Miért romlik meg a burgonya tárolás közben?

Agrofórum Online

A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonyát tárolása során nemcsak baktériumok, hanem gombás betegségek is károsíthatják. Közöttük vannak más termések gumóján is megjelenő polifág, valamint csak a burgonyát károsító fajspecifikus kórokozók is. A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek. A betakarítást, szállítást és tárolást mindig nagy körültekintéssel végezzük, ugyanis a tárolás eredményessége nagymértékben függ a termény minőségétől is. A folyamat során megsérült gumókon a kórokozók bejutása akadályokba nem ütközik, ezáltal fertőződésük rövid időn belül bekövetkezik. A tárolás előtt tisztítsuk meg a zöldségféléket, a rájuk tapadt talajmaradványokat és egyéb szennyeződések is el kell távolítani. Válogatáskor csak a sérülésmentes és egészséges egyedeket tartsuk meg. A válogatatlan termény rosszabbul, nagyobb veszteséggel tárolható, egy-egy beteg gumó akár az egész termésmennyiség romlásához is vezethet.

Gumórothadást okozhatnak az Erwinia fajok,  amikor a gumók részben vagy egészben kellemetlen szagúak, kásásak, elfolyósodnak. Terjedését a 10 °C feletti tárolási hőmérséklet, a 80% feletti páratartalom, a sérült gumók jelenléte is elősegíti. A tárolás helyén kondenzvíz kicsapódása különösen kedvez felszaporodásának és terjedésének. A Fusarium fajok által okozott tünetek a gumók felületén a sebzések vagy a köldökrész helyén besüppedt, ráncosodó, barna foltok formájában jelennek meg. A gumó húsa szürkül, barnul, esetleg üregesedik. A gumók felületén és az elhalt részek belsejében is fehér, sárgás vagy rózsaszínes penészcsomók, penészpárnák alakulnak ki, amelyek a gumófelszínen gyakran körkörös zónázottságot mutatnak. Száraz körülmények között korhadás, mumifikálódás, nedves viszonyok között pedig rothadás alakul ki. A burgonyavész hatására a gumókon kívülről szürkés, kissé besüppedt, kemény, ráncosodó foltok jelennek meg, a gumóhús pedig elmosódó, beszűrődő jelleggel vörösesbarnára színeződik, mely megbetegedés a tárolás alatt is folytatódik. Nagyon fontos tehát, hogy csak az egészséges, betegségektől és sérüléstől mentes gumókat tároljuk, valamint a megfelelő környezeti tényezőket és a szellőzést is biztosítsuk betárolt terményünknek.

Burgonya és paradicsom, egy növényen termesztve – izgalmas kísérlet

2024. február 29. 07:10

Vajon lehetséges-e egy növényen egyszerre paradicsomot és burgonyát is termeszteni?

Több kukorica és napraforgó termett az idén, mint tavaly

2018. november 27. 12:33

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 604,4 ezer hektárról 1,8 millió tonna napraforgót takarítottak be.

Egyre kisebb területen, egyre kevesebb burgonya terem

2023. november 9. 10:10

A KSH adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége csökkenő tendenciát mutat: 2022-ben 17 százalékkal kevesebb (199,2 ezer tonna) burgonya termett, mint egy évvel korábban. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 2023-ban 5,83 ezer hektárról 161,5 ezer tonna burgonyát takarítottak be.

Burgonya- és zöldségtermesztés tavaszi munkálatainak támogatása a megfelelő gépekkel

2019. április 11. 09:06

A burgonya és zöldségtermesztés tavaszi munkái területén elvárt a termesztés technológia igényeinek magas színvonalon megfelelő, de mindemellett költséghatékony gépek megléte, amelyek segítségével tartósan biztosítható a versenyképes, erős értékesítési háttér.