Hogyan vészelik át a telet a kártevők?

Hogyan vészelik át a telet a kártevők?

Agrofórum Online

Hol vannak télen a kártevők? Hogyan vészelik át a hideget?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A rovaroknak ahhoz, hogy a kedvezőtlen környezeti körülményeket is át tudják vészelni, nyugalomba kell vonulniuk, vagy védett helyet kell keresniük. Ahány rovarfaj, annyiféle fejlődési formában és helyen történik telelésük. A hideg időjárás közeledtével a nappalok fokozatosan rövidülnek, melyet a rovarok is érzékelnek a növényekhez hasonlóan. Ezt a változást egyes rovarok esetében a nyugalomba vonuló telelési alakot megelőző fejlődési stádiumú alak már észleli. Ezt nevezzük feltételes diapauzának, vagyis ahhoz, hogy a rovar nyugalomba vonuljon, szükség van a fotoperiodizmusra is. Erre példa lehet a burgonyabogár, melynek fiatal érési táplálkozást végző imágóik érzékelik a fotóperiódust, valamint a hosszúnappalon fejlődő lárvákból származó imágók még több tojást raknak, mint amelyek rövidnappalon fejlődtek. Az is jellemző, hogy a rövidnappalon fejlődött imágók már nem is raknak tojást, hanem anélkül vonulnak telelőre.

Egyes fajoknál azonban valódi diapauzáról beszélünk, náluk a külső körülmények változása nélkül, vagyis genetikailag meghatározott módon jön létre a nyugalomba vonulás. Valódi diapauzáról beszélünk pl. a cseresznyelégy esetében, melynek egy nemzedéke károsít évente, majd a károsítás befejeztével a lárváik a talajban alakulnak bábbá, majd ott maradnak egészen a következő év tavaszáig.

A molyokra jellemző, hogy általában gazdanövényeik fás részein telelnek, mint az almamoly vagy a barackmoly lárvája, vagy a szőlőmoly és a keleti gyümölcsmoly bábjai. A levéltetvek szintén a fás részeken telelnek, vannak olyanok melyek tojásai a kéregrepedésekben, illetve olyanok is, melyek a rügyek mellett telelnek át. Az atkák egyik jellemző telelési módja is a fás részeken van, a szőlő levélatka kifejlett alakjai, valamint a takácsatkák nőstény egyedei is a fás részeken találhatók meg nyugalmi állapotukban. A talajban telelnek a kártevők közül a cseresznyelégy és a dióburok-fúrólégy bábjai, a cserebogarak pajorjai, vagyis lárvái, a burgonyabogár imágói, valamint a kukoricabogár tojásai egyaránt.

A kártevők azonban nemcsak kerti körülmények között telelhetnek, hanem a házunkban is, mint pl. a borsózsizsik imágói. A harlekinkaticák, valamint poloskák telelőre való vonulása, lakótérbe való behúzódása menedék keresés céljából szintén mindenki számára ismeretes.

Változó mélységű talajművelés – AutoDepth

A talajművelés során a talaj fizikai tulajdonságainak megváltoztatásával elsősorban a víz- és levegőgazdálkodási jellemzők javítását célozzuk. Javulnak ezáltal a vízkapacitási jellemzők az altalaj és a művelt réteg között, növekszik a vízbefogadó képesség és az oxigénellátás, mindezek pedig összefüggésben vannak a hő- és tápanyag-gazdálkodási jellemzőkkel.

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.

Mikroorganizmusok a mezőgazdaság szolgálatában, a szárbontás jelentősége

2018. június 4. 04:45

Amikor talajkondicionálásról beszélünk, a talajállapotba avatkozunk be azzal a céllal, hogy javítsuk a talaj fizikai-biológiai állapotát és tápanyag-szolgáltató képességét. Ennek a külső beavatkozásnak számos formája ismert, legősibb módszere a szerves trágya kijuttatása.

Ébredő talaj - az okszerű talaj-előkészítés fontossága

2023. március 9. 13:37

Alapvető fontosságú tavasszal is a talaj okszerű művelése, vagyis a műveletek számának a feltétlen szükségesre csökkentése.