22℃ 11℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta

Miért sárgulnak a paprika- és paradicsompalánták levelei?

Agrofórum Online

Miért sárgulhatnak a saját nevelésű paprika- és paradicsompalánták levelei? Mit csinálhattam rosszul?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A palánták sárgulásának akár több oka is lehet, egyrészt a nem megfelelő környezeti körülmények is kiválthatják, másrészt pedig a tápanyagok ellátásának zavara egyaránt lehet ennek okozója. A paprika és a paradicsom melegkedvelő zöldségfajok, lombleveles korban főként a 22-25 fokos körülményeket kedvelik, melynek elsősorban napos időjárás esetében kell teljesülnie. Az éjszakai hőmérséklet lehet ugyan mérsékeltebb, viszont az se csökkenjen le 15 fok alá.

Az öntözéssel is körültekintően járjunk el, hiszen a nem elegendő, valamint a túlzottan sok víznek egyaránt hamar megmutatkozik a negatív hatása. A túlöntözés nemcsak a gyökerek barnulását okozhatja a levegőtlenség miatt kialakult körülmények által, hanem a fiatal levelek sárgulását is. Az öntözővíz hőmérséklete se legyen túlzottan hűvös, érdemes azt már előzőleg kitölteni, az adott helyiség hőmérsékletével megegyező hőmérsékletű vízzel öntözni. A levelek felszáradásának elősegítése érdekében az öntözést a délelőtti órákra tervezzük, ezzel a gombás betegségek kialakulása is mérsékelhető.

A tápanyagok hiánytünetei palántakorban gyakrabban jelennek meg, hiszen a fiatal növények gyorsabban reagálnak az egyes elemek hiányára esetleg többletére, toxikus elemek jelenlétére. A tápanyagok utánpótlására palántakorban általában tápoldat formájában szokott sor kerülni. A kezdeti időszakban foszfortúlsúlyos tápoldattal érhető el a kedvező gyökérnövekedés, de a többi tápelem pótlására is szüksége van a fiatal növényeknek.

A nitrogénhiány először az alsóbb leveleken megjelenő sárgulás formájában mutatkozik meg. A káliumhiány szintén az idősebb leveleken jelentkezik kezdetben, mely sárgulás a levelek csúcsi részétől indul, majd a széle mentén halad tovább, végezetük pedig csak a levélerek maradnak zöld színűek. A magnézium elégtelen ellátása egyaránt az idősebb leveleket érinti először, de kialakulása a levélnyél irányából kezdődik meg. A vashiány a fiatal leveleken megjelenő klorózist okoz, mely kialakulásának oka leggyakrabban a talaj levegőtlensége, melyből ugyanis a növény a számára elegendő vasat nem tudja felvenni. A tápoldatok elkészítése során ügyeljünk arra, hogy azok töménysége ne haladja meg a 0,2-0,3%-ot, mivel a nagy töménységben kijutatott tápoldat, főként a nagyon meleg és száraz időjárás esetében perzselést okozhat.

Mennyire fontos a veteményesben a sor- és tőtávolság betartása?

2023. június 19. 05:37

Azt gondolnánk, hogy kőbevésett adat a sor- és tőtávolság, most egy kicsit más szemléletet fogok bemutatni, ami nálunk a gazdaságban is bevált.

Betartják a vízjogi engedélyekben foglaltakat a gazdálkodók

2019. április 1. 06:17

A 2015-től végrehajtott ellenőrzések számának jelentős emelkedése növeli a vízügyi hatóság területi jelenlétét, amely hozzájárul a hatályos jogszabályok és hatósági előírások önkéntes jogkövetéséhez is.

Apró maradt a burgonya! Mi okozhatta ezt a jelenséget?

2023. szeptember 20. 04:39

A most hétvégén betakarított burgonyánk legtöbbje nagyon apró maradt. Mi okozhatta ezt?

Így szabályos a rendkívüli öntözési célú vízhasználat

2020. április 24. 12:27

A vízhiányos időszakban mesterséges vízpótlással (öntözéssel) az aszály még elkerülhető. A tartósan vízhiányos időszakban a vízhasználó bejelentése alapján, vízjogi engedély nélkül, egy alkalommal rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetséges, amelyhez egy útmutatót készített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.