Miért lett lila a paradicsom szára és levelei?

Agrofórum Online

Gy. Irén kérdése: Miért lett lila a paradicsom szára és levele? Ez a jelenség fajtafüggő, mert nem mindegyik az.  

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A foszforhiány a többi tápelem hiányától könnyen megkülönböztethető, jól felismerhető elváltozásokat okoz a zöldségnövényeken. Az alsóbb leveleken nem klorotikus tünetek formájában jelenik meg hiánya, hanem kezdetben sötétzöldre, majd kékes-szürkére, barnás-zöldre majd lilára színeződnek a levelek. A levél fonáki oldalán mindig korábban és erőteljesebben figyelhető meg a színelváltozás, mint a színi oldalon. Az idő előrehaladtával már a középső leveleken is megfigyelhetőek a tünetek. Kezdetben itt is barnás-zöld majd sárgás-barna elváltozások figyelhetőek meg. Súlyos hiány esetén erőteljes felkopaszodás a foszforhiány jellegzetes tünete. Az ilyen növények növekedésükben visszamaradnak, vékony szárúak és fejletlen gyökerűek. A virágzásuk is később kezdődik, virágaik csököttek, rosszul kötnek, terméseik is fejletlenek, melyekben rosszul csírázó magvak képződnek. Zöldségnövényeink közül főként a paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta, káposzta és bab esetében fordul elő leggyakrabban foszforhiány okozta probléma. Ahogy az Ön esetében is palántakorban, vagyis a növények kezdeti fejlődési szakaszában fordul elő nagyobb mértékben ez a probléma. Ebben a fiatal korban ugyanis a növények több foszfort igényelnek, mint később a termésképzésük időszakában. A tápanyag felvétele továbbá nehézségekbe is ütközhet, hiszen a gyökér fejletlen, valamint a foszfor felvétele is lassúbb az alacsonyabb hőmérsékletű talajból.

A tünetek megszüntetése foszforhiány esetében nem mondható könnyű feladatnak, hiszen a foszfor pl. a nitrogénnel ellentétben nagyon lassan mozog a talajban. A foszfor pótlását általában ősszel, az alaptrágyázás idején szokás elvégezni, hiszen később a tenyészidőben nem vagy csak nagyon nehezen pótolható. A tenyészidőben észlelt foszforhiányt nehéz megszünteti, hiszen a talaj felszínére kiszórt műtrágya már késve jut el a gyökerekhez. Kritikus esetben többszöri lombtrágyázással lehetséges orvosolni a problémát. A gyökér növekedésével, a hőmérséklet emelkedésével, valamint lombtrágya alkalmazásával nagy valószínűséggel a növények foszforhiánya is csökkenthető.

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése I. - Okok

2020. január 14. 04:38

A változó technikai színvonal, az egyre bővülő fajtaválaszték, a növekvő konkurenciából adódó kisebb haszon sokkal pontosabb, fajtatípusra, nem egy esetben fajtára megválasztott technológia alkalmazását feltételezi a paradicsomtermesztőktől.

Ma már tudjuk, a lecsót kiknek köszönhetjük

2023. július 30. 08:40

A „mit kellene ma főzni” örök kérdésre nyáron mintha sokkal egyszerűbb volna a válasz, mint az év más hónapjaiban. Ennek az oka, hogy pár darab paprika, egy-két fej vöröshagyma, néhány paradicsom valóban szinte minden háztartásban akad.

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

Mit tehetünk a zölden maradt paradicsomokkal?

2024. november 4. 04:38

Mit tudok tenni a zölden maradt paradicsommal? Mennyi idő alatt pirosodik be, ha leszedem?