Miért penészes a paprikák magháza?

Miért penészes a paprikák magháza?

Agrofórum Online

B. Pál kérdése: Pritamin paprika termelőként sok a problémám a magházpenészedéssel, mit tudnék tenni ellen?

Aki válaszol: Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A paprika bogyó- és magházpenészedését (Alternaria alternata) okozó gomba gyakori, elterjedt gyengültségi kórokozó, széles tápnövénykörrel rendelkezik, de a legnagyobb kárt a nyitott bibebontú, paradicsom alakú paprikákon okozza.

A paprikánál az alternáriás fertőzés egyrészt megjelenhet a termés külső falán, másrészt a bogyó belsejében. Ennek alapján külső és belső tüneteket határozhatunk meg, mint pl. a termés feketefoltossága, a termésrothadás, a termés belső penészedése és a terméscsúcs rothadása. A külső fertőzés esetében a tünetek a termés falán, elsősorban a napfény felé eső oldalon jelennek meg. Elősegíti a fertőzést a napégés, az egyenlőtlen vízellátás, kalcium- és magnézium-háztartási zavarok. A betegség kialakulásában a környezeti tényezők, elsősorban az éjszakai harmatképződés is szerepet játszhat.

A fertőzés után besüppedt, tojásdad, világosbarna foltok keletkeznek. A foltokon bársonyos, fekete penészgyep jelenik meg. A termés párás meleg időben rothad, száraz körülmények között fekete múmiává aszalódik. A belső fertőzés létrejöttét a virágzás idején előidézheti a kórokozó bibecsatornán keresztül történő behatolása. Ha a virágzás után a bibecsatorna nyitott marad, a fertőzés lehetősége az egész tenyészidő alatt fennáll. A paradicsom alakú paprikafajtákon gyakran csak az egészségesnek látszó termés felvágása után vehető észre a penészedés, a paprika húsa ilyenkor keserű.

A védekezés alapja a fertőzött növényi maradványok eltávolítása, vagy mélyen a talajba forgatása. Ezen felül érdemes a paprikatáblát elkülöníteni egyéb paradicsom- és burgonyatermő parcelláktól. A tápanyag ellátás során törekedni kell a helyes magnézium és kalcium ellátásra, a N-arány enyhe emelésével csökkenthetjük az alternáriás megbetegedés kockázatát, mivel ezen kórokozók inkább az elöregedett növényi szöveteket kedvelik. Fontos az egészséges, csávázott vetőmag használata, valamint a termesztés során célszerűbb a zárt bibepontú fajtákat alkalmazni.

A betegség elleni kémiai védekezésre a bordói keverék, a réz, a mankoceb, a difenokonazol + azoxistrobin valamint a difenokonazol + ciflufenamid tartalmú készítmények az alkalmasak. Külön kiemelném, hogy a magházpenészedés ellen fővirágzásban elvégzett kezelést tartom a leghatékonyabbnak, megelőzve ezzel a bibén keresztüli fertőzést, melyre a felsorolt hatóanyagok közül véleményem szerint a mankoceb a legalkalmasabb.

Ha gondban van a hatóanyag nevekkel, az alábbi cikkben hatékony segítséget kaphat a megfelelő készítmény megtalálásához:

https://agroforum.hu/szaktanacsadas-kerdesek/hogyan-keressunk-megfelelo-novenyvedo-szert/

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

Az oltott paprika termesztésének sajátosságai egy kísérlet példáján

2018. október 17. 02:34

Az írásban az oltott paprika termesztésének kapcsán összegyűlt ismereteket tárja a Szerző az olvasók elé. Két fajtatípust tanulmányozott hideghajtatásban, amelyből az egyik egy fehér kúpos, a másik pedig egy kápia fajta volt. Ezeket két alanyon és sajátgyökéren vizsgálta. Az oltványokat két közegen is összehasonlította, a termesztő berendezés talaján és talajtól izoláltan, kókuszpaplanon.

Chilipaprika az űrből

2021. augusztus 4. 07:36

Az űrállomáson végzett kísérletek segítenek megoldásokat találni a NASA hosszútávú űrkutatásai során felmerülő élelmezési kérdések megválaszolására.

A színes talajtakarás jelentősége

2021. szeptember 26. 10:44

A megfigyelések szerint a piros takarás hatására világosabb gyümölcsszín alakult ki, ami piacossága miatt kedvezőbbnek bizonyult, mint a fekete fólia esetében.