Miért sárgulnak az uborka friss hajtásai és kis termései?

Miért sárgulnak az uborka friss hajtásai és kis termései?

Agrofórum Online

Uborkám új hajtásai, valamint a kis uborkák zöme besárgul, majd elszárad. Hiánybetegségre nem gondolok, mert 10 naponta Ferticale beöntözést, 10 naponta kalciumpermetezést, 10 naponta Wuxal super permetezést kapnak. Mi lehet a probléma forrása?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A küldött képen sajnos csak a sárguló fiatal uborka látható a levelek sárgulása nem. A tünetek leírása alapján biztosnak mondható, hogy kialakulásáért nem kártevő vagy kórokozó okolható, hanem valamilyen élettani, abiotikus betegség. Feltételezem, hogy uborkáit rendszeres öntözésben is részesíti, ha a hajtásvégek sokkal világosabbak, mint a növény többi része, akkor a túlöntözésre is gyanakodhatunk. Emellett, a hajtásvég sárgulása a növénynek szükséges egyes tápanyagok hiányát is mutathatja. Az Ön esetében, annak ellenére, hogy a tápelemeket rendszeresen pótolja, mégiscsak hiánytünetre gyanakodnék, mely a rendszeres öntözéssel van összefüggésben.

A vashiány gyakran megfigyelhető probléma a zöldségféléken. A talajaink általában elegendő mennyiségű vasat tartalmaznak ahhoz, hogy a növények fejlődni tudjanak, ennek ellenére azonban gyakran találkozhatunk a vashiány okozta tünetekkel. Ez azzal magyarázható, hogy a felvehető vas mennyisége kevés a talajoldatban. A vas okozta hiánytünetekre a zöldségféléken jellemző, hogy először a fiatal növényi részeken, hajtásvégeken jelennek meg, úgynevezett klorózis formájában. A levélerek közötti szövetrészek kezdetben elhalványodnak, majd az újonnan fejlődő hajtásaik is egyre világosabbak, sárgábbak vagy fehérebbek lesznek.

A zöldségnövényeken kialakuló vashiány leggyakrabban a talajok magas mésztartalmára (ionantagonizmus miatt), valamint a talaj levegőtlenségére vezethető vissza. A talaj levegőtlen állapota a túlöntözésből, helytelen talajművelésből, tömörödöttségből, de rossz talajtakarásból is származhat. A talaj levegőtlensége miatt kialakuló vashiány megszüntetésének hatékony módja a talajlazítás, mely által a növény gyökere több levegőhöz tud jutni. A vastrágyázás ugyanis ebben az esetben nem vezet kellő eredményhez.

Örülhetnek a hajtató kertészetek, májusban pályázati kiírás érkezhet

2024. március 14. 11:10

A hajtatott paprika és paradicsom ma már egész évben megtalálható a boltok polcain, április közepétől pedig az ágazat teljes egészében nemcsak a hazai, hanem az exportpiacokat is friss, egészséges áruval látja el.

Honnan tudhatom, hogy peronoszpóra támadta meg az uborkámat?

2023. július 17. 04:36

Kérem szépen segítségüket: honnan tudhatom biztosan, hogy a peronoszpóra támadta meg az uborkámat?

Az uborka kiegyenesítésének története 

2023. november 4. 07:10

Amióta világ a világ, a termesztők törekednek arra, hogy az ő termékeik legyenek a legesztétikusabbak, legnagyobbak és legízletesebbek. De vajon tudta-e, hogy az uborkák, ha rajtuk múlna, girbegurbák lennének?

Jégtelenítse az autó ablakát – uborkával

2023. december 20. 07:10

Aki nem garázsból indul el a téli reggeleken, pontosan tudja, hogy a jégkaparásra legalább 10-15 percet kell szánnia, ha nem a fagyos ablakon keresztül akar kikukucskálni az ablakon. Igen ám, de melyik a legjobb és leggyorsabb módszer a szélvédő jégtelenítésére?