26℃ 14℃
július 12. Izabella, Dalma, Eleonóra

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsombogyón?

Agrofórum Online

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsomtermésen? Mit lehet tenni a jelenség megelőzése érdekében?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom egy nagy tápanyagigényű zöldségfajunk, ezáltal terméseinek érése, valamint a növény fejlődése egyaránt csak kedvező mennyiségű tápanyagok megléte esetében érhető el. A paradicsom érett termésének egy része akkor marad zöld színű, ha a kálium ellátottsága nem elegendő számára. Ezt a tünetet zöldfoltosságnak, vagy más néven zöldtalpasságnak is nevezik, megjelenésének mértéke pedig az egyes fajták között nagy változatosságot is mutathat. A káliummal bőségesen, vagy legalábbis kellő mértékben ellátott paradicsom termésének jobb a színesedése, valamint gyorsabb érése is tapasztalható.

A hiánytünetek a leveleken is megmutatkoznak, elsőként az idősebb levelek erek közötti szövetei sárgulnak. A sárgulás a levél csúcsi részén kezdődik és a széle mentén halad a levélnyél irányába. Ez idővel akár az egész levélre kiterjedhet, viszont az erek mindvégig zöldek maradnak. A kálium egyébként a növényeket ért stresszhatások leküzdésében, kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenállóságában, szárazságtűrő képességében is segítségére van. A káliumot elsősorban az őszi alaptrágyázással érdemes pótolni, hosszabb tenyészidejű növények esetében pedig kiegészítő fejtrágyázással is célszerű kijuttatni.

A kálium mellett a paradicsom termésein a kalcium okozta hiánytünetek egyaránt megjelenhetnek, a paradicsom erre ugyancsak érzékenyen reagál. E tápelem hiánya esetén úgynevezett csúcsrothadás következik be, mely a bogyók bibe felőli oldalán, vagy közvetlenül a bibepontnál alakulhat ki. A magház, valamint a kocsány felőli része a termésnek egészséges marad. A foltok kezdetben világosbarna színűek, később beszáradnak, majd sötétbarna foltokká alakulnak. Rendszerint a mészhiány betegség okozta tünetek már kisebb bogyóméretnél kialakulnak, viszont csak a növekedés folyamán válik a kár szembetűnővé. A kalciumhiány tünetek kialakulását rendszerint a rossz vízellátás, a nem elegendő mennyiségű öntözés, túlzott tápanyag-utánpótlás váltja ki, hiszen a talajok mésztartalma általánosságban elegendőnek mondható.

Miért sárgulnak a paprika- és paradicsompalánták levelei?

2023. április 13. 04:38

Miért sárgulhatnak a saját nevelésű paprika- és paradicsompalánták levelei? Mit csinálhattam rosszul?

Projekt a paradicsommoly elleni védekezés biológiai elősegítése érdekében

2023. május 15. 10:39

2006-ban jelent meg Spanyolországban a paradicsommoly, ami az értékesítési lánc egészét tekintve jelentős veszteségeket okoz.

Kevesebb paradicsomtermés várható Olaszország északi részén

2019. július 10. 08:03

Az időjárás továbbra is „játszadozik” a paradicsomágazattal, a múlt héten jégeső érte a piacenzai területet, amely az egyik fő paradicsomtermesztő körzetet az Emilia-Romagna régióban.

Palántanevelés az ökológiai paradicsomtermesztésben

2018. április 6. 08:01

Javában tart a palántázási szezon. A legtöbb helyen a paradicsompalánták szépen fejlődnek, de ha mi mégsem vetettük még el őket, még nem késtünk el.