Miért lett lila a paradicsom szára és levelei?

Agrofórum Online

Gy. Irén kérdése: Miért lett lila a paradicsom szára és levele? Ez a jelenség fajtafüggő, mert nem mindegyik az.  

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A foszforhiány a többi tápelem hiányától könnyen megkülönböztethető, jól felismerhető elváltozásokat okoz a zöldségnövényeken. Az alsóbb leveleken nem klorotikus tünetek formájában jelenik meg hiánya, hanem kezdetben sötétzöldre, majd kékes-szürkére, barnás-zöldre majd lilára színeződnek a levelek. A levél fonáki oldalán mindig korábban és erőteljesebben figyelhető meg a színelváltozás, mint a színi oldalon. Az idő előrehaladtával már a középső leveleken is megfigyelhetőek a tünetek. Kezdetben itt is barnás-zöld majd sárgás-barna elváltozások figyelhetőek meg. Súlyos hiány esetén erőteljes felkopaszodás a foszforhiány jellegzetes tünete. Az ilyen növények növekedésükben visszamaradnak, vékony szárúak és fejletlen gyökerűek. A virágzásuk is később kezdődik, virágaik csököttek, rosszul kötnek, terméseik is fejletlenek, melyekben rosszul csírázó magvak képződnek. Zöldségnövényeink közül főként a paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta, káposzta és bab esetében fordul elő leggyakrabban foszforhiány okozta probléma. Ahogy az Ön esetében is palántakorban, vagyis a növények kezdeti fejlődési szakaszában fordul elő nagyobb mértékben ez a probléma. Ebben a fiatal korban ugyanis a növények több foszfort igényelnek, mint később a termésképzésük időszakában. A tápanyag felvétele továbbá nehézségekbe is ütközhet, hiszen a gyökér fejletlen, valamint a foszfor felvétele is lassúbb az alacsonyabb hőmérsékletű talajból.

A tünetek megszüntetése foszforhiány esetében nem mondható könnyű feladatnak, hiszen a foszfor pl. a nitrogénnel ellentétben nagyon lassan mozog a talajban. A foszfor pótlását általában ősszel, az alaptrágyázás idején szokás elvégezni, hiszen később a tenyészidőben nem vagy csak nagyon nehezen pótolható. A tenyészidőben észlelt foszforhiányt nehéz megszünteti, hiszen a talaj felszínére kiszórt műtrágya már késve jut el a gyökerekhez. Kritikus esetben többszöri lombtrágyázással lehetséges orvosolni a problémát. A gyökér növekedésével, a hőmérséklet emelkedésével, valamint lombtrágya alkalmazásával nagy valószínűséggel a növények foszforhiánya is csökkenthető.

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

2019. április 30. 12:24

Tavaly tavasszal örökbefogadók kertjeiben tesztelték őket, az augusztusi szüret után pedig a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájában is bizonyítottak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kiemelkedő minőségű öko paradicsompalántái, amelyekből az idén 30 darabot ajánlott fel a szervezet a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek programja javára a Föld Napja alkalmából.

Ház, táj blog Képgaléria

Paradicsommal kapcsolatos étkezési szokások és két tájfajta értékelése

2019. augusztus 26. 04:37

A 2018-ban végzett kutatásom során két paradicsom tájfajtát, a sárga bogyószínű Ceglédit és a rózsaszínes-piros árnyalatú Faddit vetettem alá növényvédelmi és termesztéstechnológiai vizsgálatnak. A kutatás mellékágát egy fogyasztói kérdőív adta, melynek eredményeit a következőkben ismertetem.

Mi okozza a paradicsomnövények felső részének elhalását?

2022. június 29. 04:36

Már terméseket nevelő egyes paradicsomnövényeim felső része elhalt, az érés előtt álló paradicsomok héján besüppedések, szabálytalan foltok láthatók, ezek zölden lehullottak. Elővigyázatosságból a beteg növényeket eltávolítottam. Félek, hogy tovább terjed a fertőzés. Gyógyítható, mit tehetek?

Töretlen a hazai ipari paradicsom termesztés sikere

2018. április 30. 08:17

A termelés szigorúan szerződésekhez kötött, amely nemcsak azt határozza meg, hogy mekkora területről milyen mennyiséget vár a gyár, hanem a termesztéstechnológiára is fontos kitételek vonatkoznak.