15℃ 2℃
március 7. Tamás, Perpétua, Felicitász

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok?

Agrofórum Online

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok? Én hibázhattam valamiben, vagy a magokkal lehetett a gond?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A saját termésből származó maggyűjtés jó ötlet, hiszen ezzel a következő évben már egy bevált fajtát termeszthetünk, valamint a vetőmagok, illetve a palánták árát egyaránt megspórolhatjuk. A magok gyűjtése, valamint azok elvetése során is adódhattak olyan nehézségek, melyek azok kelésének elmaradásához vezethettek. A magok begyűjtése és azok szárítása, majd a tárolás is némi odafigyelést kíván annak érdekében, hogy későbbi palántanevelésünk sikeres legyen. Magfogás céljából csak egészséges és teljesen érett terméseket válasszunk!

A fogyasztási, vagy más néven gazdasági érettség a paprikánál nem minden esetben esik egybe a biológiai érettséggel, mely állapotban gyűjtenünk kell a magjait (ez a legtöbb esetben a bogyók pirosas színeződését jelenti). A kigyűjtött magokat elsőként szárítani szükséges, árnyékos, de szellős, kb. 20 fokos hőmérsékletű helyen, több napon keresztül. Azok a vetőmagok tárolhatók csak huzamosabb ideig, melyeket kellően megszárítottunk és szennyeződésektől, valamint a sérült magoktól is megtisztítottunk. Tárolásuk huzamosabb ideig csak alacsony hőmérséklet és páratartalom mellett, száraz helyen történjen, lehetőleg jól zárható papírzacskóban.

A paprika magjainak a keléshez legalább tíz napra van szükségük, de ez erős összefüggésben áll a hőmérséklettel, valamint az öntözések mennyiségével és gyakoriságával is. A magok kelését meleggel, 30 fokos hőmérséklettel, valamint rendszeres, a helyiség levegőjével megegyező hőmérsékletű öntözővíz kijuttatásával segíthetjük elő. A részleges kiszáradás, főként már megindult csírázás esetében végzetes is lehet a magok számára. Emellett viszont arra is ügyelnünk szükséges, hogy a túlöntözést is kerüljük, mely szintén végzetes hibának számít. A környezeti tényezők közül a magas páratartalom egyaránt fontos kritérium, melyet akár a növények üveglappal, fóliával való takarásával érhetünk el. A felhasznált közeg fizikai tulajdonságai is befolyásolják a magok kelését, hiszen annak jó víztartó képességgel kell rendelkezni, de emellett legyen levegős és jó szerkezetű, vagyis ne legyen túl kötött, de ne is legyen túlzottan laza.

Magas olajtartalmú repcehibridek

2020. július 11. 12:15

A repcetermesztők árbevételét döntő mértékben a mindenkori termésmennyiség mellett a termény olajtartalma határozza meg.

Idei SAATEN-UNION-kalászosfajták

2020. július 31. 13:02

A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények olyan kalászosfajtákat igényelnek, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressztűrés és magasabb szintű betegség-ellenállóság mellett tudják biztosítani az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagot.

26 cég állíthat elő GMO-kukorica és -szójabab vetőmagot

2024. január 26. 13:40

Kína számos vállalat számára hagyta jóvá GMO-kukorica és -szójabab vetőmag előállítását.

Hogy ne kelljen rá pénzt kiadni: gyűjtsünk vetőmagot!

2024. szeptember 1. 10:10

Ha egy növény a kertben szépen fejlődik, a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a megfelelő időben a magját begyűjteni, majd azt elvetni.