Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Paradicsomszkennelő kerülhet forgalomba Hollandiában

Paradicsomszkennelő kerülhet forgalomba Hollandiában

Syngenta blog

A holland Wageningen Egyetem (WUR) kutatói tesztelik a teljesen automatizált Plantalyzert, ami egy olyan robot, amely a paradicsom terméshozamának előrejelzését segítheti a nagyüzemi üvegházakban: önállóan méri fel a bogyók méretét, mennyiségét és érettségét. Ha a tesztüzem eredményesen zárul, jövőre forgalomba is kerül a holland üvegházi termelők nagy örömére - írja a Syngenta blog.

Az önjáró Plantalyzer prototípus tesztjei 2018-ban kezdődtek, és azóta a gépen használt kamerák száma 2-ről hatra nőtt és ezáltal és ezáltal alkalmassá vált a nagyüzemi üvegházakban való felhasználásra. A három párban elrendezett kamerák 1,5 méteres távolságon belül részletes képet készíthetnek a növényektől.

A Plantalyzer naponta végigmegy a sorokon, szkenneli a paradicsomokat, a WUR által kifejlesztett szoftver pedig elemzi a robot által WiFi-n keresztül egy központi számítógépre küldött képeket és adatokat, ahol minden egyes gyümölcs adatait minden érési szakaszban összehasonlítják az úgynevezett fajta-specifikus referencia színekkel. Így a farmer a számítógép következtetései alapján készült előrejelzés révén pontosan tudhatja, hogy mikorra érik be a termés, és azt is, hogy mennyiség és a minőség szempontjából mire számíthat.

A jövőben a gépet fel lehet használni a betegség jeleinek azonosítására is, mivel észleli a foltosodást a növények levelein és a termésen. A kutatók azt tervezik, hogy miután a paradicsomra tökéletes lesz a szoftver, készítenek egy változatot az uborkára is.

“Még mindig az elején vagyunk, de igyekszünk egy jó előrejelző megoldást találni, amely jövőre piacra kerülhet” – mondta Erik Pekkeriet, a WUR agrár-élelmiszeripari robotika ágazat vezetője.

Közepes termés várható dióból

2019. október 17. 09:03

Míg a héjas dió importja csekély mennyiségű, addig a dióbél import évente 1000-1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról.

A francia almatermesztőket is hátrányosan érinti az olcsó lengyel alma

2019. október 15. 11:36

Lengyelországban oly mértékben felfutott az almatermesztés, hála az uniós támogatásnak és az infrastruktúra fejlődésének, hogy az exporttal szemben a francia gazdák védtelennek érzik magukat.

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

2019. szeptember 7. 08:03

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni.

Korlátozza mától az unió a kanadai cseresznye importját

2019. szeptember 1. 09:12

A korlátozások a következőkre is vonatkoznak: alma, körte, vörös- és kék áfonya, valamint paprika, burgonya és paradicsom.

Megjelent a paradicsomvész

2018. június 28. 06:57

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Különleges formák a paradicsomok világában

2019. március 31. 06:37

Előző, paradicsomtermesztéssel foglalkozó írásomban bemutattam a paradicsomfajták csoportosításának egy módját, mostani írásomban egy újabb csoportosítási lehetőség, mégpedig a termés alakja szerinti rendszerezést mutatom be.