Miért nem érik be a szeder termésén az összes szem?

Miért nem érik be a szeder termésén az összes szem?

Agrofórum Online

Furcsán érik idén a szeder nálunk! Miért nem érik be a szeder termésén az összes kis szem?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A probléma leírása alapján a szeder egyik kártevőjének, a szeder gubacsatkának a jelenlétére lehet következtetni. Sajnos e kártevő kártétele gyakorinak számít a szedren, ezért az ellene való védekezés, valamint a megelőzés fontos technológiai eleme lehet a szedertermesztésnek.

A szeder gubacsatka, ahogy a kérdésben is írta, kártétele többek között az érő gyümölcsök nem megfelelő színeződésében mutatkozik meg, azok egyes részei halványak, rózsaszín színezetűek maradnak. E részekre jellemző továbbá még az is, hogy nem puhulnak, kemények maradnak és deformáltak lesznek. A károsított termés ezáltal fogyasztásra alkalmatlanná is válik, hiszen az ilyen termések nemcsak kemények, hanem savanyúak is. A szívogatás hatására idővel bekövetkezik a bogyók károsodott részének száradása és halványulása is. A károsított termések akár egész télen át fennmaradnak a növényeken. Nagy egyedszámban való jelenlétük esetében akár számos termést képesek szívogatásukkal tönkretenni. Jelenlétük legtöbbször már csak az okozott károk kialakulása után látható, hiszen apró, mikroszkopikus méretű kártevők.

A védekezés a megelőzésen alapul, hiszen eredményesen e kártételtől a terméseket csak így lehetséges megóvni. A megelőzéshez hozzátartozik az egészséges szaporítóanyag beszerzése, a növények számukra megfelelő helyre történő ültetése is. A rendszeres metszések alkalmával a beteg, sérült és letermett részeket távolítsuk el, mellyel a növény optimális kondíciója fenntartható. Azon állományban, ahol már egyszer jelen voltak a gubacsatkák, a következő évben is számítani kell kártételükre, így a védekezés indokolt lesz.

A kémiai védekezések közül a lemosó kezelések elvégzésének is nagy jelentősége van, melyhez olaj- és kéntartalmú hatóanyagok felhasználása javasolható. A kártevő a rügyekben és a károsított termésekben is át tud telelni, ezért a fennmaradt gyümölcsök leszedésének is kiemelt szerepe van. A virágzás utáni időszakban, valamint termésérésig legalább két alkalommal érdemes atkaölővel permetezni a növényeket, pl. fenpiroximát hatóanyagú készítménnyel.

Véd a fagy ellen a fák törzsének lemeszelése?

2022. november 2. 04:36

Szeretném a segítségüket kérni abban, hogy vajon véd-e a fagy ellen is valamelyest a fák törzsének lemeszelése?

Téli metszések a gyümölcsösben

2022. január 10. 13:37

Ahogyan a nyári zöldválogatásnak is megvan a maga szerepe a gyümölcsöskertben, úgy a téli metszésnek is helyének kéne lenni. Bár a szakma nincs teljesen egy véleményen a gyümölcsfák metszéséről, mégis a tapasztalatunk azt mutatja, hogy egy helyesen elvégzett téli metszés nagyban hozzájárul a megfelelő gyümölcsmennyiséghez és minőséghez egyaránt.

Miből legyen sövény? III. rész – a kerti korallberkenye és a babérmeggy

2019. június 27. 09:43

Milyen alternatívái léteznek a tuja- és ciprusféléknek, ha örökzöld sövény telepítéséről van szó? Jó ötlet-e az Európa nyugati részéről vagy Délkelet-Ázsia mediterrán térségeiről származó örökzöld növények ültetése? Most minderre fényt derítünk, ismerjük meg a kerti korallberkenyét és a babérmeggyet!

Februári tennivalók a kertben

2023. február 1. 10:01

A február fordulópontnak tűnik a kert szempontjából. Odakint még mindig hideg van, de már mindenütt a tavasz közeledtének jelei mutatkoznak. A hagymák lassan előbújnak a földből, és végre hosszabbodni kezdenek a nappalok.