Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Oroszországból származó, fertőzött paradicsommagokat égettek el

Oroszországból származó, fertőzött paradicsommagokat égettek el

Agrofórum Online

A kazahsztáni Asztanában fertőzött paradicsommagokat semmisítettek meg, miután az Állami Mezőgazdasági Ellenőrző Bizottság ellenőrei április 22-én a „ZhD Astana” Mezőgazdasági Ipari Komplexumban végzett ellenőrzés során a paradicsom barna termésráncosodás vírusát (ToBRFV) mutatták ki.

Az emberi egészségre nem, de a paradicsomra kifejezetten veszélyes vírus Magyarországon 2021-ben jelent meg, és terjedése az egész Európai Uniót komolyan foglalkoztatja.

Egyéb szaporítóanyagokat is meg kellett semmisíteni

A kazahsztáni ellenőrzés során kiderült, hogy a vírusfertőzés összesen 2700 fertőzött magban és 108 csomagban van jelen az Oroszországból importált paradicsomban. A vetőmagok tulajdonosával szemben eljárást indítottak.

Ezenkívül 1320, Kenyából importált fertőzött dugványt – rózsát, krizantémot és fátyolvirágot – semmisítettek meg nyugati virágtripsszel (Frankliniella occidentalis) történő fertőzöttségük miatt. A tulajdonosokat megbírságolták a jogsértés miatt.

Nem ez az első eset

Egy másik, uralszki eset során az ellenőrök egytonnányi súlyú, Oroszországból származó fertőzött paradicsomot foglaltak le és akadályozták meg annak elszállítását egy karantén-ellenőrzés során. A „Moy Gorod” internetes portál szerint a termény tartalmazta a ToBRFV vírust, ami miatt szabálysértési bírságot szabtak ki a tulajdonosokra. A fertőzött szállítmányt az illetékes bizottság jelenlétében, egy e célra kijelölt és engedélyezett helyen elégették.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9619981/in-astana-nearly-3000-infected-tomato-seeds-from-russia-were-burned/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Minden eddiginél édesebb-ropogósabb salátát dobnak piacra

2024. július 9. 17:10

Crunchy, azaz roppanós az új salátafajta neve, amelyhez nagy reményeket fűznek a termesztők és kereskedők.

Önvezető és dróntechnológia járult hozzá az agrárium fejlődéséhez az egyetemi projektben

2024. július 7. 16:10

A gyümölcstermesztésben felmerülő veszélyek – például a fagykár és a jégverés – mérséklésére is sikeres megoldások születtek.

Az olcsó orosz napraforgóolaj nyomja le a pálmaolaj piacát

2023. október 23. 07:10

Az Oroszországból és Ukrajnából származó olcsó napraforgóolaj áradata lefelé nyomást gyakorol a pálmaolajárakra, mivel a két vezető termelő kihasználja a valuta leértékelődését, hogy nagyobb részesedést szerezzen az étkezési olajok piacán.

Akár már jövő héten elkezdődhet a gabonamegállapodás lezárása

2023. április 23. 07:36

Oroszország határozottan jelezte, hogy nem engedi a tavaly júliusban megkötött ukrán fekete-tengeri kiviteli megállapodás folytatását május 18-án túl, mert nem teljesültek a saját gabona- és műtrágyaexportjának megkönnyítésére vonatkozó követelések.

Az EU vámot vethet ki az Oroszországból érkező gabonára

2024. március 21. 15:10

Az EU vámokat készül kivetni az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonára, hogy megnyugtassa a gazdákat és néhány tagállamot – közölték a terveket ismerő tisztviselők.

Rekordszinten az orosz búzaexport-előrejelzés

2022. június 30. 10:02

Az orosz Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cég közölte, hogy 300 000 tonnával új rekordszintre, 42,6 millió tonnára emelte előrejelzését Oroszország július-júniusi búzaexportjára vonatkozóan.