Miért nem érik be a szeder termésén az összes szem?

Miért nem érik be a szeder termésén az összes szem?

Agrofórum Online

Furcsán érik idén a szeder nálunk! Miért nem érik be a szeder termésén az összes kis szem?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A probléma leírása alapján a szeder egyik kártevőjének, a szeder gubacsatkának a jelenlétére lehet következtetni. Sajnos e kártevő kártétele gyakorinak számít a szedren, ezért az ellene való védekezés, valamint a megelőzés fontos technológiai eleme lehet a szedertermesztésnek.

A szeder gubacsatka, ahogy a kérdésben is írta, kártétele többek között az érő gyümölcsök nem megfelelő színeződésében mutatkozik meg, azok egyes részei halványak, rózsaszín színezetűek maradnak. E részekre jellemző továbbá még az is, hogy nem puhulnak, kemények maradnak és deformáltak lesznek. A károsított termés ezáltal fogyasztásra alkalmatlanná is válik, hiszen az ilyen termések nemcsak kemények, hanem savanyúak is. A szívogatás hatására idővel bekövetkezik a bogyók károsodott részének száradása és halványulása is. A károsított termések akár egész télen át fennmaradnak a növényeken. Nagy egyedszámban való jelenlétük esetében akár számos termést képesek szívogatásukkal tönkretenni. Jelenlétük legtöbbször már csak az okozott károk kialakulása után látható, hiszen apró, mikroszkopikus méretű kártevők.

A védekezés a megelőzésen alapul, hiszen eredményesen e kártételtől a terméseket csak így lehetséges megóvni. A megelőzéshez hozzátartozik az egészséges szaporítóanyag beszerzése, a növények számukra megfelelő helyre történő ültetése is. A rendszeres metszések alkalmával a beteg, sérült és letermett részeket távolítsuk el, mellyel a növény optimális kondíciója fenntartható. Azon állományban, ahol már egyszer jelen voltak a gubacsatkák, a következő évben is számítani kell kártételükre, így a védekezés indokolt lesz.

A kémiai védekezések közül a lemosó kezelések elvégzésének is nagy jelentősége van, melyhez olaj- és kéntartalmú hatóanyagok felhasználása javasolható. A kártevő a rügyekben és a károsított termésekben is át tud telelni, ezért a fennmaradt gyümölcsök leszedésének is kiemelt szerepe van. A virágzás utáni időszakban, valamint termésérésig legalább két alkalommal érdemes atkaölővel permetezni a növényeket, pl. fenpiroximát hatóanyagú készítménnyel.

Sok lesz az alma, ha így metszik meg a fát - Az alma szakszerű metszése (I. rész - karcsú orsó)

2019. március 21. 08:39

A termőkorú almafákon a termőrészekkel jól berakódott két-három éves termőgallyak a legértékesebbek.

Gyümölcs Videó

Hogyan végezzük a diófa metszését?

2024. március 8. 08:10

Sokak által ismert gyümölcsünk a dió (Juglans regia) Magyarországon több évszázada termesztésben lévő növényünk. Természetgyógyászatban betöltött szerepe kiemelkedő és az élelmiszeriparban is meghatározó alapanyag.

Metszésmód a szőlő optimális nedvkeringésének fenntartásával

2019. január 29. 08:58

A szőlő tőkebetegségeivel szembeni védekezési eljárások egyik alappillére a helyes metszés. A WINETWORK projekt keretében összegyűltek a szőlő tőkebetegségeivel és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek, illetve azok a jó gyakorlatok, melyek alkalmazásával az európai szőlő- és bortermelést nagyban fenyegető két betegség megfékezhető. Ezek közé tartozik a metszés is.

Korai nyár, majd ismét hidegfront? Így készítsük fel kertünket a stabil felmelegedésre

2024. április 19. 11:10

A változékony időjárás lehetőséget teremt számunkra a kert gondozására és előkészítésére is a következő melegebb időszakra.