Miért romlik meg a burgonya tárolás közben?

Agrofórum Online

A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonyát tárolása során nemcsak baktériumok, hanem gombás betegségek is károsíthatják. Közöttük vannak más termések gumóján is megjelenő polifág, valamint csak a burgonyát károsító fajspecifikus kórokozók is. A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek. A betakarítást, szállítást és tárolást mindig nagy körültekintéssel végezzük, ugyanis a tárolás eredményessége nagymértékben függ a termény minőségétől is. A folyamat során megsérült gumókon a kórokozók bejutása akadályokba nem ütközik, ezáltal fertőződésük rövid időn belül bekövetkezik. A tárolás előtt tisztítsuk meg a zöldségféléket, a rájuk tapadt talajmaradványokat és egyéb szennyeződések is el kell távolítani. Válogatáskor csak a sérülésmentes és egészséges egyedeket tartsuk meg. A válogatatlan termény rosszabbul, nagyobb veszteséggel tárolható, egy-egy beteg gumó akár az egész termésmennyiség romlásához is vezethet.

Gumórothadást okozhatnak az Erwinia fajok,  amikor a gumók részben vagy egészben kellemetlen szagúak, kásásak, elfolyósodnak. Terjedését a 10 °C feletti tárolási hőmérséklet, a 80% feletti páratartalom, a sérült gumók jelenléte is elősegíti. A tárolás helyén kondenzvíz kicsapódása különösen kedvez felszaporodásának és terjedésének. A Fusarium fajok által okozott tünetek a gumók felületén a sebzések vagy a köldökrész helyén besüppedt, ráncosodó, barna foltok formájában jelennek meg. A gumó húsa szürkül, barnul, esetleg üregesedik. A gumók felületén és az elhalt részek belsejében is fehér, sárgás vagy rózsaszínes penészcsomók, penészpárnák alakulnak ki, amelyek a gumófelszínen gyakran körkörös zónázottságot mutatnak. Száraz körülmények között korhadás, mumifikálódás, nedves viszonyok között pedig rothadás alakul ki. A burgonyavész hatására a gumókon kívülről szürkés, kissé besüppedt, kemény, ráncosodó foltok jelennek meg, a gumóhús pedig elmosódó, beszűrődő jelleggel vörösesbarnára színeződik, mely megbetegedés a tárolás alatt is folytatódik. Nagyon fontos tehát, hogy csak az egészséges, betegségektől és sérüléstől mentes gumókat tároljuk, valamint a megfelelő környezeti tényezőket és a szellőzést is biztosítsuk betárolt terményünknek.

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

Tömegesen rajzik a kukoricamoly, veszélyben a napraforgó is

2018. június 27. 06:19

Az elmúlt időszak időjárását a megszokottnál hűvösebb éjszakák és a mérsékelten meleg nappalok jellemezték. A nagy csapadékot hozó frontok eltávoztak a Kárpát-medencéből, eső csak szórványosan hullott. A szárazabbra fordult idő elősegíti az aratási munkákat.

Júliusban jó hírt kapnak a hazai burgonyatermesztők

2024. június 21. 13:10

50 milliárd forint keretösszeggel kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és a poszt-harveszt fejlesztések támogatására kiírt új pályázati felhívás jelenik meg.

Terjed paradicsomon és burgonyán a sztolbur fitoplazma, jelentős gazdasági károkat okozhat

2024. augusztus 26. 08:10

A fitoplazmák vektorszervezetei általában különböző kabócafajok, de parazita növények, mint pl. az aranka is képes lehet átvitelükre.