Miért reped fel a cseresznye és indul rothadásnak?

Agrofórum Online

A napokban a cseresznye terméseinek egy része felrepedt, némelyik rohadásnak is indult. Mi okozhatja ezt a jelenséget?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcshéj felrepedése gyakori tünetként fordul elő főként a cseresznye esetében, de más gyümölcsfajnál is találkozhatunk ezzel a problémával. A felrepedés oka nem más, mint a nagy mennyiségű csapadék lehullása az éréshez közeli időszakban. A víz nagy mennyiségben történő felvétele nemcsak a gyökéren keresztül okozza a nem kívánatos termésrepedést, hanem közvetlenül a gyümölcsök felületén keresztüli felszívódása egyaránt kiváltja. A repedés különösen hosszabb ideig tartó aszályos időszak után bekövetkező esőzések hatására figyelhető meg.

A gyökéren keresztül felvett víz a termésekben nagy nyomást hoz létre, míg a termések felületén keresztül a víz az ozmotikus nyomáskülönbség miatt feszíti szét a terméshéjat. Ebben az esetben a repedéseket általában a bibe körül, illetve a csúcsi, lecsöpögő részeken fedezhetjük fel, ezeken a helyeken van jelen ugyanis hosszabb ideig a víz a felületen. A termések repedésre való hajlamára nemcsak az eső van hatással, hanem ez az érés során folyamatosan fokozódik, a termések növekvő cukortartalma miatt.

A hőmérséklet alakulása is szabályozza a nem kívánt folyamatot, hiszen magasabb hőmérsékleten nagyobb arányú károsodással kell számolnunk. Emellett a repedésre való hajlam fajtatulajdonság is lehet, melyet a fajtaválasztás során érdemes figyelembe venni. Az igen kedvelt, ropogós, nagyobb méretű cseresznyefajták sajnos általában nagyobb valószínűséggel hajlamosak repedésre.

A sérült terméshéjú gyümölcsökön rövid idővel a sebzések megjelenése után, másodlagos fertőzés tünetei egyaránt megjelennek. Leginkább a moníliás termésrothadással kell számolnunk, mely gyakran összeérő terméscsoportok együttes rothadását is kiváltja. Az ilyen jellegű fertőzés ellen védekezni csak megelőzéssel lehet, a terméseken kialakuló sebzések, repedések megakadályozásával. A termésrepedést megelőzni nem egyszerű feladat, akár üzemi, akár házikerti termesztésről legyen szó.

Elsősorban törekedni kell a fa egészségének megőrzésére, növényvédelmi, tápanyag-utánpótlási szempontból egyaránt. A termések érési időszakában kijuttatott kalciummal a termések héjának szilárdságát fokozhatjuk. Rendszeres öntözéssel elkerülhető a fák gyökéren keresztüli, esőzések általi hirtelen nagy mennyiségű vízfelvétele. A termések felületének mihamarabbi felszáradását talán az esővíz fáról történő lerázásával tudjuk némileg elősegíteni, valamint kisebb méretű fák esetében a fák fölé kihúzott fóliás takarással az esővízzel való érintkezéstől egyaránt óvhatjuk gyümölcseinket.

Kiemelt kép: Pixabay

A meggy és a cseresznye tápanyag-utánpótlásának sajátosságai

2018. május 7. 14:24

Magyarországon sokan termelnek csonthéjas gyümölcsöt, azon belül pedig meggyet és cseresznyét, különböző termesztés-technológiák szerint.

Szüret után fontos a lombvédelem

2019. július 24. 08:25

Az elmúlt időszakot a viszonylag nyugodt, fronthatástól mentes időjárás jellemezte. Záporok, zivatarok csak az ország kisebb térségeiben zavarták meg a nyárra jellemző 30 C feletti nappali hőmérsékletet. A tartósan száraz időben alig van éjszakai harmatképződés, emiatt az időjárás most elsősorban a kártevőknek alakul kedvezően.

Milyen cseresznyefajtát választhatunk a Germersdorfi helyére?

2019. október 6. 08:38

M. Imre kérdése: Szeretném a Germersdorfi cseresznyefámat kicserélni egy olyan cseresznyefára, amely maximum 3-4 méter magasságig nő. Milyen fajtát javasolnak?

Korlátozza mától az unió a kanadai cseresznye importját

2019. szeptember 1. 09:12

A korlátozások a következőkre is vonatkoznak: alma, körte, vörös- és kék áfonya, valamint paprika, burgonya és paradicsom.