialakításában, így fejlődésében. A takarás további jótékony hatása, hogy a rendszeresen elvégzett töltögetéssel egymenetben a gyomok irtása is elvégezhető. A talajjal kellően feltöltött növények szárának megdőlése egyaránt gátolt lesz, valamint a talajba kerülő szárrészek sajátos tulajdonsága az is, hogy képesek meggyökeresedni, ezáltal gumókat is fejleszteni.

Egy kisebb méretű bakhátat az ültetés mélységétől függően már közvetlenül az ültetést követően is kialakíthatunk. Sekély ültetéskor, amikor a gumók nem kerülnek le kb. 6 cm-es mélységbe, érdemes legalább laza talajból egy kisebb bakhátat előzetesen elkészíteni. Arra azonban ügyelni szükséges, hogy a gumók a bakhát közepén helyezkedjenek el, így a későbbiekben elkerülhető a taposási kár, valamint a bakhát kopásából, lemosódásából adódó gumósérülések egyaránt. A töltögetést egyébként elegendő akkor elkezdeni, amikor a növények szára már elérte a 10-15 cm-es magasságot.

A sekélyen végzett kapálással egybekötve viszont ezután minden alkalommal ajánlatos kissé emelni a bakhát magasságát. A töltögetést azonban a növény bimbós állapotáig be kell fejezni. A bakhát kialakításánál nemcsak a magasságra, hanem annak alakjára is ügyelni szükséges. Lehetőleg a szár minden oldalán ugyanolyan egyenletes és ugyanolyan magas legyen a talajborítottság, a végleges bakhátnak pedig kb. 20-30 cm magasságúnak, valamint trapézhoz hasonló kialakításúnak kell lennie. 

Zsenge burgonyagumók előállítására irányuló technológiai változatok

2018. november 6. 07:36

A burgonya jelenleg a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye. A termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg. Napjainkban több mint 100 országban, mintegy 20 millió hektáron 320-340 millió tonna nagyságrendben termesztik. A termelés felfutásával egyidejűleg a hasznosítás tekintetében is jelentős változások következtek be.

Az ideális káliumtrágya a burgonya termesztéséhez

2023. július 17. 10:10

A szántóföldi növények alaptrágyázásához a kálium szulfát és klorid formában kapható. Az alábbi cikkünkből megtudhatja, hogy ezek a tápanyagfajták pontosan miként befolyásolják a burgonya minőségének javulását.

Több burgonyafeldolgozó leállt Nyugat-Európában

2020. április 8. 09:47

A gyárak inkább a fagyasztott termékek (európai) forgalmazására fókuszáltak, de attól tartanak, hogy az elkövetkező hetekben fokozatosan lassul az értékesítés, vele együtt a gyártás, mivel a hűtőtárolók megteltek.

Mikor kezdjük el a bakhátak elkészítését a burgonyának?

2025. május 3. 04:39

Mikor kezdjem el a burgonyának a bakhátak elkészítését? Tényleg van értelme megcsinálni?