Miért nem terem a futóbab?

Miért nem terem a futóbab?

Agrofórum Online

S.I. Marika kérdése: Gyönyörű a futóbabunk, tele virággal és nincs termés! A virágok megbarnulnak és leesnek. Semmilyen kártevőt nem látunk a bab levélen, száron, virágon. Amikor a virág lehullik , nincs ott az a kis babkezdemény, ami szokott. Helyet, vetőmagot változtattunk, a talaj kiváló állapotú, öntözzük is. Mi történhetett, sokan panaszkodnak, ugyanez a problémájuk?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A leírt tünet alapján, amennyiben a kártevők és kórokozók jelenléte is kizárható, a növény többi része betegségre utaló tünetet nem mutat, akkor fejlődési rendellenességgel, abiotikus stressz okozta tünettel állunk szemben. Ezek az élettani zavarok a klímaváltozás folyamatos erősödésével olyan jelenségeket okozhatnak a növények termesztése során, amik ugyan korábban is, de nem ilyen nagymértékben fordultak elő.

A bab melegigényes növény, kivételt képez ez alól a csírázás időszakasza. A fajták egy részének fejlődési hőküszöbértéke 10 °C (talajhőmérséklet), tehát ekkor már jól csírázik. A virágok és termések képzéséhez minimum 15°C szükséges. Az ideális a virágzáskori hőmérséklet azonban 20-25°C között alakul. A teljes vegetációra vonatkoztatva legkedvezőbb hőmérsékleti értékek 15–30 °C között helyezkednek el. Nagy melegben, különösképpen, ha a relatív páratartalom is alacsony, tömeges virághullás következik be.

A virágzás és termékenyülés károsodása bekövetkezhet még a gyors hőmérséklet-változás hatására (hideg éjszaka, meleg nappal) is. A különösen magas 40°C körüli hőmérséklet káros hatása csak növekvő talajnedvességgel és páratartalommal ellensúlyozható. A hőmérséklet csökkentése az öntözés mellett még árnyékolással is lehetséges. A levegő páratartalmának növelésére párásító öntözés használható, ekkor alkalmanként kis vízadagot (2-5mm) juttatunk csak ki, nagyon kis cseppméretet képező szórófejjel a levegőbe vagy a talaj felszínére

A hőmérséklet mellett virágai nagyon érzékenyek a záporok és szél okozta mechanikai hatásokra is. Virágzás és terméskötődés idején kifejezetten érzékeny minden mechanikai stresszre, melyre virág- és terméselrúgással válaszol. Ebben a fenológiai fázisban érdemes az olyan növényápolási munkák kerülése is, amellyel a lombozatot bolygatjuk. A növény jó kondíciójának elérése érdekében fontos tudnunk azt is, hogy a bab tápanyagigényes növény, melyet gyors fejlődése miatt, rövid idő alatt veszi fel. A foszfor, kálium, nitrogén és kalciumigénye a virágzáskor az addig felvett mennyiségének csaknem kétszeresét igényli.

Mivel védekezhetünk a molyok ellen házikertben?

2020. május 19. 12:38

Érdeklődnék, hogy mit tehetünk házikertben a molyok kártételének elkerülése, csökkentése érdekében? Pl. almamoly, barackmoly. Folytatnak-e az imágók érési táplálkozást, lehet őket célozni valami rovarölő készítménnyel, vagy a tojásból kikelő lárvákat kellene elcsípni mielőtt befúrják magukat? Milyen III. kategóriás eszközök vannak?

Miért sárgulhat a könnyezőpálma levele?

2023. január 18. 04:36

Szeretnék választ kapni arra a kérdésre Önöktől, hogy miért sárgulhat a monsterám levele?

Mi lehet a karfiolra emlékeztető elváltozás a kecskerágón?

2022. augusztus 8. 07:37

Kecskerágó bokrunkon ökölnyi nagyságú, leginkább karfiolra emlékeztető daganatszerű képződmény fejlődött. Mit tegyek vele? Gyógyítható a bokor?

Mi rágta meg a zöldbab hüvelyeit?

2019. október 1. 06:36

H. Kálmán kérdése: A kertemben termesztett zöldbab hüvelyein rovarrágásra utaló károsítást vettem észre. Mi okozhatta a problémát?