5℃ 3℃
december 13. Luca, Otília, Lúcia, Éda, Tilia

Miért romlik meg a burgonya tárolás közben?

Agrofórum Online

A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonyát tárolása során nemcsak baktériumok, hanem gombás betegségek is károsíthatják. Közöttük vannak más termések gumóján is megjelenő polifág, valamint csak a burgonyát károsító fajspecifikus kórokozók is. A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek. A betakarítást, szállítást és tárolást mindig nagy körültekintéssel végezzük, ugyanis a tárolás eredményessége nagymértékben függ a termény minőségétől is. A folyamat során megsérült gumókon a kórokozók bejutása akadályokba nem ütközik, ezáltal fertőződésük rövid időn belül bekövetkezik. A tárolás előtt tisztítsuk meg a zöldségféléket, a rájuk tapadt talajmaradványokat és egyéb szennyeződések is el kell távolítani. Válogatáskor csak a sérülésmentes és egészséges egyedeket tartsuk meg. A válogatatlan termény rosszabbul, nagyobb veszteséggel tárolható, egy-egy beteg gumó akár az egész termésmennyiség romlásához is vezethet.

Gumórothadást okozhatnak az Erwinia fajok,  amikor a gumók részben vagy egészben kellemetlen szagúak, kásásak, elfolyósodnak. Terjedését a 10 °C feletti tárolási hőmérséklet, a 80% feletti páratartalom, a sérült gumók jelenléte is elősegíti. A tárolás helyén kondenzvíz kicsapódása különösen kedvez felszaporodásának és terjedésének. A Fusarium fajok által okozott tünetek a gumók felületén a sebzések vagy a köldökrész helyén besüppedt, ráncosodó, barna foltok formájában jelennek meg. A gumó húsa szürkül, barnul, esetleg üregesedik. A gumók felületén és az elhalt részek belsejében is fehér, sárgás vagy rózsaszínes penészcsomók, penészpárnák alakulnak ki, amelyek a gumófelszínen gyakran körkörös zónázottságot mutatnak. Száraz körülmények között korhadás, mumifikálódás, nedves viszonyok között pedig rothadás alakul ki. A burgonyavész hatására a gumókon kívülről szürkés, kissé besüppedt, kemény, ráncosodó foltok jelennek meg, a gumóhús pedig elmosódó, beszűrődő jelleggel vörösesbarnára színeződik, mely megbetegedés a tárolás alatt is folytatódik. Nagyon fontos tehát, hogy csak az egészséges, betegségektől és sérüléstől mentes gumókat tároljuk, valamint a megfelelő környezeti tényezőket és a szellőzést is biztosítsuk betárolt terményünknek.

Hogyan történik az édesburgonya termesztése?

2022. július 15. 11:30

Már néhány édesburgonya palánta is bőséges termést hozhat az egész családnak.

Mikor kezdjük el a burgonya előcsíráztatását a korábbi ültetéshez?

2025. január 11. 04:39

Azt szeretném megtudni, hogy mikor kezdhetjük el a burgonya előcsíráztatását a hamarabbi ültetéshez? Köszönöm válaszukat!

Érdemes burgonyát termeszteni

2018. szeptember 4. 14:00

A burgonyatermelés ma tiszteletre méltó tevékenység. Régen is nehéz volt ez a munka, és jelenleg sem könnyebb.

Minden évben nagy a kereslet a korai burgonya iránt!

2019. november 12. 04:36

Úgy tűnik, hogy a korai burgonya termesztői oldalról is egy ígéretes, gazdaságos vállalkozás, noha a szabadföldön és hajtatásban is csak előnövényként, korszerűtlen, kisebb légterű fóliák alatt termesztik.