32℃ 19℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella

Miért romlik meg a burgonya tárolás közben?

Agrofórum Online

A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonyát tárolása során nemcsak baktériumok, hanem gombás betegségek is károsíthatják. Közöttük vannak más termések gumóján is megjelenő polifág, valamint csak a burgonyát károsító fajspecifikus kórokozók is. A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek. A betakarítást, szállítást és tárolást mindig nagy körültekintéssel végezzük, ugyanis a tárolás eredményessége nagymértékben függ a termény minőségétől is. A folyamat során megsérült gumókon a kórokozók bejutása akadályokba nem ütközik, ezáltal fertőződésük rövid időn belül bekövetkezik. A tárolás előtt tisztítsuk meg a zöldségféléket, a rájuk tapadt talajmaradványokat és egyéb szennyeződések is el kell távolítani. Válogatáskor csak a sérülésmentes és egészséges egyedeket tartsuk meg. A válogatatlan termény rosszabbul, nagyobb veszteséggel tárolható, egy-egy beteg gumó akár az egész termésmennyiség romlásához is vezethet.

Gumórothadást okozhatnak az Erwinia fajok,  amikor a gumók részben vagy egészben kellemetlen szagúak, kásásak, elfolyósodnak. Terjedését a 10 °C feletti tárolási hőmérséklet, a 80% feletti páratartalom, a sérült gumók jelenléte is elősegíti. A tárolás helyén kondenzvíz kicsapódása különösen kedvez felszaporodásának és terjedésének. A Fusarium fajok által okozott tünetek a gumók felületén a sebzések vagy a köldökrész helyén besüppedt, ráncosodó, barna foltok formájában jelennek meg. A gumó húsa szürkül, barnul, esetleg üregesedik. A gumók felületén és az elhalt részek belsejében is fehér, sárgás vagy rózsaszínes penészcsomók, penészpárnák alakulnak ki, amelyek a gumófelszínen gyakran körkörös zónázottságot mutatnak. Száraz körülmények között korhadás, mumifikálódás, nedves viszonyok között pedig rothadás alakul ki. A burgonyavész hatására a gumókon kívülről szürkés, kissé besüppedt, kemény, ráncosodó foltok jelennek meg, a gumóhús pedig elmosódó, beszűrődő jelleggel vörösesbarnára színeződik, mely megbetegedés a tárolás alatt is folytatódik. Nagyon fontos tehát, hogy csak az egészséges, betegségektől és sérüléstől mentes gumókat tároljuk, valamint a megfelelő környezeti tényezőket és a szellőzést is biztosítsuk betárolt terményünknek.

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.

Már kapható az újkrumpli

2018. május 25. 07:14

A hazai burgonyatermesztő ágazat az áfacsökkentésért kampányol, ennek kapcsán az Agrárminisztériummal folynak a tárgyalások.

Mega aeroponikus üvegház szaporítja a vetőburgonyát Ruandában

2022. november 7. 08:46

A ruandai SDGP Burgonya Értéklánc Projektet azért indították el, hogy támogassák a ruandai burgonyaellátási lánc teljes folyamatát a vetőmagtól az asztalig.

Csomagolt burgonyát gyűjtött be a Nébih az áruházláncok polcairól

2022. december 13. 09:34

A Szupermenta program legújabb tesztjében csomagolt burgonyákat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.