36℃ 23℃
augusztus 10. Lőrinc, Blanka, Csilla

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok?

Agrofórum Online

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok? Én hibázhattam valamiben, vagy a magokkal lehetett a gond?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A saját termésből származó maggyűjtés jó ötlet, hiszen ezzel a következő évben már egy bevált fajtát termeszthetünk, valamint a vetőmagok, illetve a palánták árát egyaránt megspórolhatjuk. A magok gyűjtése, valamint azok elvetése során is adódhattak olyan nehézségek, melyek azok kelésének elmaradásához vezethettek. A magok begyűjtése és azok szárítása, majd a tárolás is némi odafigyelést kíván annak érdekében, hogy későbbi palántanevelésünk sikeres legyen. Magfogás céljából csak egészséges és teljesen érett terméseket válasszunk!

A fogyasztási, vagy más néven gazdasági érettség a paprikánál nem minden esetben esik egybe a biológiai érettséggel, mely állapotban gyűjtenünk kell a magjait (ez a legtöbb esetben a bogyók pirosas színeződését jelenti). A kigyűjtött magokat elsőként szárítani szükséges, árnyékos, de szellős, kb. 20 fokos hőmérsékletű helyen, több napon keresztül. Azok a vetőmagok tárolhatók csak huzamosabb ideig, melyeket kellően megszárítottunk és szennyeződésektől, valamint a sérült magoktól is megtisztítottunk. Tárolásuk huzamosabb ideig csak alacsony hőmérséklet és páratartalom mellett, száraz helyen történjen, lehetőleg jól zárható papírzacskóban.

A paprika magjainak a keléshez legalább tíz napra van szükségük, de ez erős összefüggésben áll a hőmérséklettel, valamint az öntözések mennyiségével és gyakoriságával is. A magok kelését meleggel, 30 fokos hőmérséklettel, valamint rendszeres, a helyiség levegőjével megegyező hőmérsékletű öntözővíz kijuttatásával segíthetjük elő. A részleges kiszáradás, főként már megindult csírázás esetében végzetes is lehet a magok számára. Emellett viszont arra is ügyelnünk szükséges, hogy a túlöntözést is kerüljük, mely szintén végzetes hibának számít. A környezeti tényezők közül a magas páratartalom egyaránt fontos kritérium, melyet akár a növények üveglappal, fóliával való takarásával érhetünk el. A felhasznált közeg fizikai tulajdonságai is befolyásolják a magok kelését, hiszen annak jó víztartó képességgel kell rendelkezni, de emellett legyen levegős és jó szerkezetű, vagyis ne legyen túl kötött, de ne is legyen túlzottan laza.

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

2019. június 6. 13:01

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetvek mint vektorok az ősz folyamán más keresztesvirágú növényfajról is hozhatják a tarlórépa sárgaságvírusát, illetve segíthetik a vírus továbbterjedését az állományon belül.

RAPOOL-repcék: KELTOR

2021. július 23. 08:23

A könnyen és korán betakarítható, kompakt hibridek kedvelőinek választása. A KELTOR egészséges, jól viseli a stresszhatásokat, állóképessége átlagon felüli. Vetésideje rugalmasan kezelhető.

Őszi búza: minőség vagy mennyiség?

2021. augusztus 2. 09:53

A termesztési cél megválasztása nehéz döntés elé állítja a gazdákat. De kell-e egyáltalán választani?

Megbízható teljesítmény kísérletekkel igazolva – Az IKR ajánlata őszi kalászosokra és repcére

2025. augusztus 6. 10:10

Az IKR Agrár a 2024-25-ös évben országszerte kilenc helyszínen állított be őszi kalászos fajtakísérleteket.