Miért sárgulnak a paprika- és paradicsompalánták levelei?

Agrofórum Online

Miért sárgulhatnak a saját nevelésű paprika- és paradicsompalánták levelei? Mit csinálhattam rosszul?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A palánták sárgulásának akár több oka is lehet, egyrészt a nem megfelelő környezeti körülmények is kiválthatják, másrészt pedig a tápanyagok ellátásának zavara egyaránt lehet ennek okozója. A paprika és a paradicsom melegkedvelő zöldségfajok, lombleveles korban főként a 22-25 fokos körülményeket kedvelik, melynek elsősorban napos időjárás esetében kell teljesülnie. Az éjszakai hőmérséklet lehet ugyan mérsékeltebb, viszont az se csökkenjen le 15 fok alá.

Az öntözéssel is körültekintően járjunk el, hiszen a nem elegendő, valamint a túlzottan sok víznek egyaránt hamar megmutatkozik a negatív hatása. A túlöntözés nemcsak a gyökerek barnulását okozhatja a levegőtlenség miatt kialakult körülmények által, hanem a fiatal levelek sárgulását is. Az öntözővíz hőmérséklete se legyen túlzottan hűvös, érdemes azt már előzőleg kitölteni, az adott helyiség hőmérsékletével megegyező hőmérsékletű vízzel öntözni. A levelek felszáradásának elősegítése érdekében az öntözést a délelőtti órákra tervezzük, ezzel a gombás betegségek kialakulása is mérsékelhető.

A tápanyagok hiánytünetei palántakorban gyakrabban jelennek meg, hiszen a fiatal növények gyorsabban reagálnak az egyes elemek hiányára esetleg többletére, toxikus elemek jelenlétére. A tápanyagok utánpótlására palántakorban általában tápoldat formájában szokott sor kerülni. A kezdeti időszakban foszfortúlsúlyos tápoldattal érhető el a kedvező gyökérnövekedés, de a többi tápelem pótlására is szüksége van a fiatal növényeknek.

A nitrogénhiány először az alsóbb leveleken megjelenő sárgulás formájában mutatkozik meg. A káliumhiány szintén az idősebb leveleken jelentkezik kezdetben, mely sárgulás a levelek csúcsi részétől indul, majd a széle mentén halad tovább, végezetük pedig csak a levélerek maradnak zöld színűek. A magnézium elégtelen ellátása egyaránt az idősebb leveleket érinti először, de kialakulása a levélnyél irányából kezdődik meg. A vashiány a fiatal leveleken megjelenő klorózist okoz, mely kialakulásának oka leggyakrabban a talaj levegőtlensége, melyből ugyanis a növény a számára elegendő vasat nem tudja felvenni. A tápoldatok elkészítése során ügyeljünk arra, hogy azok töménysége ne haladja meg a 0,2-0,3%-ot, mivel a nagy töménységben kijutatott tápoldat, főként a nagyon meleg és száraz időjárás esetében perzselést okozhat.

Azbeszt is van a magyarországi ivóvizekben

2024. február 9. 16:40

Az azbeszt, ez a természetes formában előforduló ásvány, jó ideje tudjuk, hogy rendkívül veszélyes anyag. Az azbeszttartalmú termékek megsérülésekor apró szálak lélegezhetők be, ami idővel olyan betegségek kialakulásához vezet, mint az azbesztózis, a mezotelióma és a rák más formái.

Víz: stratégiai erőforrás és a fenntarthatóság kulcsa

2023. július 4. 05:36

Nagy István hangsúlyozta, Magyarország a felszíni vizekből történő öntözést részesíti előnyben, ezzel csökkentve a felszín alatti vízkészletek túlzott igénybevételét.

Miből legyen sövény? II. rész – lombhullató sövénynövények

2019. június 26. 04:37

Milyen lombhullató, gyorsan növő vagy éppen dekoratív növényfajok alkalmasak sövény telepítéséhez? Melyik sövénynövény-fajnak mik az igényei, mire érdemes fokozottan ügyelni a kiválasztásnál?

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok?

2023. március 25. 11:37

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok? Én hibázhattam valamiben, vagy a magokkal lehetett a gond?