Miért sárgulnak a paprika- és paradicsompalánták levelei?

Agrofórum Online

Miért sárgulhatnak a saját nevelésű paprika- és paradicsompalánták levelei? Mit csinálhattam rosszul?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A palánták sárgulásának akár több oka is lehet, egyrészt a nem megfelelő környezeti körülmények is kiválthatják, másrészt pedig a tápanyagok ellátásának zavara egyaránt lehet ennek okozója. A paprika és a paradicsom melegkedvelő zöldségfajok, lombleveles korban főként a 22-25 fokos körülményeket kedvelik, melynek elsősorban napos időjárás esetében kell teljesülnie. Az éjszakai hőmérséklet lehet ugyan mérsékeltebb, viszont az se csökkenjen le 15 fok alá.

Az öntözéssel is körültekintően járjunk el, hiszen a nem elegendő, valamint a túlzottan sok víznek egyaránt hamar megmutatkozik a negatív hatása. A túlöntözés nemcsak a gyökerek barnulását okozhatja a levegőtlenség miatt kialakult körülmények által, hanem a fiatal levelek sárgulását is. Az öntözővíz hőmérséklete se legyen túlzottan hűvös, érdemes azt már előzőleg kitölteni, az adott helyiség hőmérsékletével megegyező hőmérsékletű vízzel öntözni. A levelek felszáradásának elősegítése érdekében az öntözést a délelőtti órákra tervezzük, ezzel a gombás betegségek kialakulása is mérsékelhető.

A tápanyagok hiánytünetei palántakorban gyakrabban jelennek meg, hiszen a fiatal növények gyorsabban reagálnak az egyes elemek hiányára esetleg többletére, toxikus elemek jelenlétére. A tápanyagok utánpótlására palántakorban általában tápoldat formájában szokott sor kerülni. A kezdeti időszakban foszfortúlsúlyos tápoldattal érhető el a kedvező gyökérnövekedés, de a többi tápelem pótlására is szüksége van a fiatal növényeknek.

A nitrogénhiány először az alsóbb leveleken megjelenő sárgulás formájában mutatkozik meg. A káliumhiány szintén az idősebb leveleken jelentkezik kezdetben, mely sárgulás a levelek csúcsi részétől indul, majd a széle mentén halad tovább, végezetük pedig csak a levélerek maradnak zöld színűek. A magnézium elégtelen ellátása egyaránt az idősebb leveleket érinti először, de kialakulása a levélnyél irányából kezdődik meg. A vashiány a fiatal leveleken megjelenő klorózist okoz, mely kialakulásának oka leggyakrabban a talaj levegőtlensége, melyből ugyanis a növény a számára elegendő vasat nem tudja felvenni. A tápoldatok elkészítése során ügyeljünk arra, hogy azok töménysége ne haladja meg a 0,2-0,3%-ot, mivel a nagy töménységben kijutatott tápoldat, főként a nagyon meleg és száraz időjárás esetében perzselést okozhat.

Az öntözés gyakorlata, növényeink vízigénye

2018. november 7. 13:36

Az öntözés a hazai szántóterület nagyon kis hányadán, körülbelül 2 %-án jelent vízpótlási lehetőséget. A vízhiány növekedésével a várható terméskiesés mértéke nem egyenes arányban, hanem hatványozottan nő. A hidrometeorológiai szélsőségek gyakoribbá válásával a növénytermesztés szenzibilitása fokozódik. Az írás a vízellátottság és a tápanyag-hasznosulás összefüggéseit elemzi, kitér a trágyázás vízigény növelő hatására és az öntözött talajok művelésének speciális kérdéseire.

Meghosszabbodik az öntözési idény

2019. március 31. 07:17

Március 1-jétől október 31-ig tart az öntözési idény az eddigi április 15-től szeptember 30-ig terjedő időszak helyett, igazodva a klímaváltozáshoz és a gazdálkodók igényeihez.

Babérmeggy betegségei, kártevői

2019. október 2. 11:01

Z. Judit kérdése: Babérmeggy sövényt tervezek telepíteni. Milyen betegségei, kártevői vannak, amelyek felléphetnek az állományban, mire készüljek?

Így lehet nagyobb áfonyákat termeszteni egy magyar fejlesztésnek köszönhetően

2023. augusztus 29. 12:10

Egy mexikói üvegház az újonnan telepített – magyar fejlesztésű – Trutina üvegházi felügyeleti rendszernek köszönhetően optimalizálta az öntözést, ami nagyobb gyümölcs átmérőt és kisebb növényveszteséget eredményezett. A 300 hektáros jaliscói gazdaságban áfonyát és szamócát termesztenek.