Van egy új terjedő csótányfaj?

Van egy új terjedő csótányfaj?

Agrofórum Online

K. Mátyás kérdése: Csótányszerű rovarok jelentek meg házunkban, olyanok, amiket még nem láttam. Nem zavarja őket a fény, nappal is szaladgálnak mindenhol. Van egy új terjedő csótányfaj?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Kérdező!

Magyarországban 15 csótányfaj él. Közülük három behurcolt faj gyakori lakásokban, irodákban, éttermekben, emberek által lakott és használt épületekben: a német csótány (Blatella germanica), az amerikai csótány (Periplaneta americana) és a svábbogár (Blatta orientalis ). A csótányok lapos, keskeny testű, gyors mozgású rovarok. Színűk világos barnától sötétbarnáig változó, méretük 2-5 cm közötti. 3 pár lábuk és a fejükön jól fejlett 1 pár csápjuk található. Bár szárnyuk van, általában nem tudnak repülni. Lábaik végén található tapadó korongok segítségével üvegfelületen is biztonsággal tudnak közlekedni. Testalkatuk miatt könnyen behúzódnak apró repedésekbe, hézagokba. Általában az egyenletesen meleg helyeket kedvelik, ahol ennivalóhoz valamint vízhez is juthatnak (vizesblokkok).

Kertvárosi erdei csótány

Fénykerülők, általában az esti, éjszakai sötétben aktívak, nappali órákban rejtőzködnek. Kézitáskával könnyen behurcolhatók lakásokba. Emeletes lakóépületekben a lakások között nyílásokon közlekednek, terjednek.

A hazai őshonos csótányok az erdeicsótányok (Ectobius-fajok) és az avarcsótányok (Phyllodromica-fajok) csoportjába tartoznak. A kérdezett, terjedőben lévő kertvárosi erdei csótányok (Ectobius vittiventris) is ennek a csoportnak a tagjai. Mediterrán eredetű fajról van szó. Életmódjukat tekintve is eltérnek a lakásokban már ismert csótányoktól, nappal aktívak. Jellemzően fényre repülnek, ezzel magyarázható, hogy erdei, fás, ligetes környezetben élő csótányok hogyan és miért kerülnek be a zöldövezeti házakba. Lámpafény vonzza be őket. Rajzáscsúcsuk nyár végére, augusztus és szeptember hónapokra esik, amikor is a magas hőmérséklet miatt tárva tartjuk ablakainkat. Gyakori látvány, hogy a lakásba tévedt egyedek nappal az ablak üvegén (belül) szaladgálnak.

Német csótány

Ártalmatlan rovarok, embert, szobai növényt nem bántják, elsősorban folyékony és növényi élelmet (gyümölcsöt) keresnek és fogyasztanak a lakásokban. Budapesten a 2., a 12. és 22. kerületben számoltak be elterjedéséről, de vidéki előfordulásai is ismertek. Érintettek beszámoltak róla, hogy lakásokban, konyhákban a kedvenc helyeikre kihelyezett ragacsos csapdalapokba számos egyedük betévedt. Érdemes kipróbálni a növényvédelmi célra rendszeresített áttetsző ragacsos rovarfogó lapok fektetett kihelyezését a lakásba került csótányok gyérítésére. Csalogatásuk fokozására pedig a lapokra tegyünk lédús gyümölcsdarabokat! A csalétkeket rendszeresen cserélni kell, különben a muslincák szaporodását fokozzuk.

Az erdei csótány ellen betelepedésének megelőzésével tudunk védekezni. Szúnyoghálós ablakokat alakítsunk ki, és csak azokon keresztül szellőztessünk. Szúnyogháló más rovarok távoltartása miatt is létfontosságú, az intenzív barna márványos poloska inváziót, és lakásba történő behúzódását is csak ilyen eszközzel tudjuk kivédeni. Az erdei csótány természetes élettere fás, ligetes zöldterület, ahol a lehullott levelek alatt, az avarban húzza meg magát. Az avar rendszeres, folyamatos össze-gyűjtésével felszaporodása korlátozható.

Hogyan védekezhetek az uborka levélbetegsége ellen?

2023. július 1. 11:37

Házikertemben Roma F1, már termő uborkám levélbetegségének meghatározásában kérem a segítségüket. Több, mint egy hete észleltem a levelein apró, helyenként már nagyobb lyukszerű, világos foltokat. Atka kártételére gondoltam, és egy hete megpermeteztem Nissuron atkaölővel. A helyzet azóta sem javult, sok levél elszáradt, illetve fonnyad. Hogyan védekezhetek ellene?

Miért ültet rózsát a szőlősgazda a szőlősorok elé?

2019. május 23. 05:36

H. László kérdése: Többször láttam már, hogy a szőlősorok elé rózsát ültettek. Miért teszik ezt a gazdák?

Mitől sárgulnak a zellertövek? Gyomirtó szer okozhatja a tüneteket?

2023. június 15. 04:36

2,5 ha zellerem van, kb. 3 hete megjelentek a táblában elszórtan sárguló tövek, néhol két három tő is egymás mellet. Van olyan növény, amely már teljesen elsárgult. Három ütemben lett ültetve a zeller, mindegyik ültetésben található ilyen növény. A helyi szaktanácsadó szerint alap gyomirtó szer utóhatás. Az első ültetést nem gyomirtottam, de abban a darabban is vannak ilyen növények. Mi lehet a tünetek hátterében?

Mitől zöldülnek el a virágok szirmai?

2020. szeptember 18. 07:35

Kasvirágaimon furcsa elváltozást észleltem, a sziromlevelei megzöldültek, a virágok torzultak. Mi lehet ez a betegség?