Milyen cseresznyefajtát választhatunk a Germersdorfi helyére?

Milyen cseresznyefajtát választhatunk a Germersdorfi helyére?

Agrofórum Online

M. Imre kérdése: Szeretném a Germersdorfi cseresznyefámat kicserélni egy olyan cseresznyefára, amely maximum 3-4 méter magasságig nő. Milyen fajtát javasolnak?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az egyes cseresznyefajták növekedési erélye és habitusa között lényeges eltérések vannak. Növekedési erély alapján a cseresznyefajták több csoportra is besorolhatók. Az 1. csoport az igen erős (pl. ’Germersdorfi óriás’), a 2. az erős (pl. ’Hedelfingeni óriás’, ’Bigarreau Burlat’), a 3. a középerős (pl. ’Katalin’, ’Alex’), a 4. a gyenge-középerős (pl. ’Carmen’), az 5. pedig a gyenge (pl. ’Napoleon’, ’Compact’).

A gyenge növekedésű csoportba tartozó fajták az erős növekedésűekhez viszonyítva 50-60%-os koronaméretet növesztenek. A ’Compact Stella’, ’Compact Lambert’ fajták, kisebb méretük miatt, akár konténeres növényként is termeszthetők, faiskolákban úgynevezett törpe cseresznyeként megvásárolhatók.

A hagyományos alanyokon, mint a vadcseresznye vagy sajmeggy a standard növekedésű fajták fái 11 éves korukra fajtától függően kb. a 4-6 méteres magasságot és 5-7 méteres szélességet érik el. A cseresznyefajták kiválasztásának további fontos szempontja a fajták termékenyülési viszonya. Önmeddő és jól öntermékenyülő típusok is léteznek. Pollenadónak az azonos vagy szomszédos virágzási időcsoportba tartozó cseresznyefajták közül választhatunk. A korai érésű fajták virágzása is általában korai, a későn érőké pedig többségében kései.

Ma már a cseresznyefajták széles választéka áll rendelkezésre a vásárlók számára. Az öntermékenyülése miatt az ’Alex’ fajta bátran ajánlható akár egyedüli telepítésre is. Későn, július első dekádjában érik, friss fogyasztásra és befőzésre is ajánlott. Nagy gyümölcsének húsa kemény, sötétpiros színű, íze édes-savanykás. Korán fordul termőre, rendszeresen és igen bőven termő, s pollenadó nélkül telepíthető. Toleráns a sztigminás levéllyukacsosodással szemben, de a blumeriella ellen növényvédelmet igényel.

A ’Carmen’ kisebb méretűre növő fája miatt ajánlható. Június elején érő igen mutatós nagy vagy igen nagyméretű gyümölcsének színe fénylő bordópiros. Húsa sötétpiros, kemény, harmonikusan édes-savas ízzel. Fája gyenge növekedési erélyű, még sajmeggy alanyokon is a közepesnél kisebb méretű fát nevel. Koronája feltörekvő habitusú. Önmeddő fajta. Fája korán termőre fordul, igen bőtermő. Gyengébb növekedési hajlama miatt termőkorban mérsékeltebb metszési igénnyel számolhatunk. Ezen fajták mellett a ’Katalin’, ’Linda’, ’Vega’, ’Rita’ fajták is nyugodt szívvel telepíthetőek, gyümölcsük kiváló, fájuk középerős növekedésű.

 

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható

2018. december 13. 04:36

Ez az írás a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról szól, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni.

A természetközeli termesztés szellemisége

2019. május 27. 14:08

Egy hazai gazdaságot mutatunk be Olvasóinknak, ahol a természetközeli termesztési mód alkalmazásával törekednek arra, hogy a kemikáliák felhasználását csökkentsék, illetve elkerüljék. Ezen alapelvek közel állnak az integrált növényvédelem alapelveihez.

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

2023. január 2. 15:25

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend folytatása csökkenti a stresszt.